DHA Görüntülü Yurt Haber Bülteni – 11

DHA Görüntülü Yurt Haber Bülteni – 11
28 Eylül 2024 21:30
A+
A-

1)BAKAN TEKİN: SINAVLARI KALDIRMIYORUZ, MÜFREDATIMIZI YÜZDE 35 ORANINDA HAFİFLETTİK

MİLLİ Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Sınavları kaldırmıyoruz arkadaşlar. Sınavları başka zaman tartışacağız. Ama size şu müjdem var; eğitim- öğretim sistemimizi, öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin üzerlerindeki yükü hafifletmek için dünyadaki standartlara uygun bir hale getirmek için müfredatımızı yüzde 35 oranında hafiflettik. Size iyilikler yaptık. Test sınavlarını kaldırdık biliyorsunuz” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 37’nci Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Kırşehir’de geldi. Kentte ilk olarak bu yıl, vefatının 12’nci yıl dönümü olan Neşet Ertaş’ın mezarını ziyaret ederek başlayan Bakan Tekin, ardından da Kırşehir Valiliği ile AK Parti İl Başkanlığını ziyaret etti. Bakan Tekin, ziyaretlerin ardından Cacabey Meydanı’nda 37’nci Ahilik Haftası programında açıklamalarda bulundu. Okullarda yeni eğitim ve öğretim yılında ahilik kültürü, girişimcilik ötesi ve ahlak dersinin müfredata eklendiğini söyleyen Bakan Tekin, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bir hedef olarak işaret ettiği, tarihimizden aldığımız ilhamla Türkiye Yüzyılı’nı inşa etme davasının en önemli alanlarından bir tanesi eğitim alanında da hem geleceği inşa edilecek hem de geçmişin kültürünü, gelecek kuşaklara aktaracak bir eğitim öğretim sürecinin içerisindeyiz” dedi.

‘AHİLİĞİ OKULLARDA YAŞATMAK İSTİYORUZ’

Ahilik kültürünün önemine vurgu yapan Tekin, “Çocuklarımızın ve gençlerimizin ahilik teşkilatı ve bu teşkilatın kurucusu Ahi Evran hakkında kapsamlı ve doğru bilgiler sahibi olmasını istiyoruz. Bu nedenle ahiliği okullarımızda öğretmek ve yaşatmak istiyoruz. Bugünkü ticaret anlayışımızı, kapitalizmin ve emperyalizmin dayatmalarına karşı geleneğimizin hak, adalet, merhamet ve zerafet üzere şekillendirdiği ahlakıyla şekillendirmek için eğitimimizi ahilik ile güçlendirmek istiyoruz. Malumunuz bu eğitim- öğretim yılının başında Türkiye Yüzyılı maarif modelini bir biçimde uygulamaya koyduk. Ahiliğin de özünü oluşturan dayanışma, yardımlaşma, dürüstlük, merhamet, adalet hakkın teslimi gibi milli değerlerimiz uygulamaya başladığımız Türkiye Yüzyılı maarif modeli öğretim programlarının da özünü oluşturmaktadır. Köklerden geleceğe düsturuyla başlattığımız bu dönüşüm süreci kendi özüyle barışmış bir neslin inşası için şanlı değerleriyle geleceğe el uzatmaktadır. Türkiye’nin bunların dışında, Türkiye’nin mesleki ve teknik eğitimdeki gelecek vizyonunu şekillendirmek, özellikle esnaf, sanayici ve ticaret erbabı dostlarımızın ihtiyaç duyduğu aranan eleman nitelikli eleman ihtiyacını gidermek için de mesleki ve teknik eğitimde, devasa adımlar atmayı hedefleyen bir politika belgesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla 10 Ağustos tarihi itibariyle yürürlüğe soktuk” ifadelerini kullandı.

