Yılmaz: AK Parti ile ülkemizin gurur tabloları devam edecek
AK Parti Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, TBMM Genel Kurulu’nda 22022 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi görüşmelerinin 13. maddesi üzerine şahsı adına söz aldı. Ulaştırma hizmetleriyle ilgili AK Parti İktidarı döneminde sağlanan başarı ve ülkedeki büyük değişimler hakkında bilgi veren Yılmaz, tarihsel süreçten gelen mücadeleye örnek vererek konuşmasına başladı.
“BÜYÜK ÇABALAR VERİLDİ”
Osmanlı İmparatorluğu zamanında ve Cumhuriyet Hükümetleri döneminde, Osmanlı Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa’nın ‘Gidemediğin Yer Senin Değildir’ felsefesi ile ülkede karayolu, demiryolu, deniz ve havayolu ağıyla donatılmaya çalışıldığına dikkat çeken Yılmaz, “Başlangıçta, yerleşim yerlerini birbirine bağlamak olan bu çabalar daha sonra kalkınmanın, ekonomik büyümenin zorunluluğu haline gelmiştir. İnsan topluluklarının refahı, ticari, sosyal ve kültürel gelişimi ancak yollara erişim ve hakimiyetle mümkün olmuştur. Bir malın pazardaki fiyatının üzerindeki en önemli belirleyici faktör ulaşım giderleridir. İç pazarda veya dış pazarda rekabet ancak lojistik ve ulaşım giderlerinin düşüklüğü ile mümkündür. Bu da taşıt işletme giderlerini azaltan standarda ulaşım alt yapısı ile mümkündür.”
Yılmaz, açıklamalarını şöyle sürdürdü;
“18. Yüzyılda sanayi devrimi ve buhar makinesinin sonucu olarak dünyada da, bizde de 2. Dünya Savaşı’na kadar, ulaşım, demir yolu ve deniz yolu modelinde gelişme çabaları içinde olunmuştur.
- Dünya Savaşı’nın sonunda insanlığın kullanımına sunulan motorlu taşıtlar, hızlı ve konforlu ulaşımı ve bunun gerektirdiği yol endüstrisinin geliştirilmesini zorunlu kılmıştır. Savaştan sonra 1950 yılında kalkınmanın olmazsa olmazı olan ulaşım alt yapısını geliştirmek çok partili dönemin amaçları arasına girmiştir. Karayolları Genel Müdürlüğü ve bir çok kamu kurum ve kuruluşları bu yıllarda modern Türkiye’nin ihtiyacı olacak yol eksikliğini giderme çabası için seferber olmuşlardır. 1980 yılına kadar kalkınmamızın ihtiyacı olan enerji ihtiyacını, mal ve hizmetlerin pazara erişimini sağlayacak yolları, limanları ve havaalanlarını devletimiz inşa etmeye çalışmıştır. Bugün 25 milyonu bulan motorlu taşıt sayısı o yıllarda 2 milyon civarındaydı. Buna rağmen yılda ortalama 7 bin ölümlü trafik kazası meydana geliyordu. Henüz bölünmüş olmayan yollarda zaman ve işletme kayıpları ülkemiz ekonomisinde de bir yüktü. 1980 sonrası ülkemizin ekonomisinin dışa açılması ve serbest piyasa şartları, ulaşım ihtiyacını daha da büyütmüş, otoyol yapımı ve bu yollardan elde edilecek geçiş ücretleri, yeni yol yapımında kullanılarak bir oto finans çözümü düşünülmüş ancak siyasi istikrarsızlıklar ile ekonomik krizler otoyol hamlesini istenilen seviyeye getirememiştir. Ekonomisi gelişmiş ülkeler artan taşıt sayısının getirdiği yüksek standartlarda yollar yapma konusunda başarılı olmuşlardır. Gelişmekte olan ülkeler ise yol altyapısını ve standartlarını güçlendirebilmek için kaynak arayışına girmişlerdir.”
“AK PARTİ İLE BÜYÜK KAZANIMLAR SAĞLANDI”
1994 ve 2002 yıllarındaki ekonomik krizler ve siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle bu çözümü ancak AK Parti’nin iktidar olduğu 2002’yi takip eden yıllarda kullanmayı başardığına dikkat çeken Yılmaz, “Bir taraftan yap işlet çözümü ile büyük projeler sürerken, öz kaynaklarla da bölünmüş yol çalışmaları kesintisiz devam etmiştir. 2002 yılında 6 bin kilometre olan bölünmüş yol uzunluğu 22 bin kilometre ilave ile 28 bin kilometreye çıkarılmıştır. Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla AK Parti hükümetlerimiz zamanında ayrıca 1.809 km otoyol yapılmıştır. Otoyol uzunluğumuz 3.523 kilometreye ulaşmıştır. Ziganalar, Suvarihaliller, Kuskunkuranlar, Yağdonduranlar, Sakaltutanlar, Kargasekmezler gibi efsane haline gelmiş dağ geçitleri tüneller ve viyadüklerle geçilerek 20 yılda tünel uzunluğumuz 50 kilometreden 590 kilometreye çıkarılmıştır. Viyadük uzunluğumuz ise 311 kilometreden 700 kilometreye ulaşmıştır. Seyahat sürelerinde ki kısalmalardan 11.8 milyar TL, akaryakıttan yaklaşık 7 milyar TL olmak üzere toplam 18.8 milyar TL ekonomik fayda sağlayan bölünmüş yollar için yapılan yatırım, milli ekonomiye katkı olarak dönmektedir. ” dedi.
“TÜRKİYE ÖRNEK ALINMAYA BAŞLANDI”
AK Parti İktidarı ile birlikte bir çok devasal projenin hayata geçildiğini belirten Yılmaz, “İktidara geldiğimiz 2002 yılından buyana Dünyanın imrenerek baktığı ve başarı öykümüzü örnek almaya çalıştıkları Avrasya tüneli, Marmaray, Yavuz Sultan Selim köprüsü, Osman Gazi Köprüsü gibi son olarak; pırlanta gibi bir proje olan Çanakkale Boğaz Köprümüz gurur tablomuzu oluşturmaktadır.
Ülkemizde toplam plakalı araç sayısı her yıl 1 milyon civarında, İstanbulumuz da plakalı araç sayısı ise her yıl büyük bir Anadolu kentindeki araç sayısı kadar ortalama 300 bin civarında artmaktadır. İstanbul dahil ülkemizin her yerinde bu gurur tablomuzu genişletecek yeni projeleri yapmak, yine AK Partimize nasip olacaktır. Bu hizmetlerin yapım talimatını veren başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a 2002’den buyana bu talimatların gereğini taçlandırarak yapan Sn. Binali Yıldırım ve onu takip eden bütün Ulaştırma Bakanlarına ve Karayolları teşkilatının bütün Genel Müdür ve her kademedeki Karayolcu kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum.”
Yılmaz, 2020 yılı bütçesinin ülkeye hayırlı olması temennileri de meclis kürsüsünden iletti.