Samsun Milletvekili Erhan Usta, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Ladik Gölü’nü sordu

Samsun Milletvekili Erhan Usta, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Ladik Gölü’nü sordu
23.08.2024
107
A+
A-

Samsun Milletvekili, İYİ Parti Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Dr. Erhan Usta’dan Lâdik Gölü için önerge verdi. Dr. Erhan Usta, Lâdik Gölü’nün, tedbirsiz davranışlarla birlikte iklim değişikliğinin de etkisiyle kuraklaşması, yaşayan canlılarımızın alanlarının daralması, yok olmakla karşı karşıya kalması hususunda soru önergesi verdi.

 

SU YÜKSEKLİĞİ 1 METRENİN ALTINA DÜŞTÜ
Lâdik Gölü’nün Türkiye’nin en önemli tatlı su kaynaklarından birisi olduğuna vurgu yapan Usta, “Lâdik Gölü, göçmen kuşların barınma ve uğrak yeri olduğu için Önemli Kuş Alanı (ÖKA) statüsüne alınmış; çevresinde turistik tesis sayısı her geçen yıl arttığı ve Ambarköy gibi tarihi bir yerleşmenin yakınında bulunduğu için turizm sektöründe de öne çıkmaya başlamıştır” dedi. Lâdik Gölünün yüzen adalarıyla ünlü olmasına, binlerce canlıya ev sahipliği yapmasına değinen Usta, “Son yıllarda kuraklıktan ciddi şekilde etkilenmiş ve su seviyesi bir metrenin altına düşmüştür” dedi.

 

DÜNYACA ÜNLÜ CANLILARIN HAYATI TEHLİKEDE
870 dekarlık alana sahip gölün bazı bölümleri meraya dönüştüğünü ve bu alanlarda hayvanların bile otlamaya başladığını söyleyen Usta, “Göldeki suyun çekilmesiyle birlikte, çatlayan toprak manzaraları ortaya çıkmıştır. Gölün doğal güzelliklerine renk katan pelikanlar, dünyaca ünlü turnalar ve tahta balıkları gibi türlerin yaşam alanı daralmıştır” dedi.

 

LADİK GÖLÜ TİCARİ AMAÇLAR YÜZÜNDEN BESLENEMİYOR
Akdağ’da yeterli kar yağışının olmamasının, göle gelen su miktarını azalttığını ifade eden Usta, “Göle ulaşması gereken asgari su miktarının ise ticari amaçlarla şişelenip satılması, gölün doğal olarak beslenmesini imkânsız hale getirmiştir” dedi.

 

Samsun Milletvekili Dr. Erhan Usta’nın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a soruları şöyle:

1- Bakanlığınızın Lâdik Gölü’nün kuruması konusunda bilgisi var mıdır?
2- Bakanlığınızın bu durumla ilgili olarak aldığı veya almayı planladığı önlemler nelerdir?
3- Su ticareti, doğal güzelliklerimizin gelecek nesillere aktarılmasından, tarım faaliyetlerden, binlerce canlının hayatından daha mı önemlidir?
4- Lâdik Gölü’nün su kaynaklarının ticari amaçlarla kullanımı konusunda bir denetim veya kısıtlama düşünülmekte midir?

5- Gölün kurumasının önüne geçmek ve ekosisteminin korunmasını sağlamak için hangi ekolojik ve yapısal tedbirler alınmaktadır?
6- Göçmen kuşlar ve gölde yaşayan diğer canlıların korunması için özel bir planlama yapılmakta mıdır?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber