Yılmaz’dan 3 Aralık Dünya engelliler günü mesajı

Yılmaz’dan 3 Aralık Dünya engelliler günü mesajı
03.12.2019
A+
A-

AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, mesajında şu ifadelere yer verdi;

“Engellilik yalnızca bireyleri veya ailelerini ilgilendiren değil, toplumun tüm kesiminin duyarlılık, farkındalık oluşturması, el ele verilmesi gereken bir konudur. Engellilik toplumsal, sosyal hayatı engelleyen bir sorun değil, desteklenmesi gereken bir olgudur. 

Her birey engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak, destek vermek zorundadır. Eşit ve değerli insanlar olduklarını hissettirmek, benimsemek onları kucaklamak ise en önemli vazifelerimiz arasındadır. Yardıma ihtiyaçları olduğu düşüncesinin yanlışlığının hepimiz farkına vararak hayatın içinde sosyal ve ekonomik eşitliklerini mutlaka sağlamamız gerekmektedir. Engelli bireylerimizin her alanda sağladığı başarı ve azimleri örnek teşkil etmektedir. 

Düşüncelerimizdeki engelleri kaldırdığımız andan itibaren zaten tüm engeller ortadan kalkmaktadır. Engelliler toplumumuzun değerli bireyleridir. Mutlu ve huzurlu bir toplumun en önemli şartı tüm bireylerinin eşit şartlarda, ortak bir amaç etrafında birbirini anlayarak desteklemesidir. 

Engelli vatandaşlarımızın toplum içinde yaşama sevincini yitirmeden mutlu bir yaşam sürdürmeleri için hepimiz çaba göstermek, onlara ulaşarak, sorunlarına sahip çıkmak devletin ve toplumun en önemli sorumlulukları arasındadır.

Engelli kardeşlerimizin sosyal, ekonomik ve kültür hayatına yapmış oldukları katkılar her türlü takdirin üstündedir. Onların sporda, bilimde, kültür alanında, çalışma hayatında ortaya koydukları ulusal ve uluslararası başarılarla gurur duymaktayız.

Değerli ailelerinin engelli çocukları, akrabaları, yakınları, sevdikleri için yaptıkları fedakarlıkları da unutmamamız gerekli. Büyük bir takdiri, teşekkürü onlar da hak etmektedir. Engelli vatandaşlarımıza sahip çıkmak, ihtiyaç ve beklentilerinde yanlarında yer almak, ailelerine destek olmak ulvi, güzel ve anlamlı bir yaklaşımdır. 

Devletimiz her zaman engelli vatandaşlarımızın yanındadır. Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde bir çok düzenleme, destek engelli vatandaşlarımız için ortaya koyulmuştur, farklı bir vizyon sergilenmiştir.

2005 yılında Engelliler Kanunu’nu çıkarılmış, bin 500 maddelik engelliler hukuku oluşturulmuştur. Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde onaylanmış, Anayasanın 10’uncu maddesinde engellilere yönelik pozitif ayrımcılık getirilerek anayasal güvence altına alınmıştır.

2002 yılında kamuda engelli 5 bin 777 kişiye istihdam hakkı tanınırken bu konuda da önemli bir adım atılarak yüzde 40 engel oranına sahip vatandaşlarımıza kamu ve özel sektörde kota kapsamında istihdam hakkı getirilmiştir. Sadece 2002’den bugüne engelli vatandaşlarımızın kamuda istihdamında yaklaşık 10 kat artış sağlanmıştır. Yine aynı tarihler arasında İŞKUR aracılığıyla 400 bine yakın engelli vatandaşımız işe yerleştirilmiştir.

Diğer desteklemelerin haricinde engellilerin kendi işlerini kurmaları için hibe destekleri oluşturulmuş, yüzlerce engelli vatandaşımızın kendi işlerini kurmaları sağlanmıştır. Yine 2002’de sadece 47 olan bakım merkezi sayısı 5 kat artırılmış, gündüzlü, yatılı ve umutevi merkezlerinde binlerce engelli vatandaşımıza hizmet verilmeye başlanmıştır. Evde bakım hizmetleri ile yerel yönetimler ve kamu eliyle engelli vatandaşlarımıza, ailelerine ulaşılarak yaşamlarına ortak olunmuştur. Daha birçok destek, düzenleme engelli vatandaşlarımız için hayata geçirilmiştir.

Bu duygu ve düşüncelerle ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün engelliler konusunda toplumsal bilincin ve farkındalığın artmasına vesile olmasını temenni ediyorum. Değerli engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine sağlık, huzur, mutluluk ve yaşantılarında kolaylıklar diliyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber