Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Komisyonu İstişare Toplantısı Samsun’da Gerçekleştirildi

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Komisyonu İstişare Toplantısı Samsun’da Gerçekleştirildi
14 Ekim 2019 20:01
A+
A-

Samsun Valisi Osman Kaymak,  Tıbbi ve Aromatik Bitki Çeşitliliğinin korunması, üretimi ve pazarlamasında karşılaşılan sorunlar ile alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Antalya Milletvekili İbrahim Aydın Başkanlığında kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun toplantısına katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, “Tıbbi Aromatik Bitkiler Araştırma Komisyonu26. Dönemde kuruldu. 27. Dönemde 5 partinin teklifiyle komisyon kuruldu ve çalışmalarımıza başladık. Komisyonumuz üç aylık süreli bir komisyondu. Meclis tatil olduğu zaman süre doluyor. Bu işin hacmi çok büyük olduğu için bir ay daha yetki alarak 21 Kasım’ a ayına kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz. Şu ana kadar mecliste dokuz toplantı yaptık. Hafta sonları yerinde görelim diye şehir gezileri ve arazi çalışmaları yapıyoruz. Daha önce Çorum, Balıkesir illerine giderek oradaki çalışmaları yerlerinde gördük. Daha sonda Konya ve Karaman illerini gezdik. Şimdi ise son gezimiz olarak Doğu Karadeniz Bölgesini gezdik. Trabzon Sarıçam Ormanlarını ve Rize ilini gezerek Batum’ a geçtik. Burada 107 hektar alan üzerinde kurulan ve bu sene 400 binin üzerinde ziyaretçisi olan dünyanın en büyük botanik parklardan birisini gezdik.

Buradan tıbbi ve aromatik bitkilerin bitki çeşitliliğinin en fazla olduğu il olan Artvin iline çıkarak oradan Borçka’ ya geçtik ve orada konakladık. Karagöl ve Şavşat’ ı gezdik. Gerçekten orada güzel çalışmalar yapılmış. Oradan Trabzon’ a geçerek orada toplantılar yaptık. Bizim bu komisyonu yapmamızın amaçlarından biri de dünyada 115 milyar dolar bir hacmi olan bu sektörden payımızı almaktır. Bizim ülkemiz milyon dolarlar aşamasında ama bu rakamı 2023 yılında 5 milyar dolar seviyesine çıkarmak gibi bir hedefimiz var. Trabzon ilinden sonra, Giresun, Ordu ve bu gün de Samsun’dayız. Samsun bizim gezi ziyaretlerimizin son durağı. Bu gün burada toplantımızı yapacağız. Her ilin bir ürününü öne çıkararak markalaştıracağız. Bu sektörün önü çok açık. Herkes bu işe sahip çıkıyor. Ama biz bunların hepsini birleştirip Tıbbi Aromatik Bitkiler Üst Kurul gibi bir şey kurabilirsek ve bu iş tek elden yönetilirse bu konuda bir atak yapmış olacağız. Bu sektörün önü dünyada da çok açık. Vali Osman Kaymak’a ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

Daha sonra Amasya Orman İşletme Müdürü Halil Oflu ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay, ilimizde ve çevre illerde yetişen Tıbbi ve Aromatik bitkiler hakkında bin sunum gerçekleştirdi.

Sunumların ardından Vali Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, “Arkadaşlar hepinizinde bildiği gibi Türkiye bir tarım ülkesi özellikle Samsun’da bir tarım kendi. Çünkü bizim Çarşamba, Bafra ve Vezirköprü gibi üç büyük ovamız var. Bunlar yıllardır Türkiye’nin gıda merkezleri. İnsanlar geleneksel yöntemle üretim yapıyorlar. O anlamda bu alternatif gelir kaynağı olarak tıbbi ve aromatik bitkilerin üretilmesi ve buradan daha çok gelir elde edilmesi için insanlarımızın bunu daha çok işlenmesi lazım. İnsanlarımıza daha çok kazan getirmesi anlamında bu çalışma gerçekten çok önemli. İnsanlar üretilen bir şeyin ilk önce piyasadaki değerine bakıyorlar. Bu ürünün faydasına ve pazarı olup olmadığına bakıyorlar. Bu ürünün üretildiği zaman kazanca dönüştüğünü insanlarımıza gösterdiğimiz zaman çiftçimiz hemen bu işe yönelecektir. İlk başlangıç zordur. Başlangıcı başlatırsak devamı gelecektir. Bu komisyon toplantılarını tamamladıktan sonra sundukları raporlarla Tarım ve Orman Bakanlığımızı yönlendirecektir. O anlamda gerçekten bu çalışma çok değerlidir.” dedi.

Bu çalışmalarla tıbbi ve aromatik bitkilerin Türkiye’de bir milat olacağından bahseden Vali Osman Kaymak, “Dünyanın pazarını da dikkate olarak hangi ürünlerde ihtiyaç varsa o ürünlere yönelip üretim patlaması yapmamız lazım. İhtiyaç olan ürüne yönelmek lazım. Çünkü bizim insanımız üretiyor ama ürettiği ürün elinde kalıyor. İlimizde kenevir konusu çok önemli. Cumhurbaşkanımız kenevir üssü olarak Samsun ilini belirledi. Beş yüz dekar alanda kenevir ürettik. Bu kenevirin tohumlarını TİGEM alıyor. Ama bu kenevirin sapı da lif olarak değerlendirilmesi lazım. Bu tam olarak bir endüstriye dönüşmediği için gelişme alanı kısıtlı. O anlamda her ürünün katma değerinin oluşması, endüstrisinin ve sanayisinin oluşması lazım. Ürettiğimiz keneviri işleme konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bu sorunu en kısa zamanda çözmeye çalışıyoruz. Bu ve bunun gibi diğer alanlarda da bir ürünü çok üreteceksiniz ama bunun pazarını ve işlemesini yapamadığınız zaman bu ürün köylünün elinde kalır.” şeklinde konuştu.

Köylü artık pazarlamayı da biliyor diyen Vali Osman Kaymak, “Biz o anlamda onları yönlendirmemiz lazım. Gerçek manada bunun bir gelir kaynağı olduğunu, bunun bir üretim şekli olduğunu gösterebilirsek inanıyorum halkımız ve vatandaşımız bundan daha çok gelir elde edecektir. O yönüyle sizleri Samsun’da misafir etmekten çok mutlu olduğumu belirtmek isterim. Bu sene Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşlarının 19 mayası 1919 tarihinde Samsun’a çıkışlarının 100. Yıl dönümüydü. Bu kutlamaları ve etkinlikleri ilimizde çok coşkulu bir şekilde gerçekleştirdik. Tekrar ilkadım şehrine hoş geldiniz diyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.” diye konuştu.

Toplantıya ayrıca, Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, Denizli Milletvekili Nilgün Ök, Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz, komisyon üyeleri, Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, İlgili kurum müdürleri katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.