Çocukların kan yağ düzeylerine mutlaka bakılmalı

Çocukların  kan yağ düzeylerine mutlaka bakılmalı
21.12.2018
A+
A-

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr. Ayşe GÜROĞLU, çocuklarda kolesterol probleminin son yıllarda sık görülen bir sağlık sorunu belirterek, sağlıksız beslenmenin kolesterolü tetiklediğini, çocukların mutlaka kan yağ düzeylerine bakılması gerektiğini söyledi.

Kolesterol karaciğer tarafından üretilen mumsu yapıda bir maddedir. Vücudumuzda yağlar tarafından yapılır ve hücre duvarı yapımında ve bazı hormonların, dokuların formunda da görev alır. Eğer bir büyük kase dondurma veya yağlı bir besin tüketmiyorsanız vücudunuz kolesterolü yine de sağlayacaktır. Bu karaciğer tarafından sağlıklı vücut fonksiyonları için yapılır.
Özellikle orta yaştan itibaren ortaya çıkan bir durum olarak algılanan kolesterol çocukta olur mu demeyin çünkü olabiliyor. Genetik yatkınlık, beslenme alışkanlıkları kolesterolü etkilerken, şişmanlıkla da ilişkili bu sorunu henüz küçük yaşlardayken çözülmelidir diyen Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr. Ayşe GÜROĞLU, Çocukların mutlaka kan yağ düzeylerine bakılmalı gerektiğini belirterek, “Kolesterol artık çocuklarda da görülebilen bir sağlık sorunudur. Bu sağlık sorunu genetik olabildiği gibi sağlıksız beslenme, abur cubur tüketme alışkanlıkları sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu durum artan kan yağları 9 yaştan itibaren damarlara zarar vermeye ve sertleşmenin erken başlamasına neden olduğu ortaya çıkmıştır.
Özellikle de birinci derece akrabalarında kolesterol ve trigliserid yüksekliği olan, 55 yaş altında kalp krizi, kalp spazmı geçiren, anjiyo yapılması gereken aile bireyi olan çocukların mutlaka kan yağ düzeylerine bakılmalıdır.
Ailevi riski olan bu çocuklara en erken 2 yaşında tetkik yapılıp az yağlı ürünlerle beslenme başlatılmalıdır.
Evrensel kan yağları taraması 8 yaştan sonra her çocuğa önerilmektedir. Bu şekilde kalp damar hastalıklarının gelişimine erken dönemde engel olunabilmektedir. ” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.