OMÜ Proje Pazarı ve AR-GE Buluşmaları’nın İkincisi Gerçekleştirildi

OMÜ Proje Pazarı ve AR-GE Buluşmaları’nın İkincisi Gerçekleştirildi
18.12.2021
A+
A-

Öğrencilerin yoğun ilgisiyle düzenlen Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Proje Pazarı ve Ar-Ge Buluşmaları’nın ikincisi, önemli panel konuları ile panelistlerin katılımıyla gerçekleşti, ayrıca ilk 10’a kalan projelerin sunumları yapıldı. 

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen buluşma programına; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Prof. Dr. Cengiz Batuk, Genel Sekreter Hüseyin Gençcelep, akademisyenler, sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı. 

“3 aylık süre içerisinde 1500’e yakın proje başvurusu oldu”

Buluşmanın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Proje Destek Ofisi’ne yoğun bir talebin olduğunu gördüklerini belirterek “2017 yılında Üniversite’nin Bilimsel Araştırma Proje (BAP) sayısı 295, 2018’de 255, 2019’da 186, 2020’de 140. Akademik personel sayısı artarken BAP’taki rakam geriliyor. Diğer alanlarda da bu sorunu yaşıyoruz. Dolayısıyla bu süreç kabul edilemez. Bu durumda yapılması gereken bir kültür oluşturulmasıydı. Bunun için bizim yaptığımız şeylerden birincisi, Proje Destek Ofisi adıyla, düşüncesi olana; bunu projelendirebilmesi, yazması, yönetmesi, raporlaması, bu kültürün verilmesiydi. Bunun da lisans düzeyine indirgenmesi gerekiyordu. Biz bunu gerçekleştirdik. Bu yıl içerisinde 1000 gibi bir rakam hedefliyorduk ama 3 aylık süre içerisinde bu rakam 1500’e yakın proje sayısına ulaştık” dedi. 

“Burada beklediğimiz şey projeye dönüşecek bir düşünce üretebilmek”

Lisans öğrencisi, akademisyen ve yatırımcı dahil herkesin Proje Destek Ofisi’nden yararlanabileceğini belirten Rektör Ünal, “Burada beklediğimiz şey projeye dönüşecek bir düşünce üretebilmek için önce rakiplerinizin ne yaptığını bilmek zorundasınız ki bunların arasından sıyrılacak bir düşünce üretebilesiniz. Yaşadığınız alanı ekosistemi, eğer analiz edebiliyorsanız onu tanımlayabiliyor düzeyleri ölçebiliyorsanız emin olun art arda birçok proje çıkartabilirsiniz. Üniversite olarak lisans düzeyindeki öğrencilerimize proje yazma eğitimi vereceğiz. Arkasından da proje yazma eğitimi alan arkadaşlarımızı desteklemek suretiyle sadece cesaretlendirmek istiyoruz” diye konuştu. 

“AR-GE gerçekten son yılların en önemli konularından bir tanesi”

Rektör Yardımcısı ve OMÜ-TTO Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yazısı ise çok hızlı gelişen ve dönüşen bir dünyada yaşadığımıza dikkat çekerek gelişen teknolojinin insan hayatındaki önemine değindi. Prof. Dr. Yazıcı, “Dünyaya ne kadar uyum sağlarsak ülke olarak o kadar gelişmişliğimiz, refahımız ve rahatımız artacaktır. Bunu başarabilmek için yürümek kesinlikle önemli değil koşmamız gerekiyor. Bu nedenle AR-GE gerçekten son yılların en önemli konularından bir tanesi. Dünyada bu alanda büyük bir ticaret masası var ve ülkeler büyük paralar kazanabiliyor. Bazı ülkeler Ar-Ge çalışmalarında geliştirmiş oldukları sistemler sayesinde bu pozisyonlarını asla bırakmak istemiyorlar” dedi. 

“Türkiye’de son 20 yılda büyük değişim gerçekleşti”

Patent haklarına da değinen Yazıcı, “Türkiye’de ise son 20 yılda büyük değişim gerçekleşti. Özellikle uzay ve havacılık alanında artık Türkiye’yi bütün dünya ülkeleri tarafından takip ediliyor. Bu güzel gelişme olmasına rağmen bizim bu alanda asla durmamamız gerekiyor böylelikle çok fazla ihracat yaparak ülkenin gelişmesine katkı sağlayabiliriz. Ancak bu alandaki gelişmeyi tarım, sağlık gibi alanlarda da geliştirmemiz gerekiyor. Bu noktada üniversitelere önemli görevler düşüyor. Bu nedenle AR-GE buluşmaları son derece önemli ve buralarda geliştirilecek projelere tüm kamu kuruluşlarının da destek vermesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.  

AR-GE Proje Pazarı Buluşmaları panellerle devam etti

OMÜ-TTO Ticarileştirme ve Pazarlama Uzmanı Sinan Tosun’un moderatörlüğünde Prof. Dr. Selim Aytaç ve Prof. Dr. Ali Kemal Ayan’ın panelist olarak katıldığı Karadeniz’in Saklı Değeri; Lif Bitkileri konulu panel, OMÜ-TTO Girişimcilik ve Şirketleşme Uzmanı Betül Aras’ın moderatörlüğünde Adapha Yapay Zeka Kurucusu Öğr. Gör. Sema Gül Türk, Lebleby Games Kurucusu Ercan Karabulut ve İlbeyli Mühendislik Kurucusu Abdurrahman İlbeyli’nin panelist olarak katıldığı Teknogirişimde İnovasyonun Rolü paneli ile OMÜ-TTO Patent Vekili Öğr. Gör. Çağla Koyuncu’nun moderatörlüğünde Mertech İleri Teknoloji Kurucusu Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz ve Sampa Otomotiv Patent ve Marka Vekili Erdem Şahinkaya’nın panelist olarak katıldı Literatürden Pazara Bilginin Ticarileşmesi konulu panel gerçekleştirildi.

Dereceye giren projelere ödül verildi 

Jüri değerlendirilmesi sonucunda Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Ertuğrul Furkan Savaştaer,  “Biyolojik İşaret Ölçüm Cihazı ve Arayüz Yazılımı” projesiyle birinci olarak 5 bin TL ödülün sahibi oldu. 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Abdurrahman İlbeyli, “Kablo Kesme ve Yüksükleme Makinesi” adlı projesiyle ikinci olarak 3 bin TL ödül kazanırken üçüncü ise Sinop Üniversitesinden Öğr. Gör. Ahmet Karaoğlu “Diş Hekimliğinde Elde Edilen Görüntülerin Yapay Zeka Destekli Otomatik Analizi” projesiyle bin TL’lik ödülün sahibi oldu. 

Birçok proje stantlarda sergilendi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi AR-GE Proje Pazarı Buluşmalarında birçok proje, katılımcılara ve öğrencilere tanıtıldı. 

Amasya Üniversitesi Gıda İşleme Bölümü öğrencilerinin Mehmethan Demir, Eren Ekinci, Canan Aydemir’in katılımcı olarak yer aldığı buluşmada “Stevia Otu ile Tatlandırılmış Meyve Aramalı Laktosuz Süt” adlı projeyi tanıttı. Proje hakkında değerlendirmelerde bulunan Canan Aydemir, “Projeyle rafine şeker ikamesi olarak sıfır kalorili stevia otunun kullanılması sayesinde; sindirim kolaylığı sağlanır. Laktos hassasiyeti yaşayanlar dışında herkesin rahatlıkla tüketeceği aromalı bir içecek elde edilir.” ifadelerini kullandı.   

OMÜ-TTO’da faaliyet gösteren Helimore Şirketi tarafından geliştirilen Zirai İnsansız Hava Aracı, İş Geliştirme Uzmanı Osman Demir tarafından tanıtıldı. Geliştirilen ZİHA (Zirai İnsansız Hava Aracı) hakkında açıklamalarda bulunan Demir, “Araç, tarladaki hastalıklı bitkilerin tespitini sağlayarak o konumda bulunan mahsul ilaçlanmaktadır. Patentli olan milli aracımız 35 litreye kadar kapasiteli olup yazılımı ve tasarımı şirketimiz kapsamındadır. Sektördeki rakiplerinden ayıran bir özelliği de otonom olarak iniş yapabilerek kendi kendine şarj olabilmesidir. Seri üretimden fabrika kurulumlarına geçme planlarımızı bu tarz buluşmalarda hayata geçirmek istiyoruz” dedi.

Ayıca stantları ziyaret eden öğrenciler, projeler hakkında bilgi sahibi olmalarına imkan sağlayan OMÜ yönetimine teşekkür ettiler. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber