Yaşar: Türkiye’de araç almak hayal oldu

Yaşar: Türkiye’de araç almak hayal oldu
05.11.2021
A+
A-

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri YAŞAR motorlu taşıtlarda uygulanan yüksek vergilendirmeler ve yükselen döviz kurları nedeniyle vatandaşların araç alma konusunda yaşadıkları güçlükleri meclis kürsüsünden dile getirdi.

Artık Türkiye’de araç sahibi olmanın hayal haline geldiğini belirten İYİ Parti’li Yaşar konuya ilişkin şu açıklamada bulundu: 

“Alman vatandaşı bir yıllık asgari ücreti ile yeni bir araç alabilirken, ülkemizdeki asgari ücret ile ikinci el araç alınması bile zorlaşmıştır. Bu olumsuzluğun ana sebepleri ise yükselen döviz kurları ve otomobillere uygulanan yüksek vergilerdir. Sürekli artan akaryakıt fiyatları sonrası, benzinin litre fiyatı Ankara’da 8,46’ya, motorin, 8,23 ve oto gazın fiyatı 6,65’e yükselmiştir. Sadece son bir yıl içinde benzine yüzde 26, motorine yüzde 39 ve oto gaza yüzde 77 zam yapılmıştır.”

Otomobil De Parçası Da Yedek

Artan döviz kuru ve piyasada yaşanan tedarik sorunları nedeniyle sıfır ve ikinci el araç fiyatlarının uçtuğunu belirten Bedri Yaşar; ülkemizde satılan araçların önemli bir kısmının, üretilen araçların da parçalarının büyük kısmının ithal olduğunu vurguladı.

Dışa bağımlı bir otomotiv sektörünün döviz kurlarındaki dalgalanmalardan haliyle etkileneceğini ifade eden Bedri Yaşar; “Yüksek döviz kurları nedeniyle otomobil fiyatları artarken, yüksek vergilendirmeler sebebiyle de fiyatlar astronomik seviyelere çıkmaktadır. Dolayısıyla vatandaşlarımızın otomobil satın alması her geçen gün zorlaşmaktadır. “dedi.

200 Bin TL’lik Araç Fiyatı Vergilerle 755 Bin TL’ye Çıkmaktadır  

Araçlardaki vergi oranlarına değinen Bedri Yaşar; vergilerin toplamının araç fiyatlarından yüksek olduğunu belirtti.

Bedri Yaşar konuya ilişkin şu örneği verdi:

“Vergisiz bedeli 200 bin TL değeri olan ve 2000 cm³ üzeri motor silindir hacmi olan matrahında sınır olmayan bir araç için 440 bin TL ÖTV ve 115 bin TL KDV ile toplamı 555 bin TL vergi doğmaktadır. 

Dolayısıyla 200 bin TL bedeli olan bir araç; ÖTV ve KDV ile birlikte 755 bin TL’ ye yükselmektedir.  Vatandaşlarımız bir araç satın alacakken yaklaşık 4 araç parası ödemek zorunda kalmaktadır.

Cumhurbaşkanına tanınan son yetki ile; Cumhurbaşkanı ÖTV’yi üç katına kadar çıkarma yetkisi bulunmaktadır. Eğer Cumhurbaşkanı bu yetkiyi de kullanırsa; aracın fiyatı 755 bin TL’nin en az 2 katı kadar olacaktır. Ülkemiz, otomobile dünyada en fazla vergi uygulayan ülkelerden birisi haline gelmiştir. “

İkinci El Araçlara Yaklaşılamıyor

Bedri Yaşar;4 yıl önce Türkiye’de en çok satan ilk beş model arabanın fiyat ortalamasının 78 bin TL olduğunu belirterek, bugün bu rakamın 237 bin TL’ye kadar çıktığını söyledi.

İkinci el fiyatlarının da el yaktığını söyleyen İYİ Parti’li Yaşar; “İkinci el oto pazarlarında satılan en düşük model araçların fiyatları bile bugün 50-60 bin TL’den başlanmıştır.” dedi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber