Yaşar: İhracatta dar bölgede sıkışıp kaldık

Yaşar: İhracatta dar bölgede sıkışıp kaldık
24.02.2022
A+
A-

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar TBMM’de yaptığı konuşmada yurt dışına yatırım yapmak isteyen iş insanlarının, ihracatçıların karşılaştıkları sorunlara değinerek; dış politikanın burada baş etken olduğunu, dolayısıyla izlenecek yolun çok önemli olduğunu vurguladı.

İhracatta Dar Bölgede Sıkışıp Kaldık

Konuşmasında Türkiye’nin dünya ihracatından aldığı payın yüzde 1 civarında olduğunu belirten Bedri Yaşar; ihracatın da %40’ını Başta Almanya olmak üzere ABD, Birleşik Krallık, İtalya ve Irak’ın oluşturduğunu söyledi.

Bedri Yaşar; bu durumu ihracatta sıkışıklık olarak niteleyerek, uluslararası arenada rekabet gücümüzün artması için ihracatta farklı pazarlara girilmesi konusunda iş insanlarının teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

Finansmana Ulaşımda Sorunlar Yaşanıyor

Yatırımcıların ve ihracatçıların finansman konusunda sorun yaşadıklarını söyleyen Bedri Yaşar; banka faiz oranlarının çok yüksek olduğunu, bunun da yatırımcıların maliyetlerini oldukça artırdığını ifade etti.

Eximbank kredilerine de değinen İYİ Parti’li Yaşar; “Bizim ihracatçı kuruluş sayımız yaklaşık 94 bin iken bu ihracatçılardan yalnızca 13 bin civarı EXIMBANK’tan kredi alabilmiş. Yani İhracat yapan firmaların neredeyse 5/1’lik bölümü henüz EXIMBANK’ın müşterisi olamamıştır. Çünkü Eximbank’ın şartları ve teferruatları çok ağır. Başvuru için pek çok belge ve teminat mektubu isteniyor. Anadolu’nun herhangi bir yerindeki bir ihracatçının zaten banka nezdinde bu itibarı olsa yani teminat alacak gücü olsa, kredi alacak gücü olsa EXIMBANK’a neden gitsin? Bu krediler sadece 3-5 firmaya veriliyor. 5 firmadan başka sektör yokmuş gibi sürekli onların önde tutulması diğer firmaları son derece rahatsız etmektedir.” dedi.

Ülke risk puanımızın da 524 civarında olduğunu söyleyen Bedri Yaşar; bunun borçlanma maliyetini artırdığını, şirketlerin yabancı ülkeler nezdinde daha riskli göründüğünü söyledi.

Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı %3,6’ya geriledi

İyi bir rekabet gücü; gerçek ihracat rakamları ortaya koyabilmek için mutlaka yüksek teknoloji ürünlere yönelmemiz gerektiğini belirten Bedri Yaşar; “Yüksek teknolojili ürünlerin ihraç oranı 2020 yılında %3,8 iken 2021 yılı sonu %3,6 ‘ya gerilemiştir. Yüksek teknolojili ürünler birim/katma değeri görece yüksek olan ürünlerdir. Bu alanda gelişmek için mutlaka -TUBİTAK da dâhil- teknolojik ürünlerin üretilmesine yönelik faaliyetleri devletin net olarak desteklemesi lazım.” dedi.

Yurtdışından Tahsil Edilemeyen Alacaklar İçin Devlet Desteği Şart

Yatırım yapan iş insanlarımızın bir diğer sorunun yurtdışında yaptıkları yatırımların alacaklarını tahsil etme konusu olduğunu söyleyen Bedri Yaşar; bunların tahsili konusunda devletin destek olması gerektiğini belirtti. 

106 Ülkede 150 Ticaret Ataşesi Görev Yapıyor.

İş insanlarının yatırım yapmalarının önündeki bir diğer engelin de yurt dışında bağlantı kurma noktasında dil problemi, ilgili ülkenin hukuki-yasal- mali prosedürleri ve doğru kişilerle muhatap olabilme sorunu olduğunu söyleyen Bedri Yaşar; burada ticari ataşelere büyük görevler düştüğünü belirtti.

Ticari ataşe sayımızın artırılması gerektiğini belirten İYİ Parti’li Yaşar; ataşelerimizin iş insanlarının yurtdışındaki kılavuzu olmaları gerektiğini ifade etti.

Bedri Yaşar konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: 

“Dış ticaret ataşeliklerimizde görev yapan arkadaşlarımızın dil konusunda bir sorununun olmaması lazım. Aynı şekilde,” o ülkenin ticaret hukuku nasıldır, hukuki şartları nedir, muhasebe düzeni nedir, vergi düzeni nedir “bunlarla ilgili donanımlı bilgiye sahip olması lazım. 

Sadece ve sadece aldığı ücretlerin yüksek olması dolayısıyla veyahut da yandaşların, bir makam ve mevki sahibi olmak üzere yurt dışı elçiliklerde görevlendirdiğiniz insanların bu ülkenin ticaretine önemli bir katkısının olmayacaktır. Ticari ateşeler burada köprü görevi üstlenmelidir. Gerektiği durumlarda iş görüşmelerindeki randevu alımlarında bile aracı olmalıdır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.