EYT için tarih netleşti! Meclis EYT teklifi ile açılacak

EYT için tarih netleşti! Meclis EYT teklifi ile açılacak
21.02.2023
A+
A-

TBMM milletvekillerinin büyük bir çoğunluğunun deprem bölgesinde olması sebebiyle çalışmalarına 28 Şubat tarihine kadar ara vermişti. Haftaya meclis EYT teklifi ile açılacak.
TBMM milletvekillerinin büyük bir çoğunluğunun deprem bölgesinde olması sebebiyle çalışmalarına 28 Şubat tarihine kadar ara vermişti. Milliyet’ten Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre; Haftaya meclis EYT teklifi ile açılacak.

MECLİS 28 ŞUBAT’TA AÇILIYOR

Meclis Genel Kurulu, 28 Şubat’ta toplanacak. Meclis’te 5 siyasi parti grubunun ortak imzası ile Deprem Araştırma Komisyonu kurulması planlanıyor. Komisyonda depremin tüm yönlerinin araştırılarak, alınması gereken önlemlerin tespit edilmesi amaçlanıyor. Komisyon çalışmalarının 2-3 gün sürmesi bekleniyor. Ardından EYT’nin gündeme gelmesi bekleniyor. Yasa Meclis’in uygun gördüğü tarihte çıkarsa 8 Eylül 1999’dan önce sigorta başlangıcı olanlar, yaş şartı aranmadan emekli olacak.

İLK MAAŞ NİSANDA

EYT’nin normalde şubat ayı içinde yasalaştırılarak, vatandaşların ilk maaşlarını mart ayında alması planlanmıştı. Ancak, deprem felaketinin olması nedeniyle Meclis çalışmalarına ara verilmesinin ardından gözler EYT’lilerin maaşlarını ne zaman alacağına çevrildi. Hürriyet’e konuşan AK Parti kurmayları, “Normalde mart ayında alınacağını ancak deprem nedeniyle süreç sekteye uğradı” dedi ve “EYT ertelenmez, çıkacak o kesin. Nisan için bir çare düşünülür martta geri ödemeli olmaz, nisana kalmış olur. Martta Genel Kurul’a geleceğini değerlendiriyoruz” açıklamasını yaptı.

EYT’DEN KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?

Düzenlemeyle ilk etapta yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı elde edecek. EYT’de yaş sınırı aranmayacak. Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl hizmet şartı geçerli olacak. Prim günü eksiği olanlar, doğum ve askerlik borçlanmasıyla tamamlayabilecek. Süre sınırı olmaksızın, şartları yerine getirenler de emeklilik hakkı kazanacak.

Düzenleme hayata geçtikten sonra EYT’de emeklilik başvuruları yapılabilecek.

EMEKLİLİK DİLEKÇELERİ NASIL VERİLECEK, BAŞVURULAR NASIL OLACAK?

Düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra başvurular alınacak. Başvurular e-devlet ya da SGK il müdürlüklerinden yapılabilecek.

E-DEVLETTEN EMEKLİLİK BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK?

Gelir aylık ödenek talep belgesi verilmesi seçeneği işaretlenecek. Tahsis talep türünde ise yaşlılık aylığı seçilecek. SSK kapsamında aylık talep edecekler 4A SSK, Bağkur kapsamında aylık talep edecekler 4B Bağkur şıkkını işaretleyecek. Banka bilgileri de seçildikten sonra başvuru tamamlanacak.

Çalışan EYT’lilerin SGK’dan emeklilik hakkı yazısı alması gerekecek. Bu yazı işverene teslim edilecek, emekli olacaklar daha sonra işlerinden ayrılabilecek. Çalışmayanlar ise emekli olmak için SGK’ya tahsis talebinde bulunacak.

Eksik primler askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanmasıyla tamamlanabilecek. Emekli aylıkları başvuru dilekçesi verildikten sonraki ay başından itibaren ödenmeye başlayacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber