Usta: AK Parti’nin meşhur yalanı: Negatif faiz

Usta: AK Parti’nin meşhur yalanı: Negatif faiz
13.01.2022
A+
A-

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 hedeflerine yönelik açıklamasıyla ilgili konuştu.

Usta, “2023 hiç gelmeyecekmiş gibi davranan bir hali var. Bu da 2023 öncesi bir seçime işarettir.” dedi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında konuştu. Usta’nın gündeminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın enflasyon, negatif faiz ve 2023 hedeflerine yönelik açıklamaları vardı.
“Merkez Bankası Başkanı’ndan epeydir haber alınamıyor. Hazine ve Maliye Bakanı da ışıl ışıl, pırıl pırıl gözleri ile televizyon televizyon gezmişti ama şu sıralar O da ortalıkta yok” diyen Usta, “Sayın Cumhurbaşkanı, ‘Bu konularda beyanatı sadece ben vereceğim’ şeklinde bir talimat vermiş olmalı. Bu işlerde televizyonlara çıkarak sürekli beyanat vermek kadar, hiç çıkmamak ve beyanat vermemek de kötüdür. Ayarı tutturmaları gerekir.” ifadesini kullandı.

“Enflasyon küçümseniyor”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisinin dün düzenlenen grup toplantısında enflasyon savunmasına geçtiğini belirten Usta, “Daha önceki açıklamasında ‘Enflasyon gerçeğini kabul ediyoruz, enflasyon yükseldi.’ demişti ancak şimdi enflasyon savunmasına geçti. ‘Gelişmiş ülkelerde enflasyon 5-7 katına çıkıyor ancak bizde bu kadar bir artış yok’ gibi bir ifadede bulunuyor. Bu tamamen yanlış bir tespittir, enflasyonu küçümsemektir, işi sıradanlaştırmaktır.” şeklinde konuştu.

“Türkiye dünyada enflasyon şampiyonu”
Japonya’da 0.6, Suudi Arabistan’da 1.1, Çin’de 1.5, İsviçre’de 1.5, Endonezya 1.9, Fransa’da 2.8, Güney Kore’de 3.7, Güney Afrika’da 5.5 oranında enflasyon olduğunu kaydeden Usta, “Bizden önce yüzde 10 ile Brezilya var. Brezilya’dan sonra bizde yüzde 36.1. Bu her zaman söylediğimiz gibi TÜİK’in makyajlı enflasyon rakamıdır. Bizden sonraki ülkenin enflasyonu yüzde 10. Arada bir uçurum olduğunu görmemiz lazım. Dolayısıyla Türkiye’nin enflasyonu, dünyada enflasyon şampiyonudur.” açıklamasında bulundu.

Usta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın enflasyona yönelik açıklamalarını “vatandaşı yanıltma” olarak değerlendirdi.

“AK Parti’nin meşhur yalanı: Negatif faiz”
‘AK Parti’nin meşhur yalanı halin gelen bir başka husus’ olduğunu ekleyen Usta, negatif faiz konusuna değindi.
Türkiye’de yüzde 22 oranında negatif faiz olduğunu işaret eden Usta, “Bu kadar yüksek negatif faizi Türkiye nasıl taşıyacak?” şeklinde bir eleştiri yapılınca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Negatif faiz başka ülkelerde de var” dediğini aktardı.
“Başka ülkelerde de negatif faiz var ama bu mukayeseleri düzgün yapmamız gerekiyor” diyen Usta, “Hindistan’da politika faizi yüzde 4, enflasyon yüzde 5,6. Yani 1,6’lık bir negatif faiz var. Hepsi bu kadar. İkincisi bu ülkelerde enflasyonun önümüzdeki dönemlerde süreceğine ilişkin bir güven var. Bu çok önemli. Buralarda enflasyon beklentisi bozulmuş değil. Enflasyonda kısa süreli 1-2 puan artış var ancak bu enflasyon önümüzdeki günlerde düşecektir diye bir güven var. Bu olmamış olsa onların paralarının da değer kaybettiğini görürdük. Hindistan’da geçen bir yıl boyunca kur artışı sadece yüzde 2. Eğer bizi emsal alacak bir durum olsaydı, yüzde 80-90’lık kur artışı olması lazımdı. Milli paraları hiç bir şekilde değer kaybetmemiş. Bunu bilerek yapıyorlarsa yalan konuştukları milleti yanılttıkları için bu kötü bir şeydir. Bilmeyerek yapıyorlarsa, siz her işe karar vereceksiniz ama hiçbir şey bilmeyeceksiniz. Bu kabul edilebilir bir şey değildir? Bizim piyasalarımızdaki beklenti; enflasyon daha da artacak. Nitekim sadece beklenti değil, rakamlar da onu gösteriyor. Yapılan zamlar enflasyona yansıyacak. Dolayısıyla enflasyonun ilerleyen zamanlarda daha kötü olacağına ilişkin bir beklenti varken, politika faizini de negatif tutuyorsanız, siz hiçbir zaman milli paranızın değerini koruyamazsınız. ‘Başka ülkelerde negatif faiz var, bizde de meşrudur” gibi bir yola gitmek son derece yanıltıcıdır, milleti kandırmaktan başka bir şey değildir. Zaten piyasalar da kanmıyor. Belki Erdoğan bir kısım AK Partilileri kandırabilir ancak millet buna kanmıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“Bu, 2023 öncesi bir seçime işarettir”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bahsettiği 2023 hedefleri için ise “Tam bir fiyasko” yorumunda bulunan Usta, şöyle devam etti:
“2023 hedefleri çöp olmuştur. Milletimizin 2023’e ilişkin hayalleri, AK Parti hükümetleri ve Erdoğan tarafından kırılmıştır. Sanki 2023 hiç gelmeyecekmiş gibi davranan bir hali var. Bu da herhalde 2023 öncesi bir seçime işarettir. Yani ‘Biz 2023’ü tutturacağız. Siz iç merak etmeyin’ gibi bir durumu var. Herhalde ‘en iyi savunma saldırıdır’ anlayışıyla hareket ediyor.
Usta’nın konuşmasından satırbaşları şöyle:

“Türkiye’ye 19.7 milyar dolarlık kaynağı belirsiz para girişi olmuş”
Ödemeler dengesi verileri açıklandı. Hatırlarsınız Sayın Cumhurbaşkanı, Ekonomi Bakanı, diğer bakanlar koro halinde “Türkiye cari fazlaya geçti”… Hatta Merkez Bankası Başkanı hızını alamadı, enflasyonla doğrudan mücadeleyi bıraktıklarını ve bundan sonra Türkiye ekonomisinin cari fazla vererek enflasyonla dolaylı bir mücadele yapacağını söylemişti. Biz de “Türkiye 1994,2001,2002,2019 yıllarında böyle 3 ay falan değil, 8-9 ay peş peşe cari fazla verdiği olmuştur. Ancak Türkiye bunu sürdürememiş ve ekonomi biraz daha rayına oturduktan sonra cari açık vermeye devam etmiştir. Yine aynı şeyi yaşayacağız” diye defalarca ikaz ettik. Kasım ayında şapka düştü kel göründü. Türkiye’de 2,7 milyar dolar cari açık geldi. Olumlu bir rakam olduğunda koro halinde konuşanlar, kasım ayında 2,7 milyar dolar cari açık gelince suspus oldu. Ödemeler dengesinin finansmanında çok değişik bir şey var. 11 aylık dönemde Türkiye’ye 19.7 milyar dolarlık kaynağı belirsiz para girişi olmuştur. Çünkü Türkiye’ye artık sağlam kaynaklardan para girmiyor. Bankacılık sistemi üzerinden para girmiyor. Türkiye’ye artık kimse borç vermiyor.

“Tarım Bakanı ne yazık ki uyuyor”
Son 4-5 gündür Samsun ilçelerini dolaştım. Çiftçi perişan. Çiftçi “Biz gübre atamıyoruz, devletten gübre istiyoruz. Zenginlerin paralarına kur koruması veriliyor. Bizim gübremize de kur koruması verilsin ” diyor. Gübre atılamamasından dolayı gelecek yıl ciddi bir verim düşüşü olacak. Hükümeti defalarca ikaz ettik, Tarım Bakanı ne yazık ki uyuyor. Kendi çiftçimize verip de attırmadığımız gübre desteğini yarın bir gün döviz olarak yurtdışında Ukrayna’nın Rusya’nın çiftçisine vereceğiz.

Binali Yıldırım’a yanıt: “Ali Babacan şahitlerden biridir”
Limanlarla ilgili hususta, biliyorsunuz limanlar ihale yapılmaksızın veriliyordu. “İhale yapılmasında devletin menfaati vardır” diye ifade ettik. Bunu geçmişte yaşanan bir olayla örneklendirdim. 2004 yılında Devlet Planlama Teşkilatında Genel Müdürüm. Ulaştırma Bakanlığından bize bir yazı geldi. “Atatürk Havalimanı’nın 2005 yılının haziran-temmuz aylarında yap,işlet,devret sözleşmesi sona eriyor. Bu süre içinde yeni bir ihale yetişmeyeceği için ihale yapılmaksızın mevcut işletmeciye havalimanının 20 yıl süreyle 500 milyon dolar ile uzatılması” şeklinde bir yazı geldi. Bunda bir kamuoyu yararı olmadığını ifade ederek ihale yapılsın dedik. Hatta “Bu hizmet aksarsa bunun sorumluluğu Devlet Planlama Teşkilatında olur” diye tehdit edildik. 500 milyona verelim dedikleri havalimanı yapılan ihalede 15 buçuk yıl süre ile 2 milyar 925 milyon dolara gitti. Geçmişte yaşanmış bir olayı hatırlatarak, onların yolsuzluk yaptığı imasında bulunmak için bunları söylemedim. Limanlar konusunda kendimizi parçaladık, ‘Geçmişte böyle bir olay yaşandı. Açık ihale yaparsanız bunda devletin menfaati olur’ dedik. Binali Yıldırım geçen gün FOX TV’de “Böyle bir olay yaşanmadı” diye cevap göndermiş. Ben iddiamın arkasındayım. Yaşanmış bir olaydır, devletin kayıtlarında belgeleri vardır. Ali Babacan bunun en yakın şahitlerinden biridir. Sayın Binali Yıldırım’ın “Bu olmadı” demesi büyük bir talihsizliktir, suçluluk psikolojisi ile harekettir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber