Türk Keneviri Araştırma Enstitüsü kuruluyor

Türk Keneviri Araştırma Enstitüsü kuruluyor
23.03.2019
A+
A-

Vali Osman Kaymak, 23.03.2019 Cumartesi günü saat 10.00’da Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şubesi’nin ev sahipliğinde Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlenen ‘Türkiye Sağlık Turizmi ve Medikal Kümelenme Vizyonu’ Türkiye İstişare Toplantısı’na katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan yaptığı konuşmasında, “Bizler ülkemizin üreterek büyümesini desteklediğimiz gibi bu doğrultuda adımlar atıyoruz. Tüm yaptığımız çalışmaların sürdürülebilir olmasına dikkat ediyoruz. Bunlardan bir tanesi Cumhurbaşkanımızın girişimleriyle gündeme gelen kenevir üretim konusudur. Kenevir üretiminin artırılmasıyla ilgili konu iş dünyası ve sanayi tarafından heyecanla karşılandı. Türkiye’nin tamamında üretim yapılması konusunda teklifler geliyor. Kenevir birçok sanayi ürününde kullanılan ekonomik değeri yüksek bir bitki. Kenevir bitkisinin Anadolu’daki varlığı yüzyıllar öncesine dayanıyor. Anadolu’daki tür, diğer çeşitlere göre kalitesi ve yüksek verimliliği ile ön plana çıkıyor.

Üniversitemizin endüstriyel kenevir tohumunu üretmesiyle birlikte sanayide önemli bir hammaddenin üretimini de elimizde bulundurmuş olacağız. Bu konunun stratejik kısmı burada saklı. Tüm bu süreçlerin kontrollü bir şekilde devam etmesi için güzel bir adım atıldı. Türk Keneviri Araştırma Enstitüsü kurulma çalışmalarını başlattık. Yerli ve milli kenevir üretimi çalışmalarının Samsun’da yapılması bizi mutlu ediyor. Üniversitemizle endüstriyel bitkilerinin yetiştirilmesi ve geliştirilmesi adına yapacağımız bu iş birliği daha büyük bir önem kazanıyor.” dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç yaptığı konuşmasında, ” Ben de Sayın MÜSİAD Başkanımızın bahsettiği Türk Keneviri Araştırma Enstitüsü ile ilgili bir gelişmeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Bu perşembe itibariyle teklifimiz Yükseköğretim Genel Kurulu’nda kabul edildi. Sayın Cumhurbaşkanımıza takdim edildi. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla neticelenerek faaliyete geçireceğiz. Kenevirle ilgili faaliyetler bu enstitü aracılığı ile gerçekleşecek. Türkiye’de ilk bu isimle kurulacak enstitü Samsun için önemli bir fırsat. Bu işbirliği ile güç oluşturmuş olduk. Bu güç üretime, araştırmaya ve Türkiye’nin gelişmesine katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum.” dedi.

Valimiz Sayın Osman Kaymak ise yaptığı konuşmasında, “MÜSİAD ve Üniversitemizin işbirliğini çok anlamlı buluyoruz. Bu her zaman konuştuğumuz sanayi-üniversite işbirliğinin güzel bir örneği olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamalarından sonra kenevir yetiştiriciliği konusu Türkiye’nin gündemine oturdu. Böylece Vezirköprü ilçemizde kenevir yetiştiriciliğinde ön plana çıkarak Türkiye’nin gündemi haline geldi. Kenevirin önemi, kenevirin katma değerinin ne kadar yüksek olduğu ortaya çıktı. Kenevir yetiştiriciliği Vezirköprü-Narlısaray mahallemizde devam ediyordu. Üniversitemizin ve Ziraat Fakültemizin ‘Narlı ve ‘Vezir’ isimli iki kenevir tohumunun tescilleri devam etmektedir. Kenevir gündeme geldikten sonra herkes ürünün önemine dikkat kesildi. Bizde dışarıdan gelecek ithal ürünlerle yerli ürünümüzün karışmaması için de mahalle sakinlerimize şunu önerdik.

