Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuştu
Trafik konusu, insan hayatını yakından ilgilendiren en önemli konulardan birisidir. Bu nedenle, trafikte düzeni sağlamak ve kazaları önlemek amacıyla, belli kurallar ve cezalar getirilmiştir.
“Trafik cezaların bütçe açıklarına kaynak olarak görülmesini kesinlikle doğru bulmuyoruz” “Cezalar trafik kazalarını önlemez. Trafik kazalarını insanlar ve yapılan hizmetler önler” Can ve mal güvenliği açısından, karayollarında trafik düzeninin sağlanması ile trafik güvenliğini ilgilendiren konularda alınacak tedbirler artan kazalar nedeniyle her geçen gün biraz daha önem kazanmaktadır.
Türkiye’de 2009-2018 yılları arasında, 12 milyon trafik kazası meydana gelmiştir. Yaşanan kazalarda 52 bin 95 kişi hayatını kaybederken, 2 milyon 694 bin kişi de yaralanmıştır. Ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının nedenlerine bakıldığında, ilk sırayı sürücü hataları yer alırken, onu sırasıyla yaya, yol, araç
ve yolcu hataları takip etmektedir.
Yine Türkiye’de, 2007-2016 yılları arasında 105 milyon 320 bin adet kişiye, toplam 18 milyar 1 milyon 281 bin lira para cezası kesilirken, 7 milyon 845 bin araç da trafikten men edilmiştir.
Trafik konusu, insan hayatını yakından ilgilendiren en önemli konulardan birisidir. Bu nedenle, trafikte düzeni sağlamak ve kazaları önlemek amacıyla, belli kurallar ve cezalar getirilmiştir. Bu amaçla getirilen cezaları ve buradan sağlanan gelirleri, bütçe açıklarına kaynak olarak görülmesini kesinlikle doğru
bulmuyoruz.
Bu doğru ise bu uygulamadan hükümet derhal vaz geçmeli ve son yıllarda, toplumda yerleşmiş bulunan bu anlayışa son verilmelidir. Trafik konusu, ceza, yasak ve yaptırımlardan daha çok eğitim ve saygıya dayalı bir çerçevesinde çözülmelidir.
Kesilen cezalarla ve uygulanan yaptırımlarla, bir yere varılması mümkün değildir. Kesilen cezalar olsa olsa ancak vatandaşlarımıza yük olur. Cezalar trafik kazalarını önlemez. Trafik kazalarını insanlar ve yapılan hizmetler önler.
Bu konuda başta kamu olmak üzere toplumun bütün kesimlerine görev düşmektedir. İlkokullardan itibaren eğitime daha da önem verilmelidir.
Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri bazı Üniversitelerimizin bünyesinde iki yılık olarak okutulmaktadır. Bu eğitim Lisans düzeyinde yaygınlaştırılmalıdır.
Trafikle ilgili görev, yetki ve sorumluluklar, bugün ayrı ayrı ellerden yürütülmektedir. Bu görev, sizlerin de bildiği gibi yerleşim yerlerinin dışında Jandarma ve yerleşim yerlerinde Polislerimiz tarafından yürütülmektedir. Bu görevin, tek elden yürütülmesinde fayda olduğunu düşünüyoruz.
Böylece, yapılan çalışmalar, kullanılan araçlar, eğitimler, kamu spotları ve personelin daha etkin bir şekilde tek elden kullanılması sağlanmış olur.