‘BİZİ SİZE ŞİKAYET EDEN SİYASETÇİLER VAR’

Türkiye modeline yönelik ideolojik ve önyargılı eleştirilerle karşı karşıya olduklarını da söyleyen Bakan Tekin, “Biz tüm bunları yaparken eğitimimizi, eğitim müfredatımızı, programlarımızı geleneğimizden beslenen bir hale getirirken, Türkiye’ye özgü bir model inşa edip, geleceğimizi köklerden beslenen gençlerimizden oluşturmaya çalışırken Türkiye modeline yönelik ideolojik ve önyargılı eleştirilerle de karşı karşıyayız. Bunun da burada altını çizmek isterim. İdeolojik diyorum. Çünkü, biraz önce saydığım hususlara ve bunların eğitim var olmasına karşı çıkan ideolojik eleştiriler var. Önyargılı diyorum. Çocuklarımızın meslek sahibi olmasını istediğimiz için çocuk işçiliğini teşvik ettiğimiz gerekçesiyle bizi size şikayet eden siyasetçiler var. Ben bütün bunları yapan sizin geleneklerimizi önemseyen, özümseyen, önemseyen milletimizin bu anlamda desteğinin arkamızda olduğuna inanıyorum. Bu eleştirileri dikkate almadan çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

‘SINAVLARI KALDIRMIYORUZ, YÜKÜNÜZÜ HAFİFLETTİK’

Bir öğrencinin ‘Sınavları kaldırın Sayın Bakanım’ demesi üzerine Tekin, “Sınavları kaldırmıyoruz arkadaşlar. Sınavları başka zaman tartışacağız. Ama size şu müjdem var; eğitim- öğretim sistemimizi, öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin üzerlerindeki yükü hafifletmek için dünyadaki standartlara uygun bir hale getirmek için müfredatımızı yüzde 35 oranında hafiflettik. Size iyilikler yaptık. Test sınavlarını kaldırdık biliyorsunuz” dedi.

‘EK KİTAP ALMAYA GEREK YOK’

Öğrencilerin ek kitap tepkisi üzerine ise Bakan Tekin, “Bakın devlet okullarımızda, öğretmen arkadaşlarımızın size ek kitabı almasını gerektirecek hiçbir durum yok. Bizim kitaplarımız, bizim öğretmenlerimiz sizin için yeterli. Yetmiyorsa eğer EBA’ya girin, EBA’da istediğiniz kadar test, istediğiniz kadar materyal var. İlave hiçbir kitaba para vermenize gerek yok arkadaşlar. Anlaştık mı?” diye konuştu. (DHA)

Görüntü Dökümü

————————

-Bakan Tekin’in Neşet Ertaş’ın mezarını ziyaret etmesi

-Valilik ve Ak Parti İl Başkanlığı ziyareti

-Diğer detaylar

Haber-Kamera: Fahrettin TOKER/KIRŞEHİR, (DHA)

====================================================

2)3 ÜLKENİN DENİZ KUVVETLERİ, ‘MAYIN KARŞI TEDBİRLERİ’ FAALİYETİ YAPTI

KARADENİZ’de ‘mayın karşı tedbirleri’ konusunda Türkiye, Bulgaristan ve Romanya deniz kuvvetlerinin katılımıyla yapılan ‘MCM Black Sea’ faaliyeti brifing töreninde konuşan Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mustafa Kaya, “Mayın tehdidi olduğunda ticaret yollarının işletilmesi çok mümkün olmuyor, çok büyük riskler taşıyor. Bunun emniyetli yapılabilmesi için sürüklenen mayınların bütün imkanlarla tespit, teşhis ve imhası gerekiyor. Şu anda bu görev grubu da, bu faaliyetleri destekleyecek önemli bir unsur olacaktır” dedi.

Türkiye’nin öncülüğünde Karadeniz’e kıyısı bulunan NATO üyesi Bulgaristan ve Romanya’nın katılımıyla ‘Üçlü Girişim’ kapsamında Mayın Karşı Tedbirleri Karadeniz (MCM BLACK SEA) Görev Grubu, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın ardından Karadeniz’de ortaya çıkan deniz mayınları tehdidine karşı deniz trafiğinin emniyetini sağlamak amacıyla 11 Ocak 2024’te İstanbul’da imzalanan uluslararası anlaşma ile kuruldu. Bu kapsamda görev grubunun Karadeniz’de düzenlediği faaliyetlere ilişkin Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde bulunan Karadeniz Bölge Komutanlığı’na ait askeri limanda brifing etkinliği düzenlendi. Etkinliğe, Bulgaristan ve Romanya deniz kuvvetleri temsilcilerinin yanı sıra Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mustafa Kaya ve MCM Görev Grubu Komutanı olarak İstanbul Boğaz Komutanı Tuğamiral Selçuk Akarı ile askeri erkan katıldı. Etkinlik, 3 ülkenin milli marşının askeri bando tarafından çalınması ile başladı. Görev Grubu’nun faaliyetleri hakkında brifing veren MCM Karadeniz Görev Birliği Komutanı Deniz Albay Yusuf Karagülle, görev grubunun amacının mayın tehdidine karşı keşif ve gözetleme ile gerektiği durumlarda imhasının sağlanması ve eğitim olarak ifade etti. Karagülle, 20- 29 Eylül tarihlerinde yapılan tatbikatlarda, manevra, muharebe ile akıntıya göre belirlenen sahalarda sürüklenen mayınlara yönelik keşif, gözetleme, mayınların imha edilmesine yönelik eğitim faaliyetleri ile fiili silah eğitimleri yaptıklarını, daha sonra da devam eden Nusret- 2024 tatbikatına iştirak edileceğini söyledi. Karagülle, Türkiye’nin ilk 6 aylık periyotta, görev gücüne komuta edeceğini daha sonra 6 aylık dönemlerde komutanın devredileceğini belirtti.

‘BARIŞ VE GÜVENLİĞİN KORUNMASINDA KARARLIYIZ’

MCM Görev Grubu Komutanı İstanbul Boğaz Komutanı Tuğamiral Selçuk Akarı ise mutabakat doğrultusunda hızla çalışmalara başlandığını belirterek, “Görev grubumuz 20 Eylül 2024’te ikinci aktivasyon faaliyetlerine yüksek bir motivasyonla başlamıştır. Personelin profesyonelliği, deneyimi ve birlikte çalışabilirliği sayesinde 2’nci aktivasyonun da başarıyla icra edildiğini yakinen müşahede etmekteyiz. Yapılan planlamalar, hazırlıklar, icrasına devam edilen eğitim ve faaliyetler, deniz mayınları tehdidine karşı deniz trafiğinin emniyetinin sağlanması ile Karadeniz’de barış ve güvenliğin korunması konusunda kararlılığımızı ve motivasyonumuzu ortaya koymaktadır” dedi.

‘KARADENİZ DÜNYANIN REFAHI VE BARIŞI İÇİN ÖNEMLİ’

Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mustafa Kaya da “Bugün burada bulunmamız, Karadeniz bölgesinin güvenliğini ve istikrarını sağlama konusundaki ortak kararlılığımızın gücünü simgelemektedir. Son zamanlarda sürüklenen mayınların ortaya çıkması Karadeniz’de deniz güvenliği ve ekonomik istikrarın devamı için önemli bir tehdit oluşturmuştur. Bu tehdidin aciliyetini anlayarak 3 ülke olarak deniz alanlarımızı koruma konusundaki ortak kararlılığımızı temsil eden bu özel görev grubunu kurmak için bir araya gelmiş ve bu görevi 2’nci kez aktive etmiş bulunmaktayız. Karadeniz yalnızca uluslararası ticaret için önemli bir koridor değil, aynı zamanda muazzam stratejik öneme sahip bir bölgedir. Bu suların güvenliği uluslarımızın ve hatta tüm dünyanın refah ve barışı için çok önemlidir. Kaynaklarımızı, uzmanlığımızı ve kararlılığımızı bir araya getirerek sürüklenen mayınların ve diğer su altı tehlikelerinin oluşturduğu tehditleri azaltmak için kararlı adımlara yüksek motivasyonla devam etmekteyiz” diye konuştu.

‘FAALİYET HEPİMİZ İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR’

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koramiral Kaya, “Karadeniz’de, Mayın Karşı Tedbirleri görev grubu çok önemli bir görev ifa ediyor. Yalnız Türkiye için değil NATO üyesi kıyıdaşlar ve NATO için de çok önemli bir aktivasyon. Özellikle Rusya- Ukrayna savaşının, sürüklenen mayın tehdidinin baş gösterdiği Karadeniz’de bu dönemde yapılan bu faaliyet hepimiz için büyük önem taşıyor” dedi.

’20 CİVARINDA MAYIN TESPİT VE İMHA EDİLDİ’

Karadeniz’de 20 civarında mayın imhası yaptıklarını ifade eden Koramiral Kaya, “Karadeniz’de yaklaşık 400’ün üzerinde mayın döküldüğünü, bir kısmının zincirlerinden koparak sürüklenmekte olduğunu biliyoruz. 20 civarında mayının tespit ve imhasını kıyıdaşlarımızla birlikte yaptık. Burada Türk Deniz Kuvvetleri gerçekten sahip olduğu imkan ve kabiliyetlerle çok önemli bir destek ve katkı sundu. ‘MCM Black Sea’ aktivasyonuyla şimdi Bulgaristan ve Romanya deniz kuvvetlerinin katkılarıyla bu çabalarımıza ve gayretlerimize NATO şemsiyesi altında devam edeceğiz” diye konuştu.

‘NATO’NUN KARADENİZ’DEKİ FAALİYETLERİNİ DESTEKLİYOR’

Faaliyete Karadeniz’e kıyısı bulunan NATO üyelerinin katıldığını belirten Kaya, “Bu faaliyete NATO üyesi olan kıyıdaşlar iştirak ediyorlar. Doğal olarak NATO’nun Karadeniz’deki faaliyetlerini destekleyen çok önemli bir faaliyet. Özellikle sürüklenen mayınların tespiti ve imhası konusunda kıyıdaşların yaptığı Türkiye’nin içinde bulunduğu çok önemli bir aktivasyon” ifadelerini kullandı.

‘MAYIN, TİCARETİ OLUMSUZ ETKİLİYOR’

Deniz ticareti ve deniz üzerindeki seyrüsefer faaliyetleri için mayının çok önemli bir tehdit olduğunu söyleyen Koramiral Kaya, şöyle konuştu:

“Mayın tehdidi olduğunda ticaret yollarının işletilmesi çok mümkün olmuyor, çok büyük riskler taşıyor. Bunun emniyetli yapılabilmesi için sürüklenen mayınların bütün imkanlarla tespit, teşhis ve imhası gerekiyor. Şu anda bu görev grubu da bu faaliyetleri destekleyecek önemli bir unsur olacaktır. Türkiye, NATO’da önemli bir aktör, sahip olduğu unsurlarla başat güçleri arasında yer alan bir ülke. Dolayısıyla biz bu yeteneklerimizi, çevre denizlerimizde olduğu gibi Karadeniz’e de yansıtıyoruz. MCM Black Sea faaliyetleri içerisinde de bu yeteneğimizi, bütün unsurlarımızla ortaya koyuyoruz ve başarılı sonuçlar alıyoruz.” (DHA)

Görüntü Dökümü

————————–

-Konuşmalar ve röportaj canlı geçildi

-Muhabir anons

-Kuzey Deniz Saha Komutanının karşılanması

-Milli marşlar ve askerlerden görüntüler

-Hediye takdimi

-Gemilerden görüntüler

Haber: Ali Sencer ARSLAN/ZONGULDAK, (DHA)

====================================================

3)ŞIRNAK’TA BAĞIMSIZ BELEDİYE BAŞKANI, MHP’YE GEÇTİ

ŞIRNAK’ın Silopi ilçesinde 4 ay önce İYİ Parti’den istifa eden Görümlü Belde Belediye Başkanı Şükrü Bakış, yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı törenle MHP’ye geçti.

?31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi’nde Silopi ilçesine bağlı Görümlü Beldesi’nde oyların yüzde 28,83’ünü alarak İYİ Parti’den Belediye Başkanı seçilen Şükrü Bakış, 4 ay önce partisinden istifa etti. Geçen sürede bağımsız belediye başkanı olarak görev yapan Bakış, aldığı kararla MHP’ye geçti. Bakış için 2 bin kişinin katılımıyla tören düzenlendi. Görümlü Belediye binasında toplanan kalabalık, Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekti, Türk bayrağı açtı. Katılımcılara ayrıca yemek ikram edildi. MHP İl Başkanı Koçero Saluci, partisinin gücü ve kararlılığını bir kez daha göstereceklerini belirterek, “Cudi Dağı’nın etekleri hem tarihi hem de coğrafi çok önemli bir yere sahiptir. Burada Türkiye’nin dört bir yanına yayılan Milliyetçi Hareket Partisi’nin gücünü ve kararlığını bir kez daha göstereceğiz. Buradaki kalabalık sadece sayısal bir artış değil aynı zamanda bizim için bir gücün bir iradenin tezahürdürö dedi.

‘HİÇBİR ZAMAN PKK KÜRTLERİN BİR TEMSİLCİSİ OLMAMIŞTIR’

Belediye Başkanı Şükrü Bakış ise terör örgütü PKK’nın Kürtlerin temsilcisi olmadığını ifade ederek, “Büyük bir gurur ve kararlılıkla Milliyetçi Hareket Partisi saflarına katılıyoruz. Bu karar yalnızca bir siyasi tercihten ibaret değildir. Bu bir Türk Milliyetçiliğinin asli unsurlarına ve ülkücü hareketine gönülden bağlılığımızın bir tezahürüdür. Ülkemizin içinde bulunduğu bu kritik dönemde Milliyetçi Hareket Partisi’nin milli politikalarını omuz vermek ve Türkiye’yi daha güçlü yarınlara taşımak en büyük hedefimiz olacaktır. Kürtler olarak şunu beyan etmek istiyorum. Hiçbir zaman PKK Kürtlerin bir temsilcisi olmamıştır ve olmayacak bundan sonra da. Canımız, kanımız, vatanımıza, bayrağımız kurban olmuştur bir daha kurban ederizö dedi. (DHA)

Görüntü Dökümü

———————–

Görümlü Belediye önün toplanılması

Özel tesiste karşılamanın yapılması

Müzikler eşliğinde halayların çekilmesi

MHP İl Başkanı Koçero Saluci’nin konuşması

Görümlü Belediye Başkanı Şükrü Bakış’ın konuşması

Rozetin takılması

Halayların çekilmesi ve yemek ikramı

Genel ve Detay görüntüler

Haber-Kamera: Mehmet Selim YALÇIN/SİLOPİ(Şırnak),(DHA)

======================================================

4)’YOL VERME’ TARTIŞMASINDA MOTOSİKLETLİYE ÇARPIP KAÇTI; O ANLAR KAMERADA

BATMAN’da M.K., ‘yol verme’ tartışmasında otomobiliyle motosiklet sürücüsüne çarpıp kaçtı. Motosiklet sürücüsü yaralanırken, M.K. gözaltına alındı. Olay anı, güvenlik kamerasına da yansıdı.

Olay, öğle saatlerinde Gültepe Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, akan trafikte bir motosiklet sürücüsü ile otomobil sürücüsü M.K. arasında yol verme nedeniyle tartışma çıktı. M.K., yan şeritte ilerleyen motosiklet sürücüsüne çarptı. Savrulan motosikletin sürücüsü düşerek yaralandı, M.K. ise kaçtı. İhbarla bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Hafif yaralanan ve sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırılan motosiklet sürücüsü tedavisi sonrası M.K. hakkında şikayetçi oldu. Olay anı ise çevredeki bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Polis ekiplerinin plakasından tespit ettiği M.K., polise teslim oldu. Gözaltına alınan M.K., emniyetteki işlemlerinin ardından ‘Kasten adam öldürmeye teşebbüs’ suçlamasıyla adliyeye sevk edildi. (DHA)

Görüntü Dökümü

——————————

Olaya ilişkin kamera görüntüleri

Sürücülerin atışması

Otomobil sürücüsünün motosikletli sürücüye çarpması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Bayram AYHAN/BATMAN, (DHA)

=====================================================

5)SAKARYA’DA TIR DORSESİNDE 14 KAÇAK GÖÇMEN YAKALANDI, 2 ORGANİZATÖR TUTUKLANDI

SAKARYA’nın Hendek ilçesinde Van’dan İstanbul’a gitmekte olan TIR’ın dorsesinde Afganistan uyruklu 14 kaçak göçmen yakalandı. Olayla ilgili gözaltına alınan 3 organizatörden 2’si tutuklandı.

