Yaşar: Meclisin kürsüsünden şiddetle, nefretle kınadığımı ifade ediyorum

14.11.2019
A+
A-

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Ak Parti Grup Başkanvekili Hasan Uzunlar’ı Atatürk hakkındaki açıklamalarından dolayı TBMM kürsüsünden kınadı.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, yaptığı açıklamada, “10 Kasımda Samsun’da bütün gazetelere manşet olmuş bir paylaşım var. Maalesef, bir siyasi partinin belediye meclis üyesinin 10 Kasım dolayısıyla, benim buradan ifade edemeyeceğim kelimelerin, cumhuriyetin temel taşlarının atıldığı Samsun’da, Samsunlu bir siyasi tarafından, bir meclis üyesi tarafından ifade edilmesini Meclisin kürsüsünden şiddetle, nefretle kınadığımı ifade ediyorum. Ben, o siyasi partinin de gereğini yapacağına canıgönülden inanıyorum. 

TBMM’de Ak Partili 97 Milletvekili tarafından verilen 128 sıra sayılı Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi üzerine konuştu. 

Tabii, geneli üzerinde konuşan arkadaşlarımızın söylediği bir söz var “Bu yasa teklifi ‘Borçlar artık döndürülemiyor, 2020’nin başında ödemelerle ilgili ciddi zorluklarımız var, bu kaynakları nereden sağlarız?’ yasa teklifine dönüştü.” diyorlar, ben de buna aynen katılıyorum. Dolayısıyla, burada getirilen değişiklikler arasında özellikle 4 tane değişiklik var. 

Birincisi: Dijital vergilerle ilgili olan değişiklikler. Tabii, uluslararası şirketlerin ülkemizde yaptıkları ticaretten ve işlemlerden dolayı vergilendirilmesi gerekiyor. Biz İYİ PARTİ Grubu olarak bu maddeyi destekliyoruz. Oranı yüzde 7,5; uluslararası arenada 3 ile 7,5 arasında değişen oranlar var, artık uygun olan 7,5 bizim ülkemiz için de uygun. Biz bunun getirilmesinde bir mahzur görmüyoruz. 

Ama devamında konaklamayla ilgili yapılan değişiklikler var. Burada beş yıldızlı otellerle ilgili 18 liradan başlayan, kademeli düşen rakamlar var. Bu doğru değil? Arkadaşlarımız belli örnekler verdiler, burada sabit bir oranla bu işin getirilmesinin daha doğru olacağı… Kanun teklifi çıkarılırken yüzde 2 oranı teklif edildi, bu yüzde 2’ye tabi olunmasında biz fayda mülahaza ediyoruz. Yoksa, netice itibarıyla bu rakamların tamamı bize geri dönecektir. Bu rakamlara yapılan ilaveler netice itibarıyla bu hizmeti alanlar tarafından karşılanacaktır.
Diğeri de tapu harçları. Bu tapu harçlarıyla ilgili ortada garip bir durum var. Netice itibarıyla, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bir değer tespitinde bulunacak. İyi, güzel. Emlak vergisinin değer tespiti konusunda bir fikir var mı? Yok. Belediyeler emlak vergilerini kendi bildiği veyahut da şu an mevcut yapı üzerinden alacaklar. Diğer taraftan, tapu harçları, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün tespit ettiği rakamlar üzerinden alınacak. Burada bir çelişki var, iki türlü uygulama var. 

Bir daire üzerinde, bir arsa üzerinde iki tür bedel olmaz. Bir, belediyenin uyguladığı bedel; iki, satışa tabi olan değer. Bu değer tespit edilse bile konutlarda şu an yüzde 3, iş yerlerinde bu oran yüzde 4, tapu harçları. Bu çok yüksek bir orandır. Netice itibarıyla, bu oranların da kesinlikle düşürülmesi gerekir. Tabii, Sayın Cumhurbaşkanına bu yetkiler veriliyor ama biz menfi yönde bir uygulama görmediğimiz için henüz bununla daha tanışamadık. Bunun yanı sıra, özellikle Büyükşehir Yasası’yla beraber, hepimizin bildiği gibi, köyler de şehir oldu. Zaten, oradaki emlak vergileri ödenemez durumda iken bu yeni vergi değişikliğiyle yine dar gelirlinin, köylünün, milletin yükü artacaktır.

Devamında, yine termik santrallerle ilgili mesele var. Tabii, insan hayatından daha önemli, daha değerli hiçbir şey olamaz. Bu termik santraller özelleştirilirken ne yapılacağına dair, hangi yatırımların yapılacağına dair her şey yazılmış ve de çizilmişti ama ha bire bu süreler uzatılıp duruyor. İşte “Ülkenin enerjiye ihtiyacı var, termik santrallerden de şu kadar gelir elde ediyoruz, şu kadar enerji üretiyoruz. 

Millî gelirdir.” gibi düşünürsek bunda biraz yanılmış oluruz. İnsan sağlığından daha değerli hiçbir şey söz konusu olamaz. Ben bu verilecek süreyi bile bundan önce olduğu gibi kullanacaklarını ben düşünmüyorum. Dolayısıyla bu değişikliği de doğru bulmadığımızı, bu süre uzatımlarının şu ana kadar bir fayda sağlamadığını tekrar ifade etmek istiyorum.

Şimdi, bunun yanı sıra, 10 Kasımda Samsun’da bütün gazetelere manşet olmuş bir paylaşım var. Maalesef, bir siyasi partinin belediye meclis üyesinin 10 Kasım dolayısıyla, benim buradan ifade edemeyeceğim kelimelerin, cumhuriyetin temel taşlarının atıldığı Samsun’da, Samsunlu bir siyasi tarafından, bir meclis üyesi tarafından ifade edilmesini Meclisin kürsüsünden şiddetle, nefretle kınadığımı ifade ediyorum. Ben, o siyasi partinin de gereğini yapacağına canıgönülden inanıyorum.” 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber