Samsun Protokolünden 23 Nisan mesajları

Samsun Protokolünden 23 Nisan mesajları
22.04.2021
A+
A-

Milletin iradesini ve ulusal egemenliği temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 100. yıldönümü, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bu yıl koronavirüs salgının gölgesinde kutlanıyor.

Samsun protokolü, bu önemli gün için mesajlar yayınladı ve ulusal egemenliğin önemine değindi.

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci: Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının 19 Mayıs 1919’da Samsun’da yaktığı bağımsızlık ateşinin ardından 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu. Varlığını bağımsızlık mücadelesine adayan bir milleti temsil eden ve emperyalist güçlere karşı vatanımızın Kurtuluş Savaşı’nı yöneten Türkiye Büyük Milllet Meclisimizin kuruluşunun 101. yıl dönümünde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Kurtuluş Savaşımızda ulusumuzun geleceği için canlarını feda eden şehitlerimize rahmet diliyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.

Dünyada bir benzeri daha olmayan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı gün olan 23 Nisan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından barışın, sevginin, umudun ve kardeşliğin simgesi olan çocuklarımıza armağan edildi. İlk defa tüm dünya çocuklarına armağan edilen bu tarihi günün 101. yıl dönümünde, geleceğimizin teminatı olan sevgili çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyorum.

Geçtiğimiz yıl Atakum’da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 100. yılında pandemi gölgesinde olmamıza rağmen büyük bir coşkuyla kutladık. Pencere ve balkonlarını rengarenk süsleyen çocuklarımızın sokaklarını ziyaret ederek bayram sevinçlerine ortak olmaya çalıştım. Belediyemizi marşlar konvoyu ise, Atakumluların evlerine bayramı taşıdı. Maalesef bu yıl, koronavirüs riski hiç olmadığı kadar yüksek. Yine de çocuklarımızın bayram sevincini doyasıya yaşamaları için Atakum Belediyesi olarak elimizden geleni yapacağız. Atakum’da yine hep birlikte, bayram coşkumuzun güzel kentimizin meydanlarına ve sokaklarına taştığı sağlıklı günlerde nice bayramlar kutlamak dileğiyle.

İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 101. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayınlayan İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş,” 23 Nisan 1920 tarihinin milli egemenliğimizin kayıtsız şartsız milletimize ait olduğunun tarihe ve tüm dünyaya ilan edildiği gündür. Bu özel günün geleceğimizin teminatı çocuklarımıza armağan edilmiş olması, ülkemizin daha güzel günlere çocuklarımızın ve gençlerimizin omuzlarında yükseleceğinin ifadesidir.
Başkan Demirtaş mesajında: ”Her yıl büyük bir coşkuyla kutladığımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 101’inci yıl dönümünü hüzünlü ve buruk bir şekilde kutlamaktayız. Tüm milletleri etkileyen koronavirüs de geçmişte yaşadığımız salgın hastalıklar gibi insanlarımızı zor durumda bırakmaktadır. Ama yine de hepimizin birlik ve beraberlik ile tüm kurallara uyarak bu süreci de atlatacağımıza inancım tamdır. İnanıyorum ki çok yakın zamanda yine büyük bir coşku ve heyecanla meydanları dolduracağız, rengârenk çocuklarımızla ve dünyanın tüm renkleriyle ertelenen 100.yıl kutlamalarımızı gerçekleştireceğiz.
Bu duygu ve düşüncelerle TBMM’nin 101. Kuruluş yıldönümünü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı kutluyor, başta TBMM’nin ilk Başkanı, Cumhuriyetimizin Kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ile bu kutsal toprakları bizlere vatan kılan tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”

CHP Parti Meclisi Üyesi Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu: “Bugün, Ulusal Kurtuluş Mücadelesi’nin karargâhı, millet iradesinin tecelligâhı Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 101. yıl dönümü.
23 Nisan 1920; ulusumuzun emperyalizme karşı iradesini birleştirip tek çatı altında topladığı, çağdaş ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı tarihtir.
Milletimizin; egemenlik haklarını eline alışı, özgür iradesiyle tarihi ve kaderini yeniden yazışının 101. yıl dönümüdür.
Ulusumuzun büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve onunla birlikte bu hürriyet destanını yazan mücadele arkadaşlarına; bizlere bıraktığı bu büyük miras ve yaşattıkları gurur için şükran borçluyuz.
Bu anlamlı günde bir kez daha bütün kararlılığımızla dünyaya haykırıyoruz:
‘Her şart ve koşulda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tecelli eden milli egemenliğe, demokrasimize, hukukun üstünlüğüne ve Cumhuriyet Devrimimizin bütün değerlerine sahip çıkacağız! Ulusal egemenlik, 101 yıldır yolumuzu aydınlatıyor ve ilelebet aydınlatacak.’
23 Nisan, egemenliğimiz gibi ulusumuzun yarınları olan çocuklarımızın da teminatıdır. Ve bizlere düşen görev, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı mutlu,huzurlu ve aydınlık yarınlarla buluşturmak, bunun için var gücümüzle çalışmaktır.
Bu düşüncelerle; ulusumuzun tek lideri Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin hayat bulmasını sağlayan atalarımızı şükran ve minnetle anıyor; ulusumuzun ve özellikle çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum.”

ADD Samsun Şubesi Dr. Işık ÖZKEFELİ, “Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışıyla yanmaya başlayan devrim ateşi; Havza, Amasya, Erzurum, Sivas’tan başlayarak millilik fikrini canlandırmıştır. Milli kimlik, milli duruş, milli birlik ve bütünlük kavramları 23 Nisan 1920’de Ankara’da TBMM’nin açılışıyla vücut bulmuştur.
“Millet, ulus, yurttaş ve birey” olabilmeyi Atatürk Devrimi’ne borçluyuz. Türklük ve millîlik kavramları, Büyük Atatürk’ün başlattığı kurtuluş mücadelesi ile güçlenmiştir. Türk Milleti, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün liderliğinde varlığını koruyabilmiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi ise millet olgusunun, ulusal varlığın göstergesidir. TBMM, ulus devletin çatısıdır ve emperyalizmin tarihteki ilk yenilgisinin abideleşmiş sonucudur.

23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılışıyla, milli mücadelenin karargâhı kurulmuş ve milli devletin de temeli atılmıştır.

“Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir.” ifadesi; TBMM’nin dayanağı olduğu gibi, ulus devletimizin de taşıyıcı kolonudur. Bu anlayış; Cumhuriyetimizin temel niteliklerine ve demokrasimizin olmazsa olmaz koşullarına işaret etmektedir. Bu açıdan, egemenliğin millete ait olduğu sözü, propaganda amaçlı ve öylesine dillendirebilecek bir husus değildir.
Milli egemenlik; çağdaş kazanımları, yurttaşlık kavramını, bireysel hak ve özgürlükleri, hukukun üstünlüğünü ve bütün bu değerlerin varlık nedeni olan laikliği tanımlamaktadır. Laik, demokratik, sosyal ve hukukun üstünlüğüne dayalı Türkiye Cumhuriyeti, milli egemenliğin en somut örneğidir. Laiklik, millet egemenliği ve demokrasi demektir. Laiklik, kadın-erkek, genç-yaşlı ayrımı olmaksızın bütün yurttaşlarımızın özgürlüğünün güvencesidir.

Atatürk Devrimi ile ulaştığımız milli egemenlik; kişilere veya demokrasimizin önemli kurumları arasında yer alan siyasi partilere bırakılamayacak kadar değerlidir ve yaşamsal önemdedir. Bu nedenle; parlamenter demokratik sisteme dönülmesinin gereğinin altını bir kez daha çiziyoruz.

Bugün, milli egemenlik anlayışından hızla uzaklaştığımızı üzülerek tespit etmekteyiz. Milli egemenlikten uzaklaşmak; Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden ve demokrasiden kopmak demektir. Özellikle, Lozan ve Montrö gibi devletimizin tapusu olan anlaşmaların gereksiz yere tartışmaya açılması; laikliğe alenen saldırılar, laikliğin, anayasadan çıkartılmasının talep edilmesi, milli egemenliğimizi tehdit eden karanlık girişimlerdir.

Milli egemenlik; hanedanlığın ve ümmetçiliğin içine düştüğü çaresizliğin sonucunda, Atatürk’le ortaya çıkmış, bir yaşam ışığıdır. Bugün, büyük bedeller ödeyerek geçmişte bıraktığımız, “hanedanlık, payitaht ve ümmetçilik” yönetim tarzını isteyenleri ve özleyenleri görmekteyiz.

Milli egemenlik ve 23 Nisan 1920 tarihi; ulusal onurumuzun, kimlik ve kişiliklerimizin sigortasıdır. Çağdaş dünya ile kurulmuş güçlü bir köprüdür. Millilik ve milli egemenlik kavramlarının, içini boşaltarak, ülkemizi ve devletimizi dönüştürenler karşısında; anayasal ve hukuki zeminde ve demokratik çerçevede mücadelemizi sürdüreceğiz.
TBMM’nin açılışının 101. Yılı kutlamaları ne yazık ki yine sokağa çıkma yasağı içinde gölgelendi. Evet, Salgın ve süreç zor ama Kongrelere, tarikat şeyhlerinin cenaze törenlerine giremeyen virüs Milli Bayram kutlamalarına girer oldu. Yasak var Çünkü Milli Bayram var! Ama bizlerin Ulusal Egemenlik coşkumuzu söndürmeye güçleri yetmeyecek! Milli Bayramlar Milletindir ve engellenemez.

Milli egemenliği bizlere kazandıran ve emanet eden Kurtarıcımız ve Kurucumuz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK başta olmak üzere; silah arkadaşlarını, devrim ve demokrasi şehitlerimizi, vatan savunmasında canlarını feda eden evlatlarımızı bir kez daha minnet, şükran ve saygıyla anıyoruz.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun.”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan: “Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde 19 Mayıs 1919’da Samsun’da ilk adımın atılmasıyla başlayan ve Anadolu’ya dalga dalga yayılan Milli Mücadelemizin zaferle taçlandığı 23 Nisan 1920, tarihimizde önemli bir dönüm noktasıdır. Bu tarih milli iradenin hâkimiyetinin ve millet egemenliğinin en somut nişanesidir. 23 Nisan; uğruna canlar feda ettiğimiz vatanımız, bağımsızlığımızın sembolü ay yıldızlı şanlı bayrağımız, minarelerden yükselen ezanımız ve hürriyetimiz için yılmadan mücadele eden aziz milletimizin gurur günüdür. 23 Nisan 1920, milli iradenin üstünde hiçbir güç tanımayışımızın, vesayetin değil demokrasinin yanında saf tutuşumuzun ve tam bağımsızlık yolunda ilerleyişimizin ilanıdır.

Her sene büyük gururla kutladığımız Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılışı’nı bu yıl, koronavirüs salgını çerçevesinde alınan tedbirler gereği meydanlarda, caddelerde kalabalıklarla birlikte idrak edemeyeceğiz ancak bu coşku milletimizin her bir ferdinin yüreğindeki heyecanda kendini gösterecek ve bize güç vermeye devam edecektir.

23 Nisan tarihini Gazi Mustafa Kemal Atatürk, milletimizin çocuklara verdiği değerin ve güvenin işareti olarak çocuklara armağan etmiştir. Bu özel gün, dünyada çocuklara armağan edilen tek milli bayram olma özelliği taşımaktadır. Bizler de bu sorumluluğun gereğini yerine getirebilmek, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek ve daha güçlü bir Türkiye bırakabilmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.

Milli Mücadelemizin meşale şehri Samsun’umuzu Milletvekili olarak Gazi Meclis’imizde temsil etmenin gurur ve onurunu yaşıyor, hemşehrilerimizin ve tüm vatandaşlarımızın huzur ve refah içinde yaşaması, ülkemizin hedeflerine ulaşması için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Türkiye olarak, 23 Nisan 1920’deki ruh ile tüm badireleri atlatacak, ülkemizi 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine el birliğiyle ulaştıracağız.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle, milli iradenin tecelligahı Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin ilk Başkanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile tüm şehitlerimizi ve ebediyete irtihal etmiş gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ülkemizin aydınlık geleceğinin ve dünya barışının teminatı tüm çocuklarımıza huzurlu ve güven dolu bir gelecek diliyor, Türkiye Büyük Millet Meclisimizin 101. Açılış Yıldönümü ile Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum.”

AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz: “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel kurumlarından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışının 101. yıl dönümünü gururla kutluyoruz.
101. yılına ulaşmanın büyük bir onurunu yaşadığımız Gazi Meclisimiz, her vatandaşın milli iradesinin yansıması, bütün fertlerin düşüncelerini ve duygularını taşımaktadır.
Millet iradesinin oluşturduğu 23 Nisan 1920’de Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde kurulan TBMM, halkın doğrudan ülke yönetimine ortak olmasını sağlamış, bu önemli bir dönüm noktası olarak tarihte yerini almıştır. ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ vurgusuyla Türk Milleti’nin büyük uyanışı ve Kurtuluş Mücadelesi’nin en önemli oluşumu olan TBMM, yurt satında temsil yetkisini kazanmıştır. Meclisin açılmasıyla birlikte düşman işgaline karşı daha güçlü bir mücadele, kenetlenme ile bağımsız Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temelleri oluşturulmuştur.
Çocuklarımıza 23 Nisan’ın bayram olarak hediye edilmesi ayrı bir önem taşımaktadır. Dünya çocuklarının kutladığı tek bayram olma özelliğini taşıyan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, sevginin, kardeşliğin ve barışın Türkiye topraklarında yeşermesini sağlamıştır.
23 Nisan tarihinin taşıdığı anlam ve öneme sahip çıkmak, bu mirası gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet yaşatacak olan çocuklarımıza, gençlerimize her daim güveniyoruz. Bu yıl büyük mücadeleler verilen pandemi süreci nedeniyle kutlamalarımızı meydanlarda, cadde ve sokaklarda bir arada gerçekleştiremiyoruz ama yüreğimizdeki dinmeyen coşkumuz her zamanki gibi çok büyük.
Bu duygu ve düşüncelerle tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anarken, 101. yıl da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en kalbi duygularımla kutluyorum.”

AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu: TBMM’nin kuruluşunun 101. yılınının yanı sıra tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ederek sözlerine başlayan Başkan Ersan Aksu, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Aziz milletimizin geleceği, refahı ve barışı için çalışan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 101. kuruluş yıldönümü ve 23 Nisan Ulusal Egenenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamanın gururunu yaşıyoruz. İstiklal ve İstikbal mücadelemizin lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk TBMM’yi kurmuş, 23 Nisan’ı çocuklara armağan etmiştir. Milletimiz için 23 Nisan 1920, milli iradeyi her türlü gücün üstünde tutan ilerleyişin ilanıdır.
Bugün de Milli egemenliğimizi korumak için mücadelemiz Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde aynı kararlılıkla devam etmektedir.

Milletimizdeki kardeşlik ve dayanışma duygularının yanı sıra vatan, bayrak ve ezan sevgisi liderimizin dik ve kararlı duruşu hem dışarıdan hem de içeriden milli egemenliğimize yönelik saldırılara karşı başarılı sonuçlar vermiştir. Ülkemizin geleceğini, milletimizin refahını ve huzurunu hedef alan her türlü girişim sonuçsuz kalmıştır. Özellkle son dönemde
millet iradesine karşı söylemler ve darbe çağrısı imalarını yapanlara yine en güzel cevabı milletimiz vermiştir.

Her türlü olumsuzluklara maruz bırakılmak istenen Türkiye, özellikle son 19 yılda savunma sanayi, teknoloji hamleleri, enerji, sağlık, tarım, spor, ulaşım, eğitim ve daha pek çok alanda büyük atılımlar gerçekleştirmiştir. Mavi Vatan ve Siber Vatan da
hamlelerimiz ve çalışmalarımız büyük ve güçlü Türkiye’min kararlı ve inançlı yürüyüşünü tüm dünyaya göstermiştir. Milletimizi gururlandıran, dünya da gıpta ile bakılan devasa projelerin yerli ve milli olması Sn. Cumhurbaşkanımız liderliğinde ülkemizin gücünü ve neler başarabileceğini ortaya koymuştur. Ülkemizi 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimize taşıyacak gençlerimize güveniyoruz, inanıyoruz.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, ülkemizin geleceği ve umudu olan çocuklara verdiğimiz değeri ve duyduğumuz güveni en güzel şekilde ortaya koymaktadır. Milletimiz ile birlikte ülkemizi yarınlara daha güçlü şekilde taşımak için azim ve kararlılıkla mücadelemizi sürdürüyoruz.

Türkiye Büyük Milleti Meclisi çatısı altında ülkemize hizmet etmiş tüm milletvekillerine, milletimiz adına teşekkür ediyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk Başkanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal ile tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle, minnetle yad ediyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber