Samsun Tabip Odası’ndan ‘kızamık salgını’ uyarısı

Samsun Tabip Odası’ndan ‘kızamık salgını’ uyarısı
22.06.2023
A+
A-

Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Ömer Faysal Çadır, son dönemde aşı karşıtlığı nedeniyle kızamık vakalarında artış yaşandığına dikkati çekerek, ‘salgın’ uyarısı yaptı. Çadır, “Aşılamanın zorunlu olması konusunda yasal adımlar atılmalıdır “dedi.

 

Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Ömer Faysal Çadır ve oda yönetim kurulu üyeleri, basın toplantısı düzenleyerek ülke genelinde artan kızamık vakalarına dikkati çekti. Tabip Odası Başkanı Çadır, kızamık vakalarının salgına dönüşmeden zorunlu aşı uygulaması ile ilgili yasal adımların atılması çağrısı yaptı.

VAKALAR ARTIYOR 

Samsun Tabip Odası Başkanı Çadır, “Saygıdeğer Samsun halkı, ülkemizde ve dünyada kızamık vakaları artmaktadır. Kızamık hastalığı; insandan insana damlacık halinde solunum yoluyla bulaşmakta ve insanda ateş, öksürük, burun akıntısı, göz kızarıklığı, bazen ishal ve yüzden başlayıp tüm vücuda yayılan döküntülerle kendini göstermektedir. Bu virüsün bulaştırıcılık riski o kadar yüksektir ki, kızamık hastalığı olan bir kişinin kapalı bir ortamda 1-2 saatte aşısız bir kişiye hastalığı bulaştırabilme riski oranı yüzde 90 kabul edilir. Türkiye’de son yıllarda, özellikle son aylarda kızamık vakaları hızla artmaktadır. 2023 yılının ilk 4 ayında 1440 kişiye kızamık tanısı konmuş ve bunların 242 tanesi hastaneye yatırılarak tedavi edilmiştir. Kızamık tanısı alan hastaların 1 yaş altında olanların hemen tümünün, 1-4 yaş arası olanların yarısından fazlasının aşısız olduğu tespit edilmiştir. Kızamıktan ölme oranı; Tüm yaş grupları ölçü alındığında binde 6 kabul edilmekle beraber, düşük yaş gruplarında bu oran çok daha yüksek olmaktadır.Birbiri ile bağlantılı 2 kızamık vakası, salgının başladığının habercisidir ve hemen salgın mücadelesine başlanmalıdır. Aile, hasta kişiyi sağlıklılardan ayırmalı, hemen sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Sağlık kuruluşu da gerekli önlemleri alarak, İlk 72 saatte hasta kişi ile yakın teması olan tüm bireyleri aşılamalıdır “dedi.

TABİP ODASI ÇAĞRI YAPTI 

Kızamık aşısının yan etkilerinin çok nadir olduğuna işaret eden Tabip Odası Başkanı Ömer Faysal Çadır, “Kızamık aşısının, nadir de olsa kontrol edilebilir, tehlikeli olmayan yan etkileri olabilmektedir. Yüz 5-15 oranında 6-12 günlerde ateş yükselmesi, yüzde 5 döküntü 3 bin -4 binde 1 oranında havale olabilir. Yan etkiler hemen müdahele ile kontrol altına alınabilir. Sağlık otoritesince konu ve bilgiler, ilgililerle şeffaf şekilde paylaşılmalı, sorunun önemine bağlı olarak adımlar hızla atılmalıdır. Vaka görülen bölgelerde (9) ay -15 yaş arası herkese 1 doz aşı yapılmalıdır. Vaka görülmeyen bölgelerde 9. Aydan itibaren eksik aşılı bebeklerin kızamık aşıları yapılmalıdır. Özellikle 2 . doz aşıların yapılmasına özen gösterilmelidir. Tüm Türkiye’de, aşılamanın 48 aya çekilmesi ile oluşan okul öncesi ve okul çağı aşısız 2,5 milyon çocuk bir an önce aşılanmalıdır. ASM’lerinde hemşire – ebe açığı hızla giderilmeli, 1 Hekim-1 hemşire uygulaması dışında ihtiyaç duyulan bölgelere takviye personel sağlanmalıdır. Tüm döküntülü vakalar kızamık yönünden değerlendirilmeli ve mutlaka numune alınmalıdır. Hasta kişilerin muayenesi sırasındaki bulaşmayı önlemek için sağlık çalışanları mutlaka kızamığa karşı aşılanmalıdır.  Aşılama, vatandaş başvurusu ile sınırlanmamalı, sahaya çıkılmalı, bölge tabanlı çalışmalar    yapılmalı, mobil aşı istasyonları ile aşılama oranı kısa sürede yükseltilmelidir “ifadelerini kulland

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber