Vali Osman Kaymak: Biyokütle Enerji Santralinin yararı var

Vali Osman Kaymak: Biyokütle Enerji Santralinin yararı var
10.10.2019
A+
A-

Vali Kaymak, Çarşamba Ovası’na kurulacak biyokütle enerji santralini yararlı gördüğünü belirterek, “Şuanda bakanlık heyeti konuyu inceliyor. Üniversiteden bir heyet oluştu. Raporlarda çevreye ve sağlığa zararı çıkarsa, durdurum “dedi.

Samsun Valisi Osman Kaymak, Çarşamba ilçesine Oltan Köseoğlu Enerji tarafından kurulumuna başlanan biyokütle enerji santrali ile ilgili ilk kez konuştu. 100. yıl kutlamalarına haberleri ile katkı veren basın mensuplarına teşekkür belgesinin verildiği toplantıda HHALK Gazetesi’nden N. Alper Cabbar’ın sorusunu cevaplayan Vali Kaymak, biyokütle enerji santralini yararlı bulduğunu söyledi.

SANTRAL 6 AY ÖNCE KURULA GELDİ, KARŞI ÇIKAN OLMADI
Çevresel Etki Değerledirme(ÇED) Raporu Gerekli Değildir kararının verildiği santral projesinin 6 ay önce toprak koruma kuruluna geldiğini söyleyen Vali Kaymak, içerisinde TEMA’nında bulunduğu 4 çevreden sorumlu kuruluşun söz konusu projeye karşı gelmediğini anlattı. “Fosil atık yakılmayacak, dışarıdan atık getirilmeyecek, bunlar uydurmadır “diyen Vali Kaymak, ” ÇED yönetmeliğinde hangisinde gerekli ve gerekli değildir sınıflaması var. Teknik analizler yapılır. ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilirken, tüm kurumlardan görüş alınmıştır. Çevre Müdürlüğü, Tarım Müdürlüğü, belediyeler, ve diğer kurumlar değerlendirme verdiler “dedi.

ÇARŞAMBA OVASI’NI BİZDE DÜŞÜNÜYORUZ
“Çarşamba Ovamızı bizde düşünüyoruz” diyen Vali Kaymak, “Zararı olmadığını anladığımız için bu izni veriyoruz. Santralin yararı var. Firmanın sahibi Çorum’a basını davet edecektir.

Adana’da TRT’nin bir biyokütle santralini çektiği haberini dinledim. Üreticiler, ziraat odaları memnun. Çiftçiler teşekkür ediyor. Köylünün atıklarını alıyor, mazot parasını veriyor. Ben hukukçuyum, çevre uzmanı değilim. Konu şuanda inceleniyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan ile de konuyu görüştüm. En son Çevre Bakanlığı’ndan uzmanlar geldi, yerini incelediler, projeye baktılar, raporlar bekleniyor. Ayrıca üniversiteden bir heyet konu ile ilgili çalışma yapıp rapor hazırlayacak. Eğer bir zararı söz konusuysa neden izin vereyim, durdururuz. Ben bu adama neden yardımcı olayım? Bende sizin kadar çevreciyim. Çevreyi önemsiyoruz.

Raporlar ovayı batırır şeklinde gelirse kesinlikle izin vermeyiz. Ölçüm istasyonları olacak orada “ifadelerini kullandı.

KURUL ATIK DEPOLAMA ALANI İÇİN İZİN VERDİ
Biyokütle enerji santralinin kurulacağı alan ile ilgili toprak koruma kurulunda kabul edilen yer ile ilgili bilgi veren Vali Kaymak, ” Tesisin kurulacağı alan zaten kömür depolama alanı. Diğer alan atıkların toplanacağı alandır. Atıkların toplandığı alan tesisi kapattığında tekrar dönüşebilecek alandır. Toprak Koruma Kurulu’nda depolama alanı için izin verdik. Burada beton atılmayacak “ifadelerini kullandı.


(HedefHalk)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.