Bakan Uraloğlu: Kalkınma Yolu’nda beklediğimizden çok daha hızlı gidiyoruz

Bakan Uraloğlu: Kalkınma Yolu’nda beklediğimizden çok daha hızlı gidiyoruz
21.04.2024
A+
A-

Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in konuğu olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu gündeme ve bakanlığına ait çok önemli açıklamalarda bulundu.

Kalkınma Yolu Projesi

Uraloğlu Kalkınma Yolu Projesi ile ilgili konuşmasında:

“Bizim için en önemlisi Orta Koridor. Doğu Batı Aksından çıkıp Londra’ya giden Orta Koridor çok kıymetli. Kuzey Koridor’a bakarsak Rusya-Ukrayna Savaşı var. Güney Koridor’da önemli bir gemi trafiği var. Biz son 1- 2 yıldır Kalkınma Yolu’nda çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Eğer biz bugün Kalkınma Yolu’nu bitirmiş olsak 25 günde geçmiş olacaklar buradan. Orta Koridor’u çok ciddi bir şekilde destekleyecek. Bütün bu Ortadoğu’daki ülkeleri de bu sürece katcak bu koridor.

1200 KM’lik Basra Körfezi’nden başlayıp Ovaköy’e gelecek bizim Ankara İstikametinden Avrupa’ya geçecek olan bir demiryoludur. Eğer istenirse üç tane denize de inilebilecek. Birinci derecede demiryolu. Bunlarla eş güdümlü olarak enerji nakil hatlarını da devreye koymayı düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kalkınma Yolu Projesi ne zaman bitecek?

Uraloğlu: “Bu sene içerisinde Bağdat- Irak hattındaki gerilimden dolayı bazı olaylarda istediğimiz hızda gitmiyor olabiliriz ama Kalkınma Yolu’nda beklediğimizden çok daha hızlı gidiyoruz. Ciddi mesafe aldık. Yarın da bazı antlaşmalar için hazırlıklarımızı yaptık. Proje neredeyse bitme noktasında 1200 KM’lik demir yolu öncelikli olmak üzere. Böyle bir proje için 5 yıllık bir inşa süreci öngörebiliriz. 5 yılda bu projeyi bitirebiliriz diyebiliriz. Irak tarafında dünyada söz sahibi olan müteahhitlerin bu projede etkin rol alması ile ilgili de bir kazanç olacak.” dedi.

Üç Deniz Projesi

İkili görüşmelerde Üç Deniz Projesinin görüşüldüğünü ifade eden Uraloğlu, “Bizim Kalkınma Yolu ile üç deniz değil 4 deniz yapalım. dedik” önerileri olduğunu ifade etti.

Kuzey- Güney ve Bölgesel koridorlar da artık öne çıkmaya başladı. Burada Romanya, Slovakya, Hırvatistan, Litvanya, Yunanistan üç denizi birbirine bağlayan karayolu ve demiryolu projeleri ortaya attılar. Bayramdan önce de bizim bakan yardımcımız ile konuşuldu. İkili görüşmelerde de bu konuyu konuştuk. ‘Bizim Kalkınma Yolu ile üç deniz değil 4 deniz yapalım’ dedik böyle bir önerimiz oldu. Bizim için doğru bir projedir. Niye? Kapıkule’den taşınacak olan mallar çıktıktan sonra her şekilde daha yaygın bir ağ ile istenilen yere ulaşmasıdır. Prensip olarak desteklediğimiz ama henüz işin içerisinde olmadığımız bir projedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber