Tiroid hastalıkları ve belirtileri nelerdir?

Tiroid hastalıkları ve belirtileri nelerdir?
29.09.2021
A+
A-

Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kadir Şeker, Tiroid hastalıkları belirtilerinin neler olduğu hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Boynumuzda bulunan ve tiroid hormonu üreten tiroid bezinin çeşitli nedenlere bağlı olarak az veya çok çalışmasının farklı sağlık sorunlarını ortaya çıkarabileceğini belirten Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kadir Şeker, “Tiroid bezi, boynumuzun ön tarafında bulunan vücudumuzun metabolizma hızını belirleyen ve dengeleyen bir endokrin organdır ve karbonhidrat, protein, yağ ve şeker metabolizmasını etkiler. Diğer hormonlarla etkileşerek büyüme ve gelişmeyi sağlayarak vücuttaki tüm organ ve hücrelerin düzenli ve dengeli bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.
Tiroid hastalıklarının belirtileri hastalığın çeşidine göre değişmektedir. Tiroidin az çalışması ya da çok çalışmasına göre hastalarda genellikle boyunda şişlik, çarpıntı, sinirlilik, asabiyet, saç kırılması, unutkanlık, kilo artışı yada zayıflama şeklinde farklı farklı semptomlar göstermektedir.

ÖMÜR BOYU İLAÇ KULLANIMI GEREKTİREBİLİR
Bazen tiroid hastalığının ilk bulgusu tiroid bezinin büyümesidir yani halk arasında guatr olarak bilinir. Hastalık kadınlarda, erkeklere göre daha sıktır ve yaşla birlikte her iki cinsiyette görülme sıklığı artar.
Bu hastalarımıza yaptığımız ön muayene sonrası ultrason, kan tahlili gibi gerekli tetkitler yapıldıktan sonra guatırın zehirlimi, zehirsiz mi olduğu ortaya konulur tedavi yöntemi planlanır eğer zehirli guatrı var ise zehiri önce ilaçlarla normale dönüştürülür, sonraki aşamada cerrahi planlanır. Tiroid ameliyatlarına, “tiroidektomi” adı verilir ve operasyonda her iki bezin alınması gibi bir uygulama yapılır. Bunun dışında ömür boyu ilaç kullanımını gerektiren tiroid hastalıkları vardır. Bunun için mutlaka yukarıda saydığımız belirtilerden bir yada bir kaçını yaşayanlar mutlaka bir uzman doktora görünmeli ve tedavilerine erkenden başlamalıdır.” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber