SIRPLAR TARAFINDAN DİNAMİTLE YIKILAN ARNAUDİYE CAMİİ YENİDEN İBADETE AÇILDI

SIRPLAR TARAFINDAN DİNAMİTLE YIKILAN ARNAUDİYE CAMİİ YENİDEN İBADETE AÇILDI
08.05.2024
A+
A-

SIRPLAR TARAFINDAN DİNAMİTLE YIKILAN ARNAUDİYE CAMİİ YENİDEN İBADETE AÇILDI

BHA

Gazi Ferhad Paşa’nın Defterdarı Hasan (Hüseyin ) Efendi tarafından Bosna Hersek’in Banja Luka şehrinde 1594-1595 yıllarında yapılan Arnaudiye Camii şehirdeki Ferhadiye Camisi ile birlikte 7 Mayıs 1993’te Sırplar tarafından dinamit yerleştirilerek yıkıldı.

Arnaudiye Camii’nin açılışı, Bosna Hersek’te camiler günü olarak kutlanan ve aynı zamanda caminin Sırplar tarafından yıkıldığı gün olan 7 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen titiz çalışmalar sonucunda tarihî caminin restorasyonu tamamlandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla düzenlenen törende cami yeniden ibadete açıldı.

Açılış töreninde konuşan Bakan Ersoy, caminin 1590’lı yıllarda Bosna Hersek’e kazandırıldığını ancak 1992-1995 yılları arasındaki savaş sırasında tamamen yıkıldığını ifade etti. Ülkenin sembol yapılarından biri olan caminin 2003 yılında Bosna-Hersek Ulusal Anıtı ilan edildiğini belirten Ersoy, caminin tarihi ve kültürel önemini vurguladı.

Bakan Ersoy, Türkiye ve Bosna Hersek arasında 2016 yılında imzalanan protokol çerçevesinde Arnaudiye Camii’nin yeniden ayağa kaldırılması için çalışmalara hızla başlandığını söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugün caminin açılışını gerçekleştirmenin bahtiyarlığını yaşıyoruz. Bilindiği gibi bizim tarihimizde, kültürümüzde ve kalbimizde Balkanlar’ın, Bosna Hersek’in ayrı ve özel bir önemi olmuştur. Tarih boyunca hiçbir zaman birbirimizden ayrılmadık. Tarihsel birlikteliğimiz bizi ortak bir kaderin parçası haline getirmiştir. İşte bu yüzden dün olduğu gibi bugün de yarın da Balkanlarla olan bağımızı daha da güçlendireceğiz.”

452982whatsapp image 2024 05 07 at 160245 1jpeg 452981whatsapp image 2024 05 07 at 160245 2jpeg 452980whatsapp image 2024 05 07 at 160735jpeg

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber