Samsun Teknopak firmalarından 7 milyon liralık AR-GE ve 8 milyon dolarlık ihracat performansı

Samsun Teknopak firmalarından 7 milyon liralık AR-GE ve 8 milyon dolarlık ihracat performansı
29.03.2023
A+
A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) bünyesindeki Samsun Teknopark’ın 2023 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, ortaklarının katılımıyla Samsun Teknopark Toplantı Salonu’nda Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal başkanlığında gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler ile Şanlıurfa’daki sel felaketinde hayatını kaybeden yurttaşlar adına saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinden sonra başlayan toplantıda, Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Ünal ve Kurul üyeleri; Samsun Teknopark’ın 2023 yılında gerçekleştirdiği faaliyetleri, mevcut firma sayısı, bu firmaların sektörel dağılımları ile faaliyet alanları, personel sayısı ve finansal yapısını mercek altına alarak Teknopark’ın gelecek vizyonunu içeren planlamaları hakkında istişarede bulundu.

Rektör Ünal: “Samsun Teknopak’ta faaliyet gösteren firmalarımız 7 milyon TL AR-GE geliri ile 8 milyon dolar ihracat geliri elde etti”

Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal Teknopark’ın bir serüveni olduğunu belirterek, “Samsun Teknopark, son 5 yıl içerisinde ciddi bir ivme yakaladı. Nitekim teknoparkların performanslarının değerlendirildiği araştırma geliştirme (AR-GE), kuluçka, teknoloji transferi gibi faaliyetler sonucu Samsun Teknopark 2022 yılında 41,87 puan alarak 5 yıldan daha küçük yaştaki 16 erken aşama teknopark arasında 6. sırada yer aldı ve ‘En Hızlı Gelişme Gösteren Teknoloji Geliştirme Bölgesi kategorisinde ise 3.lük ödülü kazandı. 2022 yılında Samsun Teknopak’ta faaliyet gösteren firmalarımız 7 milyon TL AR-GE geliri ile 8 milyon dolar ihracat geliri elde etti. Bu firmalarımız aynı zamanda toplam 137 personele istihdam sağladı. Şehrimize ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlamanın gururunu hep birlikte yaşamaya devam edeceğiz.” dedi.

“Firma sayısı 82’den 106’a ulaştı”

İlginin her geçen gün arttığı Samsun Teknopark’ta sektörel çeşitliliğin de dikkat çektiğini belirten Rektör Ünal, bu süreçle ilgili “Yapılan seçim doğrultusunda yüksek enerji ve gayretle Teknopark’ı, başladığı yerden hayal ettiği noktaya ulaştırmak için gayret gösterileceğini umut ediyoruz. Üniversitemiz hem büyük bir ortak olarak hem de bulunduğu konum nedeniyle bir sorumluluk üstlendi. Teknopark’ta 106 mevcut firma var. Geçen sene bu sayı 82 idi. Bunların 57’si kuluçka, 46’sı AR-GE firması konumunda ve 36’sı da akademik firma olarak kuruldu. Firmaların sektörel dağılımına baktığımızda ise yüzde 56’sı bilişim, yüzde 13’ü medikal, yüzde 21’i makine-teçhizat ve yüzde 6’sı tarımdan oluşturuyor. Geri kalan diğer yüzde 6’lük kısım ise farklı alanlarda çalışıyor.” diye konuştu.

“SAMPA ile burada ek bir bina yapılması için bir protokol yapıldı ve kiralama için 100’ün üzerinde firma bekliyor”

2022 yılında Samsun Teknopark’taki ekonomik ve stratejik gelişmelerin 2023 yılında iyileşmeye kapı araladığına işaret eden Rektör Ünal, devamında şunları dile getirdi:

“Kurucu idarenin emeğine saygı duymak gerekiyor. Teknopark’ta bir önceki yıla bakıldığında yüzde 23 oranında bir iyileşme olduğu görülüyor. Öyle ki maddi gelişmeler rakamlara da yansıyor. SAMPA ile burada ek bir bina yapılması için bir protokol yapıldı ve kiralama için 100’ün üzerinde firma bekliyor. Teknopark bölgede yıldız ve gözde bir kuruluş oldu. Bundan sonraki süreçte katma değer katacak ve bu değeri yükseltecek bir politika ile sürece devam edilmesi kanaatindeyiz. Teknopark, sadece kendi iç dinamiklerini yönetmiyor, bölgeye de katkı sağlıyor. Yeni süreçte yeni bir yapılanmaya ihtiyaç var. Teknopark’ın kendi içerisinde nitelikli istihdamları yönetmesi gerekiyor.  Teknopark; proje üreten, bölgedeki sanayicinin projelerine destek veren, firmalara danışmanlık yapan, bunların fuarlara katılmasına ve tanınmasına imkân sağlayan bir politika yürütüyor. Ümit ediyorum, 2023, 2022’den daha bereketli olacaktır. Rota belirlendi ve bir ivme yakalandı. Yönetim Kurulumuz ve emekleriyle değer katan herkese teşekkür ediyorum. Yeni dönemin; hepimiz için ‘değişimi ve yenilenmeyi’ hedefleyerek çalışacağımız, aynı zamanda da ‘girişimcilik ve inovasyon’ dolu bir süreç olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum.”

Rektör Ünal’ın konuşmasının ardından toplantıda 2023 yılı faaliyet raporu görüşülürken, akabinde yapılan seçimle de yeni Yönetim Kurulu belirlendi.

Toplantı, Yönetim Kurulu üyeleri ve ortakların; Teknopark’ın geleceğine ilişkin hedefleri ve planlamalarına yönelik öneri, talep, teklif ve temennilerini bildirmesiyle sona erdi.

Samsun Teknopark’ın Yönetim Kurulu, şu kurum ve firmalardan oluşuyor:

  1. Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  2. Anakent İmar İnşaat Ticaret Limitet Şirketi
  3. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası
  4. Samsun Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı
  5. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Vakfı
  6. Sampa Otomotiv A.Ş.
  7. Akay Pharma İlaç ve Sağlık Ürünleri A.Ş.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber