Yaşar’dan Çarşamba Şeker Fabrikası’nı hizmete açma sözü
İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Çarşamba Şeker Fabrikası’nın yeniden hizmete açılması konusunun yılan hikâyesine döndüğünü ifade ederek, “Çarşamba Şeker Fabrikası Türkiye’de üretim yapan ender fabrikalardan birisidir. ‘2021’de açacağız’ dediniz, açılmadı, ‘2022’de açacağız’ dediniz, onda da bir gelişme yok, şu an ne yapacağınız konusunda bile maalesef bir fikriniz yok. Biz buradan size söz veriyoruz: İktidara geldiğimiz ilk günden itibaren, ilk yüz günde, Allah’ın izniyle, biz Samsun Şeker Fabrikasını devreye almak üzere, elimizden gelen gayreti göstereceğimize burada huzurlarınızda söz veriyoruz” dedi.
ÇARŞAMBA ŞEKER FABRİKASI
İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Samsun’un sorunları dile getirdi. Çarşamba Şeker Fabrikası’nın hizmete açılması konusunda gerek genel kurul çalışmaları sırasında gerekse KİT Komisyonu toplantılarında defalarca gündeme getirmekten dillerinde tüy bittiğine işaret ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:
HAVALİMANI YENİLENMELİ
“Samsun Çarşamba Havalimanı’nın yenilenmesi gerektiğini de Meclis açıldığından beri her seferinde söylüyoruz. Buranın muhakkak yenilenmesi lazım. Zaman zaman görüşmeler de yaptık ama bu konuyla ilgili bir mesafe katedemedik. Düşünün, sadece başkente haftada 2 sefer var, onların saatleri de hiçbir şeye uymuyor. Havayolu ile ne iş adamlarımızın ne de Samsunlu hemşehrilerimizin Ankara’ya ulaşımı mümkün görünmüyor. Sadece dış hatlarda belli lokasyonlar var. Ancak 7-8 lokasyona uçulabiliyor. Hâlbuki bugün Samsun’dan gerek Orta Asya’ya gerek Orta Doğu’ya gerekse Avrupa’ya muhakkak bu uçuşların yapılması lazım. Bunu defalarca milletvekili arkadaşlarımızla beraber gündeme getirmiş olmamıza rağmen istediğimiz sonuçları maalesef alamadık.
AKILLI KAVŞAK SORUNU
Yine, Samsun’un önemli sorunlarından biri trafik problemi. Özellikle doğu-batı aksında ve çevre yolları yapılmadığı için daha çok akıllı kavşak sistemiyle trafik bir nebze rahatlatılmaya çalışılıyor. Bu olabilir ama problemi bir önceki kavşaktan bir sonraki kavşağa aktarmaktan başka bir işe yaramaz. Problemin tamamını çözmediğiniz takdirde sadece düğümlerin yerini değiştirmiş olursunuz.
KURUPELİT YAT LİMANI
Yine, önemli problemlerinden biri de, Kurupelit Yat Limanı konusundadır. Maalesef yat limanı olarak tasarlanmış ama şu an yatların Kurupelit’e girme şansları sıfır. Sadece balıkçı tekneleri, o da iteklemeyle buraya girebilmektedir. Ya buranın bir an önce temizlenmesi, hizmete açılması gerekir ya da bu tür yatırımlar yapılırken bilime, teknolojiye dayalı yatırımların yapılması lazım ki bu sorunlar yaşanmasın.
ETNOGRAFYA MÜZESİ AÇILAMADI
Etnografya müzesi bir türlü açılamadı. Bu müzenin inşaatı ben milletvekili seçilmeden önce başlamıştı. Bu müzede sergilenecek eserlerin çoğu başka depolarda muhafaza ediliyor ve sergilenemiyor. İnşallah, cumhuriyetin 100’üncü yılında Samsun gibi bir şehrimiz artık etnografya müzesine kavuşur diye ümit ediyoruz.
ANKARA-SAMSUN HIZLI TRENİ
Samsun-Ankara Hızlı Tren Projesi konusunda da bugüne kadar bir ilerleme kaydedilememiştir. Ne zaman sorsak ‘Proje aşamasında, düşünüyoruz, şuradayız, buradayız.’ Maalesef ve maalesef hâlâ projelendirilmesi bile gerçekleştirilemedi. Bizim aldığımız duyumlara göre 2053 yılında bu hedefe ulaşacağı söylenmektedir. Bu da çok fazla mümkün görünmüyor. Samsun bugün Orta Karadeniz’in en büyük vilayeti, en büyük nüfus yoğunluğuna sahip il olmasına rağmen hızlı tren konusunda projesinin bile yapılamayışını biz üzüntü ve esefle karşılıyoruz. Kaldı ki sadece Samsun’a kadar olan yetmez, Samsun-Hopa arası demir yolunun da muhakkak yapılması lazım ki Anadolu’nun Asya’ya açılan kapılarını da hep beraber aşmış olalım”
YORUMLAR