Parkinson hastalığında tedavi süreci

Parkinson hastalığında tedavi süreci
04.06.2018
A+
A-

Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Osman Demir, “Parkinson hastalığında altta yatan sebep saptandıktan sonra ilaç ve cerrahi tedavilerle başarılı sonuçlar alınmaktadır.” dedi.

Parkison hastalığı günlük yaşantımızda en sık elde görülen titremeler basit olarak bilinen pek çok işin rahat yapılmasını engelliyor diyen Samsun Büyük Anadolu Hastanesi doktorlarından Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Osman Demir, “Bardak tutulduğunda veya çay kahve ikramında bulunurken el titremesi sonucuyla karşı karşıya olabilirsiniz. En sık ellerde görülen titreme sağlıklı diyebileceğimiz normal kişilerde görülebilir ve fark edilmeyebilir. Kişinin ellerdeki titremesi fark edilir düzeye gelince normal olmaktan çıkar ve hastalığa dönüşebilir. Ellerde titreme ile başvuran hastaların büyük çoğunluğunda ” esansiyel tremör” olarak adlandırılan iyi huylu bir durum saptanmaktadır. Sebebi bilinmemekle birlikte sıklıkla ailesel geçişlidir. Altta yatan ciddi bir hastalık yoktur. Yorgunluk , stres, kafein bu titremeyi artırabilir. Yaş ilerledikçe genellikle artış gösterir ve eller dışında kafada, dilde, bacaklarda da görülmeye başlayabilir. Sıklıklar kişinin yaşamını kısıtlayıcı ağırlıkta olmaz,ancak ince el becerisi gerektiren işlerde çalışırken zorluk çekebilirler.
Parkinson hastalarında titremenin tedavisinde hastalığa özgü ömür boyu kullanılmak üzere olan ilaçlar verilmektedir. İlaç ile tedavi edilemeyen hastalarda cerrahi ve beyin pili takılması gibi yöntemler kullanılmaktadır. Titremenin tipi, karakteri, şiddeti ve dağılımı belirlendikten sonra sebebe yönelik araştırma planlayarak tedavi sağlanabilir. Kan tahlilleri , beyin ,omurilik ve sinir sistemine yönelik tetkikler yapılabilir. Elektromiyografi aleti ile yapılan özel yöntemlerle titreme analizleri yapılabilir. Altta yatan sebep saptandıktan sonra buna yönelik ilaç ve cerrahi tedaviler planlanır” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber