Samsun Otogarı, Samsun yeni otogar, Canik otogar projesi, AVTER, Ayten Öztürk, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Çarşamba Otogarı, Samsun terminal projesi

Samsun’un yeni otogarı mahkemelik mi olacak? AVTER’den kritik açıklama

📅 07.10.2026 14:02 🕐 1 saat önce 💬 0 yorum
Yazı Boyutu
🖨 Yazdır / PDF
Samsun’da Canik ve Çarşamba için gündeme gelen yeni şehirlerarası terminal projeleri tartışma yarattı. AVTER Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Öztürk, mevcut sözleşmelerden doğan haklarının göz ardı edilmesi halinde hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı.

Samsun’da yeni otogar projeleri üzerinden başlayan tartışma yeni bir boyut kazandı. Avrasya Terminal İşletmeleri A.Ş. (AVTER) Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Öztürk, Canik ve Çarşamba’da planlanan yeni terminallerle ilgili mevcut işletme ve sözleşme haklarına dikkat çekerek Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulundu.

Öztürk, şirketin haklarının yok sayılması durumunda hukuki mücadele başlatacaklarını belirterek, yeni yatırımlar nedeniyle kamu kaynaklarının da zarar görebileceğini savundu. 

“Bizimle görüşülmeden yeni terminal gündeme geldi”

Öztürk’ün açıklamasına göre AVTER, Canik’teki yeni terminal projesinin gündeme gelmesinin ardından Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne yazılı başvurularda bulundu ancak şirketin beklentilerini karşılayan net ve resmi bir yanıt alamadı.

Canik’teki inşaat alanında “Samsun Büyükşehir Belediyesi Şehirlerarası Otobüs Terminali” tabelasını gördüklerini ifade eden Öztürk, sürecin şirketle müzakere edilmesi gerektiğini savundu. 

AVTER sözleşmedeki “süresiz işletme” hükmüne dikkat çekti

Öztürk, Samsun ve Çarşamba otogarlarının sözleşmelerinde işletme hakkının “süresiz olarak alıcıya ait olacağı” yönünde hüküm bulunduğunu belirtti. Şirketin açıklamasına göre mevcut hakların tek taraflı şekilde ortadan kaldırılması veya ekonomik açıdan işlevsiz hale getirilmesi hukuki uyuşmazlığa neden olabilir. 

AVTER ayrıca yeni terminal nedeniyle şehirlerarası seferlerin mevcut tesisten taşınması durumunda zararın yalnızca terminal gelirlerinden oluşmayacağını; satın alma bedeli, yapılan yatırımlar, taşınmazın değeri ve gelecekteki gelir kaybının da gündeme geleceğini ifade etti. Belge

“Amacımız yeni terminali engellemek değil”

Öztürk, şirketin yeni terminal yapılmasına tamamen karşı olmadığının altını çizerek önceliklerinin mevcut sözleşmelerin, mülkiyet hakkının ve kazanılmış hakların korunması olduğunu söyledi.

Şirketin şu ana kadar doğrudan dava açmak yerine belediye meclis üyelerine ihbarname gönderdiğini belirten Öztürk, resmi ve tatmin edici bir dönüş alınmaması nedeniyle idari ve hukuki yollara başvurma gereğinin ortaya çıktığını ifade etti. 

Samsun ve Çarşamba otogarlarında kritik sözleşme detayı

AVTER, Samsun Otogarı’nı 2006’da, Çarşamba Otogarı’nı ise 2008’de Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden ihale yoluyla satın aldı. Haberde yer alan sözleşme bilgilerine göre yeni terminallerin açılması konusunda “ihtiyacın işletmeciyle mutabakat sağlanması” şartı bulunuyor. Canik’te ise mevcut otogara yaklaşık 6 kilometre mesafedeki eski İSGEM alanında yeni şehirlerarası terminal inşaatı sürüyor. 

Canik’te 11 binden fazla çocuk ve gence ulaşıldı!
Sıradaki Haber
Canik’te 11 binden fazla çocuk ve gence ulaşıldı!

Bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz?

💬 Yorumlar 0

💬 Yorum Yap (üyeliksiz — yorumunuz onaylandıktan sonra görünür)
Üye girişi yap →
💭

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

İlgili Haberler