“Devlet Üreticiyi Tüccarın Elinden Kurtarmak Zorundadır”

“Devlet Üreticiyi Tüccarın Elinden Kurtarmak Zorundadır”
12.08.2023
A+
A-

“Devlet Üreticiyi Tüccarın Elinden Kurtarmak Zorundadır”

SİVAS/Hakan BAKAR – BHA

Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek, Zara’da hasat yapan çiftçileri, TMO’yu ve Zara Tarım ve Hayvancılık İşletmesini ziyaret etti.

Ürün rekolte, hasat çalışmalarında uygulanan yöntemler, ürün durumu, biçerdöverlerce yapılan hasadın uygunluğu konularında gözlem yapan Başkan Şimşek, çiftçilerle sohbet ederek çeşitli ikramlarda bulundu.

Başkan Zeki Şimşek, Zara Ziraat Odasına ait Zara Küçük Sanayi Sitesindeki tesislerde hububat alımı yapan Toprak Mahsulleri Ofisi acenteliğini de ziyaret ederek buradaki çiftçilerle de görüştü.

Konu hakkında açıklama yapan Oda Başkanı Zeki Şimşek, “TMO üreticinin emeğinin korunması ve ürünün değer bulması adına çok önemli bir misyonu üstlenmektedir. İsteğimiz her yıl üreticiyi koruyup kollaması, ürünün ülke ekonomisinde hak ettiği yerde değerlendirilmesidir. Yüksek ve düşük kaliteli ürünlerin değerlendirildiği yer olan ofisi üreticinin nefes aldığı yer olarak nitelendiriyoruz” dedi.

Hasat zamanı hakkında ve gerçekleştirilen ziyaretler hakkında açıklama yapan Başkan Şimşek, “Yıllardır bilinçli üretim konusu üzerinde durmamızın bu yıl haklılığı ortaya çıktı. İlkbahar döneminde yaptığımız tüm çağrılara rağmen üreticilerimizin birçoğu hastalıklara karşı ilaçlama yapmadılar ve bunun zararıyla karşı karşıyalar. Ürün bol ama istenilen kalitede değil ya da ürün ciddi zararlar gördüğünden düşük verim olarak bir hasat dönemi karşımıza çıktı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin ilçemizde alımlar yapıyor. Üreticinin tüccar elinden kurtarılması için devlet güvencesi çok önemli. TMO alımlarının olmaması durumunda tüccar hurda ürün muamelesi yaparak üreticinin ürününü değersiz gösterip bedava denilecek kadar düşük fiyatlardan almaya çalışmaktadır. Devlet üreticiyi tüccar elinden kurtarmak zorundadır. Piyasaya denge getirmek, ürünün hak edilen değerden satılması ve alınması gerekmektedir. Zaten artan maliyet giderleri altında ezilen üretici bir de hasat döneminde ezilmemelidir. Ofis üreticinin ürününü düşük vasıflıysa da yüksek kaliteliyse de alması gerekmektedir” diye konuştu.

Başkan Şimşek, Zara Tarım ve Hayvancılık İşletmesini de ziyaret ederek burada da bir açıklama yaptı.

Çengüre Çiftliğinde faaliyet gösteren 50 büyükbaş hayvan kapasiteli Zara Hayvancılık Arıcık Tarım Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi İşletmesine ait tesisleri ziyaret eden Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek tesisler hakkında İşletme ortaklarından Ayhan Karaman’dan bilgi aldı.

Başkan Şimşek, tarımsal kalkınmanın desteklenmesinin Sivas gibi yerlerde hayati önem taşıdığını belirterek şunları söyledi; “Sivas toprakları ağır sanayi toprakları değildir. Buralar tarım ve hayvancılık işletmeleri ve sanayisine uygun yapıdadır. Bu nedenle köylerimizdeki her besi ve tarım işletmesi birer fabrika niteliği taşımaktadır. Her işletme birkaç aileyi ayakta tutmalı ki köylerimiz yeniden canlansın, eski neşesine kavuşsun. Kazanmak için üretim, üretim için destek zorunludur. Son yıllarda sürekli artan ve korkunç haller alan tarımsal ve hayvansal girdilerdeki artışlar biraz daha kontrol altına alınamazsa çiftçi kavramı tarih olacak. Bu nedenle devlet destekleri daha da artırılmalı, üretici enflasyon karşısında ezdirilmemelidir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber