Usta: Ülkeyi yönetenlerin görevi artan nüfusa iş alanları oluşturmaktır

Usta: Ülkeyi yönetenlerin görevi artan nüfusa iş alanları oluşturmaktır
21.11.2019
A+
A-

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüksek çıkan işsizlik oranları hakkında açıklama yapmış, yüksek işsizliğin nedeninin işgücüne katılımdaki artış olduğunu söylemişti.

Cumhurbaşkanının bu açıklamasına yanıt Samsun Milletvekili Erhan Usta’dan geldi. İşte Usta’nın açıklamaları:

Artan Nüfusa İş Alanları Oluşturulmalı
“İşgücüne katılım arttığı için işsizlik oranı yüksek” demek, “Nüfus arttığı için kişi başına milli gelir düşük” demekle eşdeğerdir. Bir yandan 3-4 çocuk isteyeceksin, diğer yandan bunlar iş aramasın diyeceksin. Ülkeyi yönetenlerin görevi artan nüfusa iş alanları oluşturmaktır.

Tutarsızlık Değil Mi?
Bir yandan işgücüne katılımı artırmaya yönelik politikalar uygulayıp, diğer yandan katılımın artmasından şikâyet etmek tutarsızlık değil midir? Üretim potansiyelindeki artış, işgücü potansiyelindeki artışı karşılayamazsa işsizlik artar. Bu, bu kadar basittir; tartışmak yersizdir.

Borçluluk Çok Arttı
2002’de 2,2 milyar TL olan tüketici kredileri ve bireysel kredi kartı borçları şuan 513,2 milyar TL’ye çıktı. Hal böyle olunca ailede eşlerden birisinin daha çalışmak istemesi ve böylelikle işgücüne katılımın artması, ailelerin gırtlağına kadar borca batmalarından olabilir mi?

2002’de Her 100 Kişiden 4,4’ü İşsizdi, Şimdi 7,4’ü!
2002 yılında 15+yaş nüfusta her 100 kişiden 41,6’sı istihdamda, 4,4’ü işsizken; 2018 yılında 47,4’ü istihdamda, 5,8’i işsizdir. 2019’un ilk 8 ayında ise, istihdam 45,7’e düşmüş, işsizler ise 7,4’e çıkmıştır. 2019 yılında işgücüne katılım oranı 2018’e göre 0,1 puan düşmüştür.

2000 2019 ISGUCU

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber