Otizmde tek tedavi yoğun özel eğitimdir
Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi doktoru Uzm. Dr. Hilal Aydemir, “Otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi erken tanıyı takiben uygulanan yoğun özel eğitimdir.” dedi.
Otizm spektrum bozukluğunda çocukların dış görünümleri diğer çocuklardan farklı değildir, ancak, davranışları farklıdır diyen Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi doktoru Uzm. Dr. Hilal Aydemir, “Otizm; bulguları genelde 30 aydan önce başlayan sosyal ,duygusal alanda ve sözel alanda kısıtlılıkla giden nörolojik bir bozukluktur.
ERKEN DEĞERLENDİRME
Eğer çocuğunuzda göz teması kurmama, ismi söylendiğinde dönüp bakmama, parmağıyla istediği şeyi işaret etmeme, akranlarının oyunlarına ilgi duymama, sallanma, parmak ucunda yürüme gibi takıntılı davranışlar, konuşma geriliği, dokunsal, görsel, işitsel hassasiyetler gibi belirtilerden bir veya birkaçı varsa otizm açısından çocuk ergen psikiyatri uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.
ÖZEL EĞİTİM ÖNEMLİ
Günümüzde her 68 çocuktan biri otizm riski ile dünyaya gelmektedir. Otizmli çocukların fiziksel gelişimleri ve dış görünümleri diğer çocuklardan farklı değildir. Otizm psikolojik kökenli değildir, nörolojiktir ve genetik kökenleri olan bir durumdur.
Otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi erken tanıyı takiben uygulanan yoğun özel eğitimdir.
Otizm tanısının erken yaşta konulması çocuğun erken müdahale programlarından yararlanabilmesi açısından önemlidir.” diyerek sözlerine son verdi.