Sağlık çalışanları sağlıkta döner sermayesinin haksızlıklarını protesto etti

Sağlık çalışanları sağlıkta döner sermayesinin haksızlıklarını protesto etti
16.07.2020
A+
A-

Sağlık-Sen Şube Başkanı İlyas Biçer ve sağlık çalışanları Samsun Kadın Doğum Hastanesinin önünde yaptıkları basın açıklamasıyla, sağlıkta döner sermayesinin haksızlıklarını protesto etti.

Sağlık-Sen Samsun Şube Başkanı İlyas Biçer, basın açıklamasına, “Sağlık, kamunun vatandaşlarına vermekle yükümlü olduğu hizmetlerin en önemlileri arasında yer almaktadır. ”Sosyal devlet” ilkesinin esas alındığı ülkelerde her bir vatandaş, sağlık çalışanları eliyle sunulan hizmetlerden eşit şekilde yararlanır” diye başladı.

Biçer şöyle devam etti; “Ülkemiz, çok şükür dünyanın en kapsamlı ve en donanımlı sağlık sistemlerinden birine sahiptir. Pandemi  sürecinde bir defa daha test edilen bu sistem, taraflı tarafsız herkesin takdirini kazanmıştır. 

Elbette sistem ne kadar iyi olursa olsun ve ne kadar teknolojik donanıma sahip olursa olsun onu işleten , ayakta tutan, memnuniyeti yükselten, fedakar sağlık çalışanlarıdır…. 

SAĞLIK HİZMETLERİ  BİR VE BÜTÜN OLARAK YÜRÜTÜLMEKTEDİR

Bu manada sağlık çalışanları ordumuz, pandemi süreci öncesinde olduğu gibi salgına karşı da canları pahasına yürüttükleri amansız mücadelede de bu hakikati tüm çıplaklığıyla ortaya koymuşlardır.

Açıkça söylemek gerekirse sağlık sistemimiz, kutsal görevlerini her koşul ve şartta üstün fedakarlıklarla yürüten sağlık çalışanlarımız sayesinde milletimizin sığındığı en güvenli liman olmuştur. 

Hemşiresinden  doktoruna, ambulans şoföründen sağlık teknikerine yüzbinlerce sağlık çalışanının ortak alın teri , bu limanın yegane can suyudur.

Sağlık hizmetlerinde sunulan hizmetin, verilen emeğin, dökülen alın terinin tamamı ortaktır ve tüm çalışanlarındır. 

Ne yazık ki dökülen ortak alınteriyle  yeşeren nimetin paylaşımında  yerini ; haksızlığa , adaletsizliğe bırakmaktadır.

SORUN HER GEÇEN GÜN BÜYÜMEKTE VE İÇİNDEN ÇIKILMAZ BİR HAL ALMAKTADIR

2004 yılında, sağlıkta yeni döneme geçiş sürecinde önemli sorunların çözümünde anahtar rol görmesi amacıyla tüm sağlık tesislerinde uygulanmaya başlayan döner sermaye sistemi, ilk yıllarda başarıyla uygulanmışsa da gelinen nokta da işlevini yitirip , kronik bir sorun halini almıştır. 

Bu sistem nedeniyle özellikle son 6-7 yıldır, meslek ve unvan bazındaki fark hak edişler , sağlık çalışanları arasında memnuniyet sınırlarının ötesinde ne yazık ki kargaşaya yol açmıştır.

Sistem ; gerek hekimler arasında gerekse hekim dışı sağlık çalışanları arasında dengeli ve hakkaniyetli bir paylaşıma imkan vermemektedir…-

Sorun ne yazık ki her geçen gün daha da büyümekte ve içinden çıkılmaz hal almaya doğru ilerlemektedir.  Çözüm amaçlı palyatif tedbirlerden bir sonuç çıkması da mümkün olmamıştır, olmayacaktır da. Mart ayı başında, yönetmelik değişikliğiyle yürürlüğe konulan uygulama bunun en son örneğidir. 

PERFORMANSA BAKMAKSIZIN BELİRLEMİŞ BİR SİSTEM

Bu yönetmelik değişikliğiyle , kısmi çözüm bir yana, sorunun derinliği ve yakıcılığı daha da artmıştır. Şöyle ki yapılan değişiklikle birkaç meslek grubunun lehine adım atılırken , sayıları yüz binleri bulan hekim dışı sağlık çalışanları tam bir hayal kırıklığına uğratılmıştır. Hakkaniyetle , adaletle ve vicdanla bağdaşmayan bu ve benzer düzenlemeleri kabul  etmek mümkün değildir.

Döner sermeye uygulamasındaki ana kurgu değişmeden , emek ve alınteri temelli dengeli ve adil bir paylaşım gözetilmeden , sistemin teşvik ediciliği her bir çalışanı kapsayacak şekilde genişletilmeden ortaya konacak her bir düzenleme, sorunun derinleşmesinden başka bir işe yaramayacaktır. 

Bu  çerçevede , salgınla mücadele sürecindeki uygulamalara baktığımızda da ne yazık ki benzer olumsuzlukları görüyoruz. Bakanlık,  sürecin  en başında, performansa bakmaksızın belirlemiş olduğu usul ve esaslar çerçevesinde ; 

Üç aylık dönemi kapsayan ek ödeme desteği uygulamasında da süre uzatımına dair yeni bir karar olmadığı için 15 temmuz itibarıyla sona gelinmiştir. Bu yanlıştan acilen dönülmelidir. 

Neticede , sağlık çalışanlarının salgınla mücadelesi devam etmektedir. 

Salgınla mücadelede cephenin en ön safında yer tutan ve hatta canlarıyla bedel ödeyen sağlık çalışanlarının hiç biri  bu tür haksızlıkları kabul etmemektedir; palyatif adımlar, sorun ve memnuniyetsizlik üretmeye devam etmektedir. 

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YÜZÜ GÜLERSE, TÜRKİYE GÜLER 

Sonuç olarak; fedakar sağlık çalışanları arasında ayrım yapan, hak gaspeden , alın terini yok sayan, bu çarpık döner sermaye sistemine bir an önce son verilmelidir. Kamu hizmetlerinde çözüm yerine sorun üreten bir sistem , sadece çalışanları değil , herkesi sorunun bir parçası haline dönüştürür ve belli bir aşamadan sonra herkese zarar verir. Sağlık sistemini tehdit eden döner sermaye sistemi, maalesef hızla bu yönde ilerliyor.

Sağlık-Sen olarak sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonlarını sarsan , iş başarısını ve huzurunu olumsuz etkileyen , hak kayıplarına yol açan ve çalışanları meslekten soğutan döner sermaye sisteminin bir an önce düzeltilmesi gerektiğine inanıyoruz ve bu yöndeki çağrımızı bir defa daha tekrarlıyoruz. Hakkaniyeti esas alan döner sermaye sisteminin oluşturulması mümkündür ve bunu her platformda muhataplarımızla paylaştık. Yol yakınken, bu yanlıştan bir an önce dönülmeli ; sağlık çalışanlarının  yüzü güldürülmelidir. 

Unutulmamalıdır ki  sağlık çalışanlarının yüzü gülerse , Türkiye güler.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber