Samsun protokolü ve siyasilerden 19 mayıs mesajları

Samsun protokolü ve siyasilerden 19 mayıs mesajları
18.05.2019
A+
A-

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Samsun protokolü ve siyasiler mesaj yayınladılar.

Samsun Valisi Osman Kaymak, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 Mayıs’ta İstanbul’dan yola çıkarak, 19 Mayıs’ta Samsun’a ulaşmasıyla başlayan İstiklal mücadelesinin mihenk taşlarından biri olan 19 Mayıs 1919 tarihinin 100. yıl dönümüne ulaşmanın coşku ve heyecanını yaşıyoruz.

ATATÜRK’ün Samsun’dan başlattığı bağımsızlık hareketi milletimizin azim ve kararlılığı ile birleşerek, tüm yurtta dalga dalga yayılmış ve Milli Mücadele sonucunda zaferle sonuçlanmıştır.

Samsun’dan başlayan ve tüm yurda yayılan ulusal birlik ve beraberlik şuuru, kurtuluşa ulaşmamızın ana unsurudur. Bu anlamlı günün Cumhuriyetimizin gençlerine ve spora adanan bir bayram olarak armağan edilmesi geleceğe ışık tutacak ve aydınlatacak gençlerimiz için son derece önem arz etmektedir.

Gençlerimizi, milletimizin en büyük zenginliği olarak kabul ediyor, onlara milletçe güveniyoruz. Biliyoruz ki gençlerimiz, Türkiye’nin geleceği, yarınlarımızın teminatıdır. Bu görevin sorumluluğunu üstlenebilecek şekilde nitelikli, bilgili ve ideal sahibi insanlar olarak yetişmeniz için bizler elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Gençlerimizin de çok çalışıp ileride kendilerine verilecek görevleri en iyi şekilde yerine getireceklerine inanıyoruz.

Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti gençlerimize emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gençlerimizin en başta gelen görev ve sorumluluklarındandır.

19 Mayıs 1919 tarihinin 100. Yılı kutlamaları bu sene Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde gerçekleşecektir. Yıl boyunca sürecek kutlamalar, istihdama, ekonomiye ve turizme katkı sunacak ve bu etkinlikler Samsunumuza ayrı bir değer katacaktır.

Elbette bu etkinliklerdeki birinci önceliğimiz, Türk gençliğinin milli hâkimiyet ruhunu tekrar kavraması, kurtuluş ve şahlanış bilincinin gençliğimize aktarılmasıdır. Bu kutlu mücadelenin sadece ilk adımının atıldığı değil, aynı zamanda ruhunun da şekillendiği yer olan Samsun’da, bu vatanın hangi fedakârlıklarla kurulduğunu gelecek nesillere aktaracak şekilde etkinlikler gerçekleştireceğiz. Gençlerimizin de bu sorumluluk bilinciyle milli mücadele ruhunu Samsun’dan bütün Türkiye ve dünyaya yayacaklarına ve tarif edilemez bu coşkuyu geleceğe taşıyacaklarına inanıyoruz.

100. yılda Samsun Valisi olmanın onur ve gururu ile Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK başta olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anarken, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınızı kutlar, saygılar sunarım.”

Bağımsız Samsun Milletvekili Erhan Usta, “Aziz Türk Milletinin, hangi ahval ve şerait altında olursa olsun diz çöktürülemeyeceğinin tüm dünyanın zihnine kazımasının 100. yılını büyük bir gurur ve sevinçle karşılıyoruz.

Derin bir tarihi ve köklü bir kültürü olan Türk Milleti her zaman bağımsız yaşamış, aksi dayatmalara umut bağlayanları hüsrana uğratmış ve dünya tarihinin güzergahını belirlemiştir.

Tam 100 yıl evvel Türkleri tarih sahnesinden silme gayretine giren düşman müttefiki, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Türk Milletinin kudretini hesap edememiş ve 19 Mayıs 1919’da Samsun’da ilk adımı atılan büyük inanç ve maneviyat mücadelesinin karşısında ezilmiştir.

Atatürk’ün, Türk Milletinin umudunu yeniden yeşerttiğin 19 Mayıs 1919’un 100. yıl dönümü, bizim için “anma” gününden öteye gitmeli ve bir “anlama” günü olmalıdır. Bu sebeple Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hep bir umut olması için geleceğimize, yani Türk Gençliğine, armağan ettiği 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı’nın 100. yılında ilk yapmamız gereken iş, inancımızı ve umudumuzu tazelemek olmalıdır. Bunun yanı sıra, kahraman ecdadımızın bir asır önce açtığı o kutlu yolda ve gösterdiği güzergahta acaba gereken mesafeyi alabildik mi diye kendimize sormamız gerekir.

Ecdadın işaret ettiği; bağımsız, demokratik, kararlarını hiçbir iç ve dış gücün tesiri altında kalmadan alabilen, hiçbir dayatmayı kabullenmeyen, milletin iradesiyle yönetilen kişi ve grupların siyasi ikballerden uzak, Yüce Türk Devletinin muasır medeniyetler seviyesine çıkarılma inancının neresindeyiz?

Kahraman ecdadımız, Aziz Türk Milletine bütün iktidarlardan daha büyük bir miras bırakmıştır. Bu miras “Türk Devleti’dir”. Herkes bilmelidir ki hiçbir şahıs, hiçbir siyasi, hiçbir iktidar, Türk Devletinin istiklal ve ikbalinden önemli değildir. Bu sebeple 100. Yılda milletimiz geçtiğimiz asrın manasını düşünmeli; kendisini ve tarihini hatırlamalıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının bütün imkansızlıklara rağmen milleti için vermiş olduğu mücadelenin sebebini sorgulamalıdır. Türk Devleti, yalnızca Türk Milletine aittir. Milletin seçmiş olduğu idareciler yalnızca millete hizmet etmek için birer vasıtadır. Sahip olduğu gücü milletten öte kendinde görerek, milletin iradesini yok sayanlar her kim ise, Aziz Türk Milleti onlara gereken cevabı tarihin her döneminde iradesiyle vermiştir, verecektir!

Samsun özelinde ise; Kurtuluş mücadelesinin ilk adımının doğup büyüdüğüm topraklarda atılmış olmasının kıvancını ve gururunu her zaman fazlasıyla hissettim ve hissedeceğim. Ancak Samsun’un idarecilerinin günümüze değin kaynak ve imkanları yanlış yönetmesi sebebiyle Samsun’un olması gerekenin çok altında bulunması sevincimi buruk kılmaktadır. Yanlış politika ve kötü niyetli idareciler sebebiyle Samsun halkı sahip olduğu cevheri daima saklı tutmak zorunda kalmış, hak etmiş olduğu kıymeti ve konumu yakalayamamıştır.

Samsun için büyük önem arz eden 19 Mayıs’ın 100.yılını mevcut ekonomik, sosyal ve kültürel vaziyette karşılamanın haricinde 100. Yıl kapsamında düzenlenen programların yüzeyselliği, manadan yoksunluğu da ayrıca üzmüştür. Yapılan organizasyonun düzen ve içerik kalitesi Samsun’dan bekleneni karşılamamıştır.

Umuyoruz ki bundan sonrasında medeniyetimizle, inancımızla, azmimizle bir asır önce bizler için verilen mücadelenin kıymetini anlar ve daima gururla bahsettiğimiz ecdadımıza yakışır bir millet şuuruna ulaşabiliriz.”

CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, “Türk milletini diğer milletlerden ayıran en önemli özelliğin, bağımsızlık tutkusu olduğunun altını çizen Hancıoğlu “tarihin hangi döneminde olursa olsun işgale boyun eğmeyen, özgürlüğünden taviz vermeyen, en karanlık anda bile umudunu yitirmeyen bir milletiz! Bu millet en sıkıntılı günlerinde dahi sinesinden bir kahraman çıkarır ve güneşin, bu topraklar üzerinde yeniden doğmasını sağlar” dedi. O kahramanların; esarete boyun eğmeyen, kendi kaderini milletinin kaderiyle birleştiren, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir”, “Bağımsızlık benim karakterimdir” diyen Mustafa Kemal’ler olduğunu kaydeden Hancıoğlu, 19 Mayıs 1919’un ve Samsun’un önemini ise şu ifadelerle dile getirdi:
“19 Mayıs 1919, tarihte sıradan bir gün değildir! Samsun, 81 vilayet arasında sıradan bir il değildir! Bu şehir, milli uyanışın şehridir! Samsun’dan doğan güneş, Havza’mızda yakılan meşale, tam bir asırdır yolumuzu aydınlatıyor ve ilelebet aydınlatmaya devam edecek.”
Hancıoğlu, mesajını şöyle sonlandırdı:
“Yaşasın Mustafa Kemal, yaşasın Cumhuriyet, yaşasın 19 Mayıs, Yaşasın Hürriyet!”

AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, “100. yılını büyük bir gurur ve onur ile kutladığımız 19 Mayıs 1919 tarihi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ebedileşmesinde önemli bir dönüm noktasıdır. 19 Mayıs’ın, Milli Mücadele’nin ruhunu herkesin çok iyi anlaması gerekmektedir. Türk milletinin kahramanlıklarını, fedakarlıklarını, söz konusu vatan olunca nasıl kenetlendiğini, bu önemli tarihlerde ve sonrasında yaşananlarda görmemiz mümkündür. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 19 Mayıs 1919 tarihinde Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkıp, ulusumuzun bağımsızlık yolunda kıvılcımlarını atmış, sonrasında bu kıvılcım büyüyerek yurdun dört bir tarafına yayılmıştır.
19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlayan mücadele, Cumhuriyetin ilanı ile nihai hedefine ulaşmış, böylece devletimizin varlığı ebedileşmiştir. Kurtuluş Savaşı milletimizin var olma mücadelesidir. Türk milleti bu süreçte büyük bir cesaret, kahramanlık örneği sergileyerek toprağını, bayrağını korumayı başarmış, dünyaya önemli bir ders vermiştir. O dönemde Türk insanın yaşadığı zorluklar, imkansızlıklar arasında nasıl bir şanlı destan yazdıklarını hiç aklımızdan çıkarmamamız gerekmektedir. Milli Mücadele ruhu tarifi mümkün olmayan ama herkesin ders alması gereken bir kahramanlık destanıdır.
Bu kahramanlık destanında Samsun da 19 Mayıs 1919 tarihi ile önemli bir yer almış, Milli Mücadele’nin ilk adımlarının öncülüğünü yapmıştır. Şuan ise 100. yılını onurla, gururla kutluyoruz. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, bu günü gençlere armağan ederek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni Türk gençliğine emanet etmiştir. Türk Milletinin ilelebet yaşaması ve daha da güçlenerek yükselişini sürdürmesi için emaneti devir alacak olan gençlerimize büyük görevler düşmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığını, emaneti alan gençlerimiz koruyacak ve daha da yüceltecektir. Gençlerimize her zaman güveniyoruz ve onlara olan inancımız da tamdır.
19 Mayıs’ın 100. yılının büyük coşkusunu Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle hep birlikte yaşayacağız. Pazar günü saat 13:30’da Tütün İskelesi’nde 100. yıl kutlamalarında hep birlikte olacağız.
Bu duygu ve düşüncelerin ışığında 100. yılında 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı en içten kalbi duygularımla kutlarım.”

ADD Samsun Şubesi Dr. Işık Özkefeli, “19 Mayıs 1919, Büyük Türk Devrimi’nin başlangıç tarihidir. Mimarı, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’tür. Türkiye Cumhuriyeti, Türk Devrimi’nin eseridir. Kahramanlıklarla dolu Milli Mücadelemizin temeli, uygarlık savaşıdır. Uygar dünyanın ayrılmaz ve onurlu bir üyesi olmak yaşamsal hedefimizdir.

Büyük Atatürk; Samsun’a çıkmadan, kurtuluşun ve kuruluşun stratejisini belirlemiştir. Buna göre, emperyalizm mutlaka yenilecek, ardından Türk Milleti hak ettiği konuma yükseltilecektir. Türk Devrimi, bu amaçla gerçekleşmiştir.

Bugüne kadar, iktidara gelen siyasiler eliyle; Milli Mücadelemizin emsalsiz komutanı, kurtarıcımız ve kurucumuz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Devrim ve İlkeleri ortadan kaldırılmak istenmiştir.

Milli Mücadelemizin 100. yılı, yurdumuzun her köşesinde coşkuyla kutlanırken; Cumhurbaşkanlığı’nın hazırlattığı logo da Atatürk’ün olmayışı niyetleri açık etmektedir. Niyet, Atatürk’ten yoksun bırakılmış bir tarih kurgulamak ise, bilinmelidir ki milletimiz buna asla izin vermeyecektir.

Atatürk Devrim ve İlkeleri’nin Türk Milleti için gerçek bir reçete olduğuna inanan aydınlarımız, Atatürkçü Düşünce Derneği’ni 30 yıl önce bugün kurdular. Milli Mücadele ruhunu sonsuza kadar yaşatmak için bedeller ödediler. Milli Mücadele ruhu Kemalizm ile özdeştir. Atatürkçü Düşünce Derneği, tam 30 yıldır Milli Mücadele ruhunun temsilcisi ve çatı örgütüdür. Çizgisinden asla ödün vermeyen Atatürkçü Düşünce Derneği; Kurucu Genel Başkanı Prof.Dr. Muammer AKSOY’u, kurucusu Doç.Dr. Bahriye ÜÇOK’u, Genel Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Ahmet Taner KIŞLALI’yı, üyesi Necip HABLEMİTOĞLU’nu, örgüt emektarı Şükrü DEMİRKÜREK’i şehit vermiştir. Devrim ve Demokrasi Şehitlerimiz, Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yılında da yolumuzu aydınlatmaya devam etmektedir.

Aziz Milletimize söz veriyoruz;
Atatürk (Türk) Devrimi kazanımlarını yaşatacağız.
Emperyalizmin oyunlarını 100 yıl önce olduğu gibi bugün de bozacağız.
Gerici, bölücü ve işbirlikçi zihniyetle olan mücadelemizi aralıksız sürdüreceğiz.
Uygarlık savaşını kazanacağız.
Hukukun üstünlüğünü sağlayacağız.
Demokrasimize ve demokrasinin vazgeçilmez ilkesi, laikliğe ödünsüz sahip çıkacağız.
Tek Başkomutanımız
Tek Liderimiz
Tek Rehberimiz
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün hedeflerini tümüyle gerçekleştireceğiz.

19 MAYIS MİLLETİMİZİN VE DERNEĞİMİZİN DOĞUM GÜNÜDÜR… KUTLU OLSUN!

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Milli Mücadele kahramanlarını saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz.”

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, “bir asır önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da bağımsızlık meşalesini yaktığı ve doğum günü olarak kabul ettiği 19 Mayıs’ın Samsun açısından çok farklı bir anlam taşıdığına dikkat çeken Başkan Togar, ”Bundan bir asır önce 19 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’a çıkması ile Milli Mücadelenin fitili ateşlenmiş ve tarih boyunca hiçbir ulusun boyunduruğu altında yaşamayan Türk halkı topyekûn savaşarak bağımsızlık için mücadelesine başlamıştır” dedi.

19 MAYIS TARİHİN SEYRİNİ DEĞİŞTİRDİ

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar yayımladığı mesajında, “19 Mayıs Türk tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. 19 Mayıs 1919 tarihi, Milletimizin adeta yeniden doğduğu gündür. Milli Mücadele süreci içerisinde Türk Milleti, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlatılan var olma mücadelesini emsalsiz bir zaferle, uğrunda binlerce şehit vererek sonuçlandırmış, bağımsızlık mücadelesini kazanmıştır. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çevresinde vatan ve millet aşkıyla toplanan halk; milli mücadelenin ilk ateşini Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basmasıyla yakmıştır” dedi.
19 MAYIS SAMSUN İÇİN ÇOK ÖZEL BİR TARİHTİR

İstiklal mücadelesinin sembol günü olan 19 Mayıs’ın Samsun için çok daha önemli ve anlamlı bir gün olduğunu vurgulayan Başkan Togar, şunları söyledi:
“Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde topyekûn Türk Milletinin verdiği istiklal mücadelesinin dünyada eşi benzeri yoktur. Savaşın ardından her türlü güçlük ve engellemelere rağmen Milletin azim ve kararıyla ekonomisiyle, sosyal yapılanmasıyla, çağdaş ve demokratik bir Cumhuriyet ortaya çıkmıştır. Milli Mücadele’nin başlangıcı olan bu anlamlı gün, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından geleceğin teminatı Türk Gençliğine bayram olarak armağan edilmiştir. Yarınlarımızın ve Cumhuriyet’imizin teminatı Türk Gençliğini eğitim, kültür ve her türlü çağın bilgi donanımıyla ne denli iyi yetiştirir isek geleceğe o denli güvenle bakarız. Bizim gençlerimize her konuda güvenimiz sonsuzdur. Türk Gençliği de bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Cumhuriyetine sahip çıkacak ve üstüne düşen görevleri laikiyle yerine getirecektir. Unutmayalım ki Türk gençliği, Türk İstiklali ve Türk Cumhuriyeti’nin yılmaz bekçisi, bugünlerin ve yarınların tek ve en büyük güvencesidir.

  1. YIL COŞKUSUNA CUMHURBAŞKANIMIZDA KATILIYOR

19 Mayıs’ın 100. yıl dönümü olması vesilesiyle çok daha farklı kutlandığına değinen Togar, “19 Mayıs’ın yüzüncü yılında herkes Samsun’a odaklandı. Ulusal ve uluslar arası birçok etkinliğin yapıldığı şehrimizden güzel mesajlar paylaşılıyor. Özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’da 100. Yıl etkinlikler kapsamında şehrimizde olacak. Samsun’daki birçok programının yanında özellikle 13.30 tütün iskelesinde Cumhurbaşkanımız halka hitap edecek. 100. Yıl coşkusunu paylaşmak ve Cumhurbaşkanımız ile buluşmak için tüm hemşehrilerimizi 19 Mayıs Pazar günü 13.30’da tütün iskelesine bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Bu anlamlı günün 100. Yılını kutlamanın onuru ve gururu ile tüm gençlerimizin ve halkımızın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.”

Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, “ “Bugün Gazi Mustafa Kelam Atatürk’ün Kurtuluş Savaşını başlatmak üzere Samsuna çıkışının 100. yıl dönümüdür.  

19 Mayıs 1919; Emperyalist güçlere karşı kurtuluş mücadelesinin, meşalesinin yakıldığı, tarihin akışını değiştiren önemli bir başlangıç noktasıdır. “19 Mayıs ruhu ile Türk Milletinin 1923’ten, 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine emin adımlarla yürüyeceğine olan inancım tamdır.

Gençlerimiz bağımsızlığımızın teminatıdır

Ülkemizin geleceği için gençlerimize güveniyoruz. Gençlerimizle birlikte Türkiyemizin çağın gereklerine uygun bir şekilde her alanda kalkınmış bir ülke olması için geçe gündüz durmadan yorulmadan çalışıyor ve çalışmaya da devam edeceğiz. Türkiye’nin bağımsızlığını gençlerimizle birlikte muhafaza edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle 100 yıldır gururla kutladığımız, bağımsızlığımızın teminatı gençlerimizin ve Milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum. Bizlere bu güzel vatanı emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, ezelden hür yaşamış bir milletin ebediyen hür yaşayabilmesi canını feda etmiş bütün şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber