Turizm Fakültesinde ‘Sürdürülebilir Su ve Turizm’ Konulu Seminer Düzenlendi

Turizm Fakültesinde ‘Sürdürülebilir Su ve Turizm’ Konulu Seminer Düzenlendi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mutlu Kaya tarafından Turizm Fakültesi öğrencilerine ve çalışanlarına yönelik ‘Sürdürülebilir Su ve Turizm’ konulu seminer gerçekleştirildi. 

Turizm Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen programda tüm canlılar için hayati bir ihtiyaç olan suyun sürdürülebilir bir şekilde tüketilmesinin önemini vurgulayan Doç. Dr. Kaya, dünyada her 9 insandan 1’inin suya erişemediği dile getirdi. 

Türkiye’nin içinde bulunduğu durum itibari ile su fakiri olan ülkeler arasında yer aldığını belirten Doç. Dr. Kaya, Türkiye’de suyun kalite sınıflandırılması olmadığını içme suyu niteliğindeki suların her yerde kullanılması durumunun içilebilir temiz su kaynaklarına zarar verdiğini belirtti. Kaya, özellikle kentlerde betonlaşmayla birlikte yağmur sularının kaynaklara ulaşamadan kanalizasyon sistemlerine karışarak su kaynaklarının beslenemediğini söyledi. 

Doç. Dr. Kaya, su kaynaklarının en etkin şekilde kullanılması, su israfının önlenmesi, su kaynaklarının korunması ve restorasyonu, su kaynaklarının çeşitli kullanıcılar ve ekosistemler arasında adil ve dengeli bir şekilde paylaştırılması, iklim değişikliği ve diğer çevresel ve sosyal değişikliklere uyum sağlama, toplulukların, paydaşların ve kullanıcıların su yönetimi kararlarına dâhil edilmesi, su kaynakları hakkında bilgi ve farkındalığın artırılması için eğitim çalışmalarının sürdürülebilir su yönetimi için önemini vurguladı.

Son olarak turizmin su kaynaklarına etkisi ve yaşanacak su kıtlığının turizme yönelik olumsuz etkilerine değinen Kaya, turizmin Türkiye’de özellikle bazı bölgelerde yoğunlaşması ile birlikte su kaynaklarına zarar verdiği bu zararın etkisiyle azalan su kaynakları ve yaşanacak su kıtlığıyla birlikte turizm sektörünün karşılaşabileceği potansiyel risklere değindi. Kaya, ilerleyen zamanlarda su kıtlığı nedeniyle özellikle suyun çok fazla kullanıldığı golf turizmi ve yayla turizminin yok olabileceğini vurguladı.

Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği etkinlik Doç. Dr. Kaya’nın suyun önemi ve korunması konusunda bireysel farkındalığın oluşturulması suyun sürdürülebilir şekilde kullanılmasının önemini vurgulamasıyla sona erdi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.