Yaşar: Ekonomik kayba neden oluyor Bu güzergâhta ticaret neredeyse bitmiştir
İYİ Parti Smasun Milletvekili Bedri Yaşar, “Samsun-Sivas (Kalın) Demiryolunun tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Bu demiryolunun yapımı, 12 Eylül 1924 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk kazmayı vurması ile birlikte başlamıştır.” dedi.
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Samsun – Sivas Demiryolu hattı için yaptığı kamuyou açıklamasında, “Samsun’dan başlayarak Sivas’ın Yıldızeli İlçesi’nin Kalın Köyü’ne kadar uzanan 378 kilometrelik demiryolu hattı, 30 Eylül 1931 tarihinde tamamlanmış ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından hizmete açılmıştır. Böylece Karadeniz Bölgesi ile Anadolu arasında ilk yolcu ve yük taşımacılığı başlamıştır.
Hükümet ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa alınan kararla, bu güzergâh üzerinde 24 Haziran 2014 tarihinde yenileme çalışmaları başlatılmıştır. Bu amaçla, 12 Haziran 2015 tarihinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile ihaleyi alan girişimci firma arasında yenileme çalışmalarının hangi şartlarda ve ne şekilde yapılacağına dair sözleşme imzalamıştır.
Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, imza töreninde yapmış olduğu konuşmada, projenin 220 milyon avroluk kısmının Avrupa Birliği fonundan hibe olarak karşılanacağını belirtmiştir.
Ulaştırma Bakanı, çalışmanın, 39 milyon avroluk bölümünün ise kendi öz kaynaklarımızdan karşılanacağını açıklamıştır. Bakan ayrıca, yenileme çalışmalarının 2017 yılının sonunda tamamlanarak, hattın bu tarihte hizmete açılacağını da duyurmuştur.
Böylece, Samsun-Sivas (Kalın) demiryolu hattında 88 yıl aradan sonra yenileme çalışmaları başlamış ve hat, 29 Eylül 2015 tarihinde ulaşıma kapatılmıştır.
2015 yılında “Kuzeyi Güneye, Türkiye’yi Geleceğe Taşıyoruz” sloganı ile başlatılan ve 2017 yılının sonunda tamamlanması planlanan yenileme çalışmaların üzerinden bugüne kadar tam 4 yıl geçmiştir.
Yenileme çalışmaları uzadıkça, uzamıştır. Açılış tarihi iyice şaşmıştır. Yapılan açıklamalara rağmen, hattın açılışı Ağustos ve Eylül aylarında da yapılamamıştır. Böylece, Samsun-Sivas (Kalın) demiryolu hattının açılışı yılan hikâyesine dönmüştür.
Cumhuriyetin ilk yıllarında, her türlü imkansızlık ve yoklukların yaşandığı, teknolojinin neredeyse hiç bulunmadığı bir dönemde kazmayla, kürekle çalışılarak 7 yıl içerisinde yolcu ve yük taşımacılığına açılan demiryolu hattının, bu dönemde; her türlü imkan, ekipman ve teknolojiye rağmen 4 yıl gibi uzun bir süre içerisinde yenilenerek, hizmete açılamayışı ülkemiz adına büyük bir talihsizlik olmuştur.
Yenileme çalışmalarında takvim hızlı ilerlemiş ve 2019 yılının sonuna gelinmiştir. 1 yıllık süreye yaklaşılmıştır. 2017 ve 2018 yılının sonunda işletmeye açılamayan demiryolu hattı bu gidişle maalesef, 2019 yılının sonunda da hizmete açılamayacak gibi görünmektedir.
Projenin bitiriliş ve açılış tarihinde meydana gelen bu uzun süreli gecikmenin, milletimize ve ülkemize yeni yüklerler getirmiş gibi görünmektedir. Getirilen yeni yüklerin ve proje bedelinin toplam ne kadar olduğunun ve bu yükün kimlere ne şekilde yüklendiğinin de kamuoyu ile biran önce paylaşılmasını istiyoruz.
Yenileme çalışmaların uzaması, yalnızca bu hat üzerinde yapılan yolcu taşımacılığını etkilenmemiştir. Gecikme, yolcu taşımacılığının yanı sıra bu güzergâh üzerindeki yapan bütün ticareti etkilemiştir.
Karayolu taşımacılığı, demiryolu taşımacılığına göre daha pahalı olduğundan bu güzergâh üzerinde ticaret neredeyse bitmiştir. Ticaretin yeniden canlanması ise ya iyi bir çalışmaya, ya da çok güçlü bir hükümet desteğine kalmıştır.
Ayrıca, burada yaşanan gecikmeden yalnızca Samsun ekonomisi değil, aynı zamanda Türkiye ekonomisi de büyük zarar görmüştür. Bu hat, Karadeniz’in Anadolu’ya açılan iki demiryolu hattından birisidir.
Demiryolu hattının daha fazla gecikme yaşanmadan biran önce hizmete açılarak, medyama gelen bu zararın telafi edilmesi umuyoruz. İnşallah, hükümet, 2020 yılına sarkıtmadan hattı, bu yıl içerisinde işletmeye açar ve bu güzergâh üzerinde ticaret yeniden canlanmasını sağlar. “