Sakarya İl Jandarma Komutanlığına bağlı Hendek İlçe Jandarma Komutanlığı, İstihbarat ve KOM Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan istihbari çalışmalar kapsamında, Van’dan İstanbul’a gitmekte olan bir TIR’ın dorsesinde kaçak göçmen taşındığı tespit edildi. Takibe alınan TIR, Hendek Organize Sanayi Sitesi mevkisinde durduruldu. Durdurulan TIR’ın dorsesinde Afganistan uyruklu 14 kaçak göçmen ve 3 organizatör yakalandı.

Kaçak göçmenlerin sınır dışı işlemleri yapılırken, gözaltına alınan 3 organizatör jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Organizatörlerden M.A.A. adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken, B.A. ve İ.H.B. ise tutuklanarak cezaevine gönderildi. (DHA)

Görüntü Dökümü

—————————-

-TIR’dan görüntü

-TIR’ın dorsesinden çıkan düzensiz göçmenler

Dosya adı:skrygöçmen

HABER: İsa ÇİÇEK/HENDEK (Sakarya), (DHA)

====================================================

6)KAYSERİ’DE ANTİKA VE KOLEKSİYONLARIN YER ALDIĞI FUAR AÇILDI

KAYSERİ’nin Talas ilçesinde, ‘antika ve koleksiyon günleri’ adı altında geniş kapsamlı antika fuarı açıldı. Fuarda farklı yörelere ait eşyadan, kilime, tespihe kadar objeler yer alıyor.

Kayseri’nin Talas ilçesi Mevlana Mahallesi’ndeki semt pazarında, ‘antika ve koleksiyon günleri’ etkinleri kapsamında antika fuarı açıldı. Fuarın ilk gününe koleksiyoncular ve antika tutkunları yoğun ilgi gösterdi. Eski ev eşyalarının yanı sıra farklı yörelere ait kilim ve tespihlerin yer aldığı fuar 2 gün boyunca açık olacak. Fuara gelen antika tutkunlarından emekli Cuma Ünsal, “Çok güzel, müthiş. Ben zaten hastasıyım ve hayranıyım. Şu anda da evimde küçük bir müzem var. Burada en çok ilgimi bakır eşyalar çekti. 58 yaşındayım ve çocukluğuma indim. Yani gerçekten bazı eşyaları gördüm ve çocukluğuma indim” diye konuştu. Ürünlerin çoğunu beğendiğini söyleyen İsmigül Karadavut ise “Ürünlerin hepsi güzel. Son neslin görmediği şeyler var. Gelip onlarda görürlerse daha iyi olur. Bakırlar ilgimi çekti. Bende de var bunlardan onlara bakıyorum” dedi.

Öte yandan, fuar açılışı sonrası bazı antika eserler müzayede ile satıldı. Müzayedenin, fuar boyunca her gün saat 15.00 ve 20.00’de düzenleneceği belirtildi. (DHA)

Görüntü Dökümü

———————————

-Fuardan genel ve detay

-Müzayededen görüntü

-Cuma Ünsal ile röportaj

-İsmigül Karadavut ile röportaj

Haber-Kamera: Samed Aydın SUN/KAYSERİ, (DHA)

====================================================

7)DİYARBAKIR’DA 72 YAŞINDAKİ ÜRETİCİNİN 48 KİLO 700 GRAMLIK KARPUZU, YARIŞMADA 1’İNCİ SEÇİLDİ

DİYARBAKIR’da düzenlenen 14’üncü Diyarbakır Karpuzu Tanıtım Etkinliği’ndeki yarışmada 72 yaşındaki İkram Atlı’nın 48 Kilo 700 gramlık karpuzu, 1’inci seçildi.

Diyarbakır’ın coğrafi işaretli ürünlerinden olan ve ağırlığıyla ünlü karpuzun hasadı yapıldı. Üreticiler, Diyarbakır Valiliği ile Tarım Orman ve Orman İl Müdürlüğü’nün organize ettiği ’14’üncü Diyarbakır Karpuzu Tanıtım Etkinliği’nde karpuzlarını yarıştırdı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlene etkinlikte üreticilerin yetiştirdiği karpuzlar sergilendi. Etkinliğe Vali Murat Zorluoğlu, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çiftçiler ve aileleri katıldı. Çocuklar da karpuz yeme ve karpuz yuvarlama etkinlikleri gerçekleştirdi. Etkinlikte İkram Atlı’nın ürettiği 48 Kilo 700 gramlık karpuz, 1’inci seçildi. Yarışmada Atlı’ya 30 bin TL, 48 kilo ile 2’nci olan Adil Aydın’a 25 bin TL, 45 kilo 500 gramla 3’üncü olan Mehmet Atlı’ya ise 20 bin TL para ödülü verildi.

‘DİYARBAKIR KARPUZU ÇOK DAHA BÜYÜK ETKİNLİKLER VE FESTİVALLERİ HAK EDİYOR’

Programda konuşan Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, Diyarbakır’da çeşitli tarım ürünlerinin de önemli düzeyde üretildiğini ifade ederek, “Pamuk üretiminde Türkiye’de ikinci il Diyarbakır. Biliyorsunuz yine burada çok miktarda mısır üretiliyor. Ama Diyarbakır deyince Türkiye’nin başka bölgelerinde akla hemen Diyarbakır karpuzu geliyor. Gerçekten çok özel lezzeti olan, aroması olan, aynı zamanda büyüklüğüyle de diğer yörelerin karpuzlarından ayrılan bir meyvemiz. Ve bununla ilgili olarak Lokman Hekim, ‘Diyarbakır karpuzu yiyen hasta olmaz’ demiş. Rivayet budur. Coğrafi İşaret tescili de almış bu ürünümüzün geleneksel metotlarla üretilmesinin devamı için elimizden geleni yapıyoruz. İşte bugün burada gerçekleşen bu tanıtım etkinliği de esasında gerçek Diyarbakır karpuzunun çiftçilerimiz tarafından üretilmeye devam edilmesi için daha çok organize ediliyor. Bu sene 14’üncüsü düzenlendi, inşallah önümüzdeki yıllarda daha da büyük organizasyonlarla düzenlenir. Bu sene malumunuz tasarruf tedbirleri var. O nedenle biraz küçük çaplı tuttuk ama Diyarbakır karpuzu çok daha büyük etkinlikler ve festivalleri hak ediyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda hep beraber onu da gerçekleştireceğiz” dedi.

‘KARPUZLARA, BEBEĞE BAKAR GİBİ BAKIM YAPIYORUM’

Yarışmada karpuzu birinci seçilen ve Türkçe bilmediği için Kürtçe konuşan İkram Atlı, “Etrafına çapa yapıyoruz. Sulamasını yapıyoruz. Sürekli tarla içindeyim, çıkmıyorum. Yeni doğan bebeğe bakar gibi bakım yapıyorum bu karpuzlara. Bunlara süt bebeği gibi baktım. İki sene önce de ben birinciydim. Toplamda 10 sefer derece yaptım” diye konuştu. (DHA)

Görüntü Dökümü

—————————

Birinci olan karpuzun üstündeki etiket

Dereceye giren karpuzlar

Şekillendirilmiş karpuzlar

Vali Murat Zorluoğlu’nun alana gelişi

İstiklal marşı

Müzik korusundan dinletiler

Vali Murat Zorluoğlu’nun konuşması

Karpuz yiyen çocuklar,

Birinci olan İkram Atlı’nın konuşması

Ödüllerin verilmesi

Hatıra fotoğrafı

Genel ve detay görüntüler

Haber- Kamera: Selim KAYA / DİYARBAKIR, (DHA)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.