Türkmenistan’ın Bağımsızlığının 30. Yılı OMÜ’de Kutlandı

Türkmenistan’ın Bağımsızlığının 30. Yılı OMÜ’de Kutlandı
29.09.2021
A+
A-

Türkmenistan’ın bağımsızlığının 30. yıldönümü sebebiyle, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Uluslararası İlişkiler Birimi, OMÜ’de öğrenim gören Türkmenistanlı öğrencilerle kutlama etkinliği düzenledi.

Atatürk Kongre ve Kültür Salonunda gerçekleşen etkinliğe Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Türkmenistan Türkiye Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Batuk ile Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Genel Sekreter Prof. Dr. Hüseyin Gençcelep,  OMÜ Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Said Kurşunoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Türkmenistan’ın doğasını, kültürünü ve tarihini yansıtan fotoğraflarla Türkmenistan’a özgü eşyaların yer aldığı sergi açılışıyla başlayan etkinlik, iki devletin milli marşlarının okunmasının ardından yapılan açılış konuşmalarıyla devam etti.

“Türkmenistan bağımsızlığını dünya var oldukça sürdürecektir”

Konuşmasında anlamlı bir günde bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal “Kardeş ülke Türkmenistan’la, Üniversitemizde öğrenim gören Türkmenistanlı kardeşlerimizin aracılığıyla başlayan ve gelecekte kurulacak köklü ilişkilerin inşa edileceği bir dünyanın eşiğinde olmaktan son derece mutluyuz. Umuyoruz ki bağımsızlığının 30. yıldönümünü kutlayan Türkmenistan; bağımsız, özgüveni yüksek, dünyaya değer katan, hakkın ve mazlumların yanında bir devlet olarak varlığını, dünya var oldukça sürdürecektir. Bu noktada da ümidimiz sizlersiniz. Çünkü geleceği siz inşa edeceksiniz ve sizin başarınız bizim teminatımız olacak. “ dedi.

“Tam bağımsızlık için kültürel bağımsızlık da gerekiyor”

Tam bağımsızlık için askeri bağımsızlığın yanında kültürel bağımsızlığın da gerekli olduğuna dikkat çeken Rektör Ünal “Kültürel bağımsızlık ilan edilmedikçe tam bağımsızlık olmaz. Dolayısıyla siz öğrencilerimizden beklediğimiz, milletimizin tam bağımsızlığı noktasında kültürel özgürlüğünüzü ve özgünlüğünüzü korumanızdır. Sizi sanatta, teknikte, teknolojide özgüvenini tesis eden kendi coğrafyasıyla, değerleriyle gurur duyan bir nesil olarak görmek istiyoruz. Böylece bir daha hiçbir güç, sizi işgal ederek bağımsızlığınızdan alıkoyamaz.” diye konuştu.

“Teknik ve teknolojiyi üretmek için kullanın”

Diğer milletlerden ayrılabilmek için tekniği ve teknolojiyi üretmek, hayatı kolaylaştırmak için kullanmamız gerektiğine de işaret eden Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal şöyle devam etti “Dolayısıyla eğitim hayatınıza farklı bir perspektif açmak zorundasınız. Bugün atacağınız adımlar, kuracağınız reel hayaller yarının dünyasına yön veren aktörler olmanızı sağlayacaktır. “ 

OMÜ’de eğitim gören Türkmenistanlı öğrencilere seslenen Rektör Ünal “Ülkenizdeki ihtiyaçları karşılayacak ve ülkenizi inşa edecek altyapıyı oluşturarak ülkenize geri dönmeniz çok önemli. Güçlü bir devlet olmak, bugün kendinize yapacağınız yatırıma bağlı. Dolayısıyla arzumuz, OMÜ’den aldığınız nitelikli eğitimle, ülkenizdeki değerleri yaşatmanız ve bu değerlere değer katma noktasında güçlü bir misyon üstlenmeniz. Bunun için de size her türlü desteği vermeye ve her türlü talebinizi karşılamaya hazırız.” ifadelerini kullandı.

Teknofest’in 2022 yılında Samsun’da yapılacağını da müjdeleyen Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, OMÜ’nün Teknofest 21’de gösterdiği üstün başarıya dikkat çekerek eğitimde üretim ve proje odaklı bir yol izlediklerini belirtti. Lisans düzeyindeki öğrencilerin projelerini maddi ve manevi olarak destekleyerek onlara bu konuda rehberlik edeceklerini de hatırlatan Rektör Ünal, Türkmenistanlı öğrencilerden de bu sürece dâhil olmalarını istedi.

Her koşulda yüz yüze eğitimin devam edeceğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, öğrencilerden bu süreçte dikkatli olmalarını ve bilinçli davranmalarını beklediklerini dile getirdi.

Türkmenistan Türkiye Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev de Türkmenistan’ın ekonomik, askeri ve uluslararası alanda gösterdiği gelişim ve sürdürülebilir kalkınma hamleleri hakkında bilgi verdi. 

“Türkmenistan’ın bağımsızlığını ilk kabul eden ülke Türkiye Cumhuriyeti’dir”

İki kardeş ülke, Türkiye ile Türkmenistan arasındaki güçlü ilişkiye de değinen Büyükelçi İşankuli Amanlıyev “Türkmenistan’ın bağımsızlığını ilk kabul eden ve Aşkabat’ta ilk büyükelçilik kuran ülke Türkiye Cumhuriyeti’dir. Kökleri yüzyılların derinliklerine uzanan ortak tarihi ve kültürel değerlerimiz, iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesinin önemli koşulları olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde de iki ülkenin milli liderlerinin önderliğiyle, dostane muhabbetlerin daha da üst düzeye çıkması için gayret gösterilmektedir. “ dedi.

“Türkiye’de eğitim gören yurttaşlarımız, ülkemizin gelişmesine katkıda bulunuyor”

Türkmenistanlı öğrencilere, OMÜ gibi saygın bir eğitim kurumdan aldıkları eğitimi en iyi şekilde değerlendirmeleri tavsiyesinde bulunan Büyükelçi İşankuli Amanlıyev “Onların vasıflı eleman olarak ülkemize dönmeleri ve gelecekte yurdumuza yararlı insanlar olmaları için çabalıyoruz. Bu konuda başarılı sonuçların geldiğini söylemek mümkün. Türkiye’de eğitim gören yurttaşlarımız, ülkemizin gelişmesine katkıda bulunuyor.  Türkmenistanlı öğrencilere sağlanan koşullar ve verilen destek için OMÜ’ye ve Rektörümüze Türkmenistan Büyükelçiliği adına teşekkür ediyorum. “ diye konuştu.

Türk Coğrafyasında yaşayan öğrencilerin, Türkiye’de bilgi ve donanım kazanarak ülkelerine katkı sağlamalarından onur duyduklarını belirten İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş da “Hedef daha müreffeh ülkelerde yaşamak. Bunun için de çok çalışmak, yılmamak gerek. İnanıyorum ki buradaki öğrencilerimiz devletin ve ailelerin sağladığı imkânları en iyi şekilde değerlendirecektir. Hepinize başarılar diliyor, Türkmenistan’ın bağımsızlığının 30. yılını kutluyorum.” sözlerine yer verdi.

“İki devlet olsak da tek milletiz”

Samsun milletvekili ve TBMM Türkmenistan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyesi Bedri Yaşar da “Türkmenistan’ın sonsuza kadar yaşamasını canı gönülden diliyoruz. Her ne kadar iki devlet olsak da tek milletiz. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Türkmenistan Cumhurbaşkanının iki ülke arasındaki ilişkinin gelişmesi için çok ciddi gayretleri var. Yaşasın Türkiye ile Türkmenistan dostluğu. ” dedi.

Türkiye’nin, Türkmenistan’da ciddi bir ticaret hacmi olduğunu da hatırlatan Samsun milletvekili Bedri Yaşar “Türkmenistan coğrafyasında, yaklaşık 50 milyar dolar bir ticari hacme ulaştık. Pandemi döneminde bile bu hacim yüzde 15 civarında arttı. Dil, din, kültür birliğimiz olan Türkmenistan’la kurduğumuz ticari birlik, iki ülke arasındaki ilişkinin etki alanını daha da büyütüyor. İki ülke arasındaki asıl köprüyü kuranlar da Türkiye’de eğitim gören öğrenciler. Burada aldıkları bilgi ve deneyimi ülkelerine taşıyarak Türkiye’nin iş, bilim ve kültür dünyasıyla diyaloğu sağlıyorlar. “ şeklinde konuştu.

Türkmenistan’ın sanayide, ulaşımda ve tarımda önemli gelişmeler gösterdiğini ve zengin doğalgaz kaynaklarına sahip olduğunu kaydeden Bedri Yaşar, konum olarak önemli bir yerde bulunan Türkmenistan’ın; Asya’nın yükselen yıldızı olduğunu, tarafsız ve bağımsız duruşuyla anahtar rol üstlendiğini söyledi. 

Türkmenistan’ı tanıtan video gösterimiyle devam eden etkinlikte Türkmenistanlı öğrenciler, ülkelerinin şiirlerini, türküleri ve danslarını icra ederek etkinliğe renk kattı.

OMÜ Yaşam Merkezinde son bulan etkinlikte protokol üyeleri Türkmenistanlı öğrencilere teşekkür belgesi takdim etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.