Washington Post’un haberine göre, Oropouche virüsü vakaları son iki yıldır Güney Amerika ve Karayipler’de hızla artış gösterdi. 2024 yılının haziran ve temmuz aylarında ise Avrupa’da ilk kez 19 Oropouche vakası rapor edildi. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), bu vakaların 12’sinin İspanya’da, beşinin İtalya’da ve ikisinin Almanya’da görüldüğünü duyurdu.
ECDC, hamile kadınların özellikle risk altında olduğuna dikkat çekerek, bu kişilerin Küba gibi hastalığın yaygın olduğu bölgelere zorunlu olmadıkça seyahat etmemeleri gerektiğini belirtti. Amerika kıtasında yılın ilk sekiz ayında 8 binden fazla Oropouche vakası rapor edilirken, Brezilya’da iki kadın hayatını kaybetti.
Ayrıca, virüsün hamilelik sırasında bulaşması sonucu bir fetüs ölümü, bir düşük ve dört mikrosefali vakası yaşandığı bildirildi.
AŞISI YOK, TEDAVİSİ BELİRSİZ
CDC, Oropouche virüsüne karşı henüz bir aşı ya da tedavi geliştirilmediğini ve hastalığa karşı en etkili korunma yönteminin sinek ısırıklarından kaçınmak olduğunu açıkladı. Virüs, özellikle Amazon havzası bölgesinde endemik olarak görülüyor ve Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Ekvador, Fransız Guyanası, Panama ve Peru gibi ülkelerde yaygın olarak rapor ediliyor.
Oropouche virüsünün belirtileri arasında ani ateş, şiddetli baş ağrısı, titreme, kas ve eklem ağrıları bulunuyor. Ayrıca, aşırı ışık hassasiyeti, baş dönmesi, göz ağrısı, bulantı, kusma ve ciltte döküntü gibi semptomlar da hastalığın belirtileri arasında yer alıyor.
KÜÇÜK SİNEKLERDEN BÜYÜK TEHDİT
Virüs, enfekte olmuş tatarcıklar ve bazı sivrisinek türleri aracılığıyla insanlara bulaşıyor. Semptomlar genellikle bir haftadan kısa sürüyor. Ancak hastaların yüzde 60’ında semptomlar birkaç gün veya haftalar sonra bile tekrarlayabiliyor.