Samsun’da su seviyesi yükseliyor

Samsun’da su seviyesi yükseliyor
25.01.2023
A+
A-

Kış mevsiminde yağışların gecikmesi sebebiyle kuraklık yaşayan şehirlerden Samsun’da, depolanan su seviyesi yükseliyor. Çakmak Barajı’nda yüzde 56’ya düşen içme suyu seviyesi, yağmurların başlamasıyla artışa geçti. Barajın tam kapasite dolması için yoğun kar yağışına ihtiyaç duyduklarını ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, su sıkıntısı yaşanmaması için tasarruflu tüketimin yaygınlaşması gerektiğini belirtti.

İklim değişikliğinin yol açtığı temel sorunlardan kuraklık, etkisini kış mevsiminde de sürdürüyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle beklenen yağışların bir türlü gelmemesi, ülke genelindeki barajların su seviyesini düşürüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından metropol kentlerde bölgesel kuraklık alarmı verilirken, susuzluk tehlikesi yağışın bol olduğu Karadeniz’de de yaşanıyor.

Barajlardaki su doluluk miktarlarının geçen yılın ocak ayına göre daha düşük olduğu Karadeniz Bölgesi, sağanak yağmurlar ile yoğun kar yağışına hasret kaldı. Çay, fındık, tahıl, bakliyat, sebze ve meyve üretiminde önemli yere sahip bölge şehirleri, yağışların yolunu gözlerken, Samsun’da da benzer durum yaşanıyor.

Kentin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Çakmak Barajı, geçen yılın ocak ayında yüzde 80 doluluk yaşanırken, bu yıl ise su seviyesi beklenenin gerisinde kaldı. 20 Ocak günü barajda su seviyesi yüzde 56 olarak ölçülürken, 25 Ocak itibariyle oran yüzde 58.61’e yükseldi. Şuan 42 milyon 864 bin metreküp suyun bulunduğu 73 milyon 139 bin metreküp kapasiteli barajın tamamıyla dolması için 30 milyon 265 bin metreküp suya daha ihtiyaç duyuluyor.

DEPOLADIĞIMIZ SUYU VERİMLİ KULLANMALIYIZ
Yağış azlığı sebebiyle Çakmak Barajı’nda ocak ayı su seviyesinin olması gerekenin altında kaldığını ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, bölgesel bazda görülen kısmi yağışlarla birlikte doluluk oranının artmaya başladığını açıkladı. Kar ve sağanak yağışların gelmesiyle tüm barajların dolacağını ifade eden Başkan Demir, “Küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkileri, tüm ülkemizde olduğu gibi şehrimizde görülüyor. Maalesef bu yıl ocak ayında geçen yıl ki yağışları göremedik. Ancak ümidimizi kesmiyor ve yoğun kar ve yağmurları bekliyoruz. Arzu ettiğimiz miktarda yağış alırsak tüm barajlarımız dolacak. İçme suyu temini noktasında halkımızı susuz bırakmayacağız. Lakin depoladığımız sularımızı verimli kullanmak durumundayız. Bu sebeple evlerimizde, iş yerlerimizde suyu daha dikkatli ve tasarruflu tüketmeliyiz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber