Safra kesesi ve Safra Yolu Hastalıkları

Safra kesesi ve Safra Yolu Hastalıkları
16.10.2021
A+
A-

Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kadir Şeker, “Safra Kesesi Hastalıkları tedavi edilmediği takdirde çok tehlikeli bir durum oluşturabilir ve uzun süreli sonuçlar ortaya çıkarabilir” dedi.

Hiç bir belirti göstermese de, bir gece ansızın ortaya çıkabilen ve şiddetli bir karın ağrısı ile hastaneye gitmenize neden Safra Kesesi Hastalıkları hakkında bilgi veren Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kadir Şeker, “Karaciğer tarafından üretilen, yağlı gıdaların sindirimi için gerekli enzim adı verilen maddeleri içeren sarı renkteki sıvıya Safra denilmektedir.
Safra yolları ile mide çıkışındaki onikiparmak bağırsağına salgılanır. Bir kısmı da safra kesesinde depolanır. Safra kesesi karaciğerin alt kısmında bulunan, karaciğerden salgılanan safranın toplandığı yerdir.
Kese içindeki yoğunlaştırma işlemi sırasında hatalı gelişen bir dizi kimyasal reaksiyon sonucunda safranın kristalleşmesi yani çamur ve taş oluşumu gelişir halk arasında safra kesesi taşları olarakta adlandırılır.

HASTALIĞIN BELİRTİ VE ŞİKAYETLERİ
Safra kesesi taşlarının görülme riski yaş ilerledikçe artar. Kadınlarda daha sık görülür. Aşırı kilolular, Kolesterol seviyesi yüksek olanlar her zaman daha fazla risk altındadır.
Genetik yatkınlık bu hastalıkta da önemlidir.
Safra Kesesi Hastalıkları toplumda sıkça rastladığımız bir hastalık grubundadır. Genel Cerrahi polikliniklerine gelen hastaların 3 te 1 bu hastalığın oluşturduğu şikayetleri ile gelir.
Bu şikayetler şişkinlik, hazımsızlık, omuza vuran ağrı bu belirtiler bazen mide şikayetleri ile karıştırılır. Bir çok hastaya mide koruyucu tedaviler verilir fakat hasta hiç mutlu değildir ve şikayetleri devam eder.
Hastalara bu anlamda yapılan muayene ve ultrasonografi sonucunda safra kesesinde taş olduğunun tespiti yapılır.

TEDAVİDE CERRAHİ YÖNTEM
Safra Kesesi İltihabında (Kolesistit) ise en yaygın belirtiler kusma ve bulantıdır. Beraberinde yine karında, sırtta, sağ kürek kemiğinin altında ağrı şikayetleri mevcut ise safra kesesi iltihabından şüphelenmek gerekir. Tedavi edilmediği takdirde çok tehlikeli bir hal alabilir ve uzun süreli sonuçları olur.
Hastanın durumuna göre tedavi de cerrahi yöntem uygulanır. Semptomatik safra kesesi şikayeti olan hastalarda safra kesesi taşlar ile birlikte çıkartılır. Hastada ameliyat sonrası safra kesesi alınmasına bağlı bir fonksiyonel eksiklik oluşmaz.” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber