Samsun mor patlıcan incir üretiminde birinci sırada

Samsun mor patlıcan incir üretiminde birinci sırada
29 Eylül 2024 21:54
A+
A-

SAMSUN İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, mor patlıcan inciri üretiminde Türkiye’de ilk sırada olduklarını belirterek, “Yakın zamanda bunun coğrafi işaretini de alacağız” dedi.

İncir üretiminin Samsun için önemli olduğunu belirten İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Kurutmalık incirler dediğimiz sarılop incir Ege’de Aydın başta olmak üzere fazla yetişiyor. Bir de Bursa siyahı dediğimiz incir var o da kurutmalık değil taze olarak tüketiliyor. Samsun’da da mor patlıcan inciri dediğimiz incirimizde üretimde birinci sıradayız” dedi.

COĞRAFİ İŞARETİ ALACAK KADAR ÜRETİM YAPILIYOR

Samsun’da yaklaşık 500 dekar alanda incir üretimi olduğunu söyleyen İbrahim Sağlam, “Son bir yıl içerisinde özellikle 150 dekar alanda 50 çiftçimizle üçer dönümlük bir kapama bahçesi yaptık. Bunlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Tabi aynı zamanda mor patlıcan incirimizin coğrafi bir işaretle ilgili Tekkeköy Belediyesi bir çalışma başlattı. O da sanırım sona geldi. Coğrafi işaretini de alıyorlar. Sadece Kutlukent bölgemizde değişik bir aroması var. Yani bu diğer Canik ve İlkadım’da ki incirlerden çok farklı bir aromaya sahip. Dolayısıyla meyvecilikte Samsun’un 1 milyon 260 bin dekar meyve alanı var. Ama mor patlıcan inciri dediğimiz meyve çok fazla bir alanda yok. Coğrafi işareti alacak kadar da Türkiye’de en fazla üretimin yapıldığı bölge. İnşallah o bölgede bunun artışını sağlayacağız. Geçtiğimiz günlerde biliyorsunuz hasat şenliği yaptık. Oradaki lezzet Samsun’un diğer bölgelerinde alınmıyor. Dolayısıyla sadece taze tüketimiyle alakalı baktığımızda Tekkeköy ve Canik ilçelerimizdeki belli mahallelerde bir yoğunluk yaşanmakta” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.