Tufan Akcagöz’den Vali Kaymak’a Santral Tepkisi

Tufan Akcagöz’den Vali Kaymak’a Santral Tepkisi
11.10.2019
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi Samsun önceki İl Başkanı Av.Tufan Akcagöz, Samsun Valisi Osman Kaymak’ın, Çarşamba ilçesinde yapılacak olan biyokütle santralini savunan açıklamalarına tepki gösterdi.

Vali’nin öncelikli görevinin toplum sağlığını korumak olduğuna işaret eden Akcagöz, ‘Samsun Valisi Osman Kaymak, Çarşamba’da kurulacak olan Biyokütle Enerji Santrali için, zararlı olduğuna inanmıyorum’ diyor. Ah keşke inanma ya da inanmamayla ilgili bir konu olsaydı. Sayın Vali’nin bu konuda tam anlamıyla bilgilendirilmediğini düşünüyorum. Yoksa, eğer gerçekten bu konuda yetkin insanlardan bilgi almış olsa, toplum sağlığını koruma refleksi gösterir ve biyokütle santraline karşı dururdu.’ dedi. Samsun’da faaliyet gösteren bir çok sivil toplum örgütünün ve yetkin meslek odalarının, biyokütle santralinin karşısında olduğunu ifade eden Akcagöz, ‘Çarşamba ovası, Türkiye’nin en verimli ovalarından. Ülkenin sebze meyve kaynağı. Şimdi, bu kaynağı heba edecekler. Niye? Birileri enerji üretecekmiş. Nasıl üretecekmiş? Çöp yakacaklarmış. Büyük bir kandırmaca. Ortalıkta ÇED raporu yok, bilimsel gerçeklere ise adeta kulaklar tıkanmış durumda. Birileri para kazanacak, Çarşamba toprağına zehir saçılacak. Bilim adamları böyle söylüyor. ‘ dedi.

Samsun Valisi Osman Kaymak’ın, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan ile görüştüğü ve Çarşamba ilçesine yapılacak olan santralin çevreye zararlı olup olmadığına dair yeniden rapor aldırılacağı konusunu değerlendiren Tufan Akcagöz, ‘Sayın Vali Osman Kaymak’a naçizane tavsiyem, AK Partili vekillerin ipiyle kuyuya inmemesidir. Vali bey, Samsun’daki meslek odalarından acilen brifing almalıdır. Söylediğim gibi, bu iş inanıp inanmama meselesi değildir. Tesis, inşaat aşamasında yani henüz yolun başında 15 bin ton hafriyat ortaya çıkarıyor. Çevre zararı o andan itibaren başlıyor. Santralin 365 gün 24 saat çalışacağı belirtiliyor. Günlük 630 ton yakıt kullanılacak ve ortaya her gün 38 ton kül ifrazatı çıkacak. Bu atıkların çeşitli kanallarla değerlendirileceği konuşuluyor. Ne kadarı nasıl değerlendirilecek belli değil. Kaldı ki, bu küllerin tarım arazilerine ve ürünlere zarar vermemesi mümkün değil. Çevre Mühendisleri Odası’nın bu konuda net açıklamaları mevcut. Tesisin günlük su ihtiyacı 5 bin metreküpün üzerinde. Gerektiğinde yeraltı su kaynaklarından yararlanılacağı ifade ediliyor. Bu halde doğal dengenin bozulacağını görebilmek için herhalde kahin olmaya gerek yok. Küresel iklim değişikliklerinin yakın bir tehlike olduğu ve bundan 20-25 yıl sonra devletlerin su kaynaklarının azalması nedeniyle siyasi krizler yaşayacağı konuşulurken, en verimli arazilerimizden birinin kalbine santral hançeri saplanamaz. Buna mecbursak, santral çok yararlı bir şeyse gidip santrali Bayburt’a dikelim ama Çarşamba’ya olmaz. ” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber