Samsun’daki Cezaevleri doldu!

Samsun’da bulunan cezaevlerinin doluluk oranını değerlendiren Samsun Valiliği İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Korhan Çömezoğlu, ‘Samsun Kapalı Cezaevi bir hayli dolu durumda. Cezaevinin kapasitesi yaklaşık 400, ancak tutuklu ve hükümlülerin sayısı bin 400’ü aştı’ dedi.

21.12.2016
A+
A-

Samsun’da bulunan cezaevlerinin doluluk oranını değerlendiren Samsun Valiliği İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Korhan Çömezoğlu, ‘Samsun Kapalı Cezaevi bir hayli dolu durumda. Cezaevinin kapasitesi yaklaşık 400, ancak tutuklu ve hükümlülerin sayısı bin 400’ü aştı’ dedi. Yıllardır tartışılan cezaevlerinin doluluk oranı hakkında bilgi veren Samsun Valiliği İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Korhan Çömezoğlu, Samsun Kapalı Cezaevi’nin pek de iyi durumda olmadığını söyledi. Cezaevinin kapasitesinin yaklaşık 400 kişi olduğuna dikkat çeken Çömezoğlu, tutuklu ve hükümlü sayısının ise bin 400’ü aşmış durumda olduğunu söyledi.

93 BİN TAHLİYE YAŞANDI

Samsun’daki durumun Türkiye genelinden çok farklı olmadığını ifade eden Avukat Çömezoğlu, özellikle 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardından doluluk oranının biraz daha arttığını belirtti. Çömezoğlu, “Hükümet, 15 Temmuz’un ardından 671 sayılı Kanun Hükmünde Kararname çıkardı. Bu kararnameyle halk arasında af olarak nitelendirilen denetimli serbestliğin sınırını genişleten bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeyle cezaevleri, büyük oranda boşaldı, tutuklu ve hükümlü sayısında 93 bin eksilme oldu. 671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 93 bin tahliye yaşandı” şeklinde konuştu.

İLÇELERDE DE DURUM AYNI

Samsun’da darbe girişimi kapsamında bine yakın tutuklunun olduğunu söyleyen Avukat Çömezoğlu, “FETÖ dışında ortalama 500’e yakın da diğer suçlardan tutuklu ve hükümlülerin olduğunu düşünürsek, Samsun Kapalı Cezaevi bir hayli dolu durumda. İlçelerde bulunan cezaevlerinde de durumun farklı diğil. Genel itibariyle darbe girişimi kapsamında tutuklanan kişi sayısının 60 bine yaklaştığı söyleniyor. Şu an operasyonların halen devam ettiğini düşünürsek, çok ciddi rakamlara ulaşılmış durumda” dedi.

0f0bfe7b2b6
BÜTÜN AĞIRLIK YARGININ OMUZLARINDA

“Bize gelen bilgilere göre, Samsun Kapalı Cezaevi’nin kapasitesi yaklaşık 400, ancak tutuklu ve hükümlülerin sayısı yaklaşık bin 400’ü aşmış durumda” diyen Avukat Çömezoğlu, şunları söyledi: “Yargıda tutukluluk istisnadır. Ancak darbe gibi ciddi bir kalkışma sonrasında tutuklamanın olmaması söz konusu olamaz. Bu noktada yargıya büyük iş düşüyor. Yargı, aynı zamanda devleti de temsil ediyor. Dolasıyla bütün ağırlık yargının omuzlarının üzerinde yükseliyor. Genel anlamda tutuklu insanların, cezaevlerinin doluluk oranıyla ilgili bir ızdırabı var. Bu durumu bizlere de ifade ediyorlar” dedi.

Kaynak: Zeynep Irmak ÖCAL / Haber Gazetesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.