Arkadaşlar lütfen Tarım Bakanlığı ve Tarım İl Müdürlüğü dışında ürünü dışarıya satmayın. Şuan Tarım İl Müdürlüğü’ndeki arkadaşlarımız üretilecek tohumları almak için çiftçilerimizle sözleşme yapıyor. Önümüzdeki sene için 450 dekar daha ekim yapıldı. 15 ton daha tohum elde edeceğiz. Önümüzdeki senede 5000 dekar olarak üretim yapılacak. Tabi ben buradan sanayici arkadaşlara şunu söylemek istiyorum. Bu 2-3 yıl içerisinde bu tohumlar düzenli, kontrollü bir şekilde devletin elinde çoğaltılacak. Kenevirin endüstrisi ve sanayinin oluşması çok önemlidir. Bunu çok önemsiyoruz. MÜSİAD’ın bu işe öncülük yapması çok anlamlıdır. Tabi ki Samsunlu iş insanlarımızın da ar-ge çalışmaları yaparak bu tür ürünü Türkiye ekonomisine nasıl kazandırırız diye düşünmeleri gerekiyor. Kenevirin 40-50 çeşit kullanım alanları var. Şuan öne çıkan kağıt, tıbbi alan ve lif ipliklerdir. Sayın Cumhurbaşkanımız artık ‘Sıfır Atık Projesi kapsamında Türkiye’ye poşet yerine liften yapılan çantaları önerdi. İşletmecilerin mutlaka bu alanda endüstri ve sanayisini oluşturma konusunda çalışma yapmaları gerekmektedir.

Vezirköprü ilçemizde Vezirköprü Orman Ürünleri ve Kağıt Sanayi A.Ş fabrikası var. Vezirköprü Orman Ürünleri ve Kağıt Sanayi A.Ş, Karadeniz Bölgesinin en büyük entegre orman ürünleri sanayi tesislerinden birisidir. Dünyada sayılı Türkiye’de tek Filitre Kağıdı üreticisidir. Bizlere temel hammaddesi selüloz olan kağıdı kenevirden üreteceklerini söylediler. Onlarla görüşmelerimiz devam ediyor. Olumlu olursa ümit ediyorum kağıt ve iplik fabrikası da burada kurulabilir. İnşallah biz bu ürünü burada üreteceğiz. Ama sanayisi de burada olması lazım. Onun içinde siz Samsunlu sanayici iş insanlarına büyük görev düşüyor. Ortak çalışma anlamında üniversitemizin kurmuş olduğu kenevir enstitüsü bence çok anlamlıdır. İlimizde üretme sorunumuz yok. Endüstri ve sanayinin oluşması konusunda sizler lütfen bu öncü yerli ve milli üretme çabalarımızı daha da arttırın. Hep birlikte hareketle Türkiye’yi daha ileriye taşıyalım diye düşünüyorum.

Samsun’un medikal kümelenme cerrahi el aletleri konusunda çok büyük bir potansiyeli var. İnşallah bu potansiyellerin gelişmesi konusunda çok ciddi çalışmalarımız var. Bu ay içerisinde eski Milli Savunma Bakanımız İstanbul Milletvekili Nurettin Canikli Bey’in başkanlığında bir toplantı yaptık. Medikal aletler üretim konusunda arkadaşların mağdur olmadan ürünlerinin sağlık alanında daha iyi kullanılması ve en iyi bir şekilde değerlendirip işlerini büyütmeleri konusunda çalışmalarımız sürüyor. Bundan da iyi bir sonuç alacağımızı düşünüyor, hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından, Valimiz Sayın Osman Kaymak’ın başkanlığında OMÜ ve MÜSİAD arasında kenevir yetiştiriciliği başta olmak üzere Endüstri Tarım Bitkileri alanında Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ve MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan arasında yapılan işbirliği protokolü imzalandı.

Ardından Valimiz Sayın Osman Kaymak, Kenevirle ilgili yaptığı çalışmalarından dolayı Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Üyesi Soner Meşe’ye ve Türkiye İstişare Toplantısına katkılarından dolayı sponsor firmalara plaket verdi.

Daha sonra MÜSİAD Sağlık Sektör Kurulu Başkanı Levent Can moderatörlüğünde, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkan Yardımcısı Recep Uslu, MEDİKÜM Başkanı Dr. Ahmet Aydemir ve 360 MCG Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İlkay Gültaş bir sunum gerçekleştirdi. Programın sonunda Eski Sağlık Bakanımız ve Samsun Milletvekili Dr. Ahmet Demircan katılımlarından dolayı konuşmacılara plaket verdi.

‘Türkiye Sağlık Turizmi ve Medikal Kümelenme Vizyonu’ Türkiye İstişare Toplantısı’na ayrıca, Eski Sağlık Bakanımız ve Samsun Milletvekili Dr. Ahmet Demircan, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şubesi Başkanı Haluk Tan, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, MÜSİAD yönetim kurulu üyeleri, iş insanları ve çok sayıda davetli katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber