Yaşar: Enerji faturası ağır bir külfet haline geldi

Yaşar: Enerji faturası ağır bir külfet haline geldi
08.12.2022
A+
A-

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Türkiye’nin özellikle son dönemde enerjiye ödediği paraların ciddi oranda artığını ifade ederek, “Sadece bu yılın Ocak ve Eylül aylarında, yüzde 135 artışla 73 milyar 850 milyon dolara yükselmiştir. Veriler göstermektedir ki ülkemiz enerjide tam bir bağımlılığa sürüklenirken bu durum hem vatandaşımıza hem de devletimize ağır bir külfet getirmektedir.” dedi. 

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde hükümetin enerji politikalarını eleştirdi. Türkiye’nin özellikle, yenilenebilir enerji konusunda hala istenilen seviyeye gelemediğine de işaret eden İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Yaşar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

YENİLENEBİLİR ENERJİ  

“Bugün, üretilen enerjide güneş enerjisi yüzde 8,8, jeotermal enerji yüzde 1,6, rüzgâr enerjisi yüzde 10,9 civarındadır. Özellikle Avrupa’da yenilenebilir enerji konusunda ciddi yatırımlar ve ciddi destekler var. Bu manada, ülkemizde de muhakkak belli desteklerin verilmesi lazım, bu gücümüzü net olarak kullanmamız lazım. 

Ortalama aydınlanmamızın bin sekiz yüz saat olduğu bir yerde, bugün, Almanya özellikle bin dört yüzler mertebesinde; bizden daha fazla güneş enerjisinden istifade etmektedir. Dolayısıyla bu çerçevede, her türlü desteği yenilenebilir enerji kaynaklarına vermemiz gerekiyor. 

ALTYAPI YATIRIMLARI  

Barajların üzerindeki depolama alanları üzerinde enerji panelleriyle çok rahat enerji üretmek ve bunu çeşitlendirmek mümkün. Tabii, bunları yaparken altyapısını da oluşturmak lazım. Yani rüzgâr türbinleri için hâlâ dışarıya para verdiğimiz sürece, jeneratörlere para verdiğimiz sürece, enerji panellerine ödemeler yaptığımız sürece yüksek enerji rakamlarını aşağıya çekmek mümkün değildir.    

ZAMLAR MALİYETİN ÜZERİNDE

Elektrik Üretim AŞ’nin yaklaşık maliyeti 1,1 TL; özellikle, verdiğiniz garantilerle güneş enerjisinde bu 13 sent, hidrolikte 7 sent, rüzgârda 12, yine, biokütlede 13 sent yani ortalama verdiğiniz garantiler 7 sent civarında, 7 senti bugünkü rakamlara çevirdiğiniz takdirde, rakamın nerelerde olduğunu hepimiz daha iyi biliyoruz. Aynı şekilde, Elbistan’da da verdiğiniz rakamı TL’ye çevirdiğiniz zaman 15 sent kilovatsaat o da 3 TL civarındadır. Bugün, bu rakamlara mal ettiğiniz enerjiyi ne yapıyorsunuz? Meskenlerde 90 kuruştu, 170 kuruşa, tarımsal sulamada 175 kuruş, 284 kuruşa, sanayide de 100 kuruştu, o da 532 kuruşa yükselmiştir. Bunların artışlarına baktığınız zaman korkunç zamlar yapılmıştır. Sanayide yüzde 400 zam, meskende yüzde 92, tarımsal sulamada yüzde 170 oranında enerji fiyatlarına zam yapılmıştır. Enerjinizin maliyetine de baktığınız zaman bunun çok üzerinde zam yapıldığı anlaşılmaktadır. 

ÖRS’E YAPILAN SALDIRI

Değerli Milletvekili arkadaşımız, Trabzon Milletvekilimiz sevgili kardeşim Hüseyin Örs’e AK PARTİ Bursa Milletvekili Zafer Işık tarafından gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyoruz. 

Gazi Meclisimizde yapılan bu saldırı milletin iradesine ve partimize yapılmıştır. Yaşadığımız bu vahim olayı bizler gibi Ak Parti Milletvekillerimizden birkaç kişinin haricinde hiç kimsenin tasvip edemeyeceğini düşünüyoruz. 

Hiç kimse yaşadığımız olaylara onay veremez. Vekilin yaptığından pişman olmadığını, üzüntü duymadığını ve özür dilemeyeceğini açıklaması gerçekleştirilen saldırının bilinçli bir hareket olduğunu göstermektedir. Gazi Meclis bu tür olayların vuku bulacağı bir alan kesinlikle değildir. 

Çok şükür, Hüseyin hocamızın durumu gayet iyi, hızla sağlığına kavuşmaya başlamıştır ama şurası açıktır ki bu saldırı Türkiye Cumhuriyeti tarihine kara bir leke olarak geçmiştir ve milletimizin hafızasında ve kayıtlarda yerini alacaktır.

Gazi Meclisin çatısı altında olabilecek en makul seviyede siyaset yapmaya çalışıyoruz. İYİ Parti kurulduğu günden bugüne Türkiye’de siyaset kurumunun kalitesini artırmak, siyasetin dilini temiz, yapıcı ve birleştirici bir üsluba dönüştürmek için çok büyük bir çaba harcamaktadır. 

Bu anlayışla İYİ Parti olarak bir taraftan burada milletimizin sorunlarını dile getirerek çözüm önerileri sunarken diğer taraftan da ülkemizin ve milletimizin yararına olan çalışmaları destekliyoruz. 

Bu nedenle, ülkemiz ve milletimiz için çıktığımız bu yolda doğru bildiklerimizi, her şeyi söylemeye devam edeceğiz. Dün olduğu gibi bugün de bizi bu yolumuzdan döndürmek ve bizi kavga ortamına çekmek isteyenler elbette olacaktır, biz bunların hiçbirisine aldırmayacağız. Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’in söylediği gibi; Hiçbir ahlaksız yumruk bizi hakkın ve hakikatin yolundan ayırmayacaktır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber