Ömür boyu sigara satın alma yasağı’ yürürlüğe girdi

Ömür boyu sigara satın alma yasağı’ yürürlüğe girdi
14.12.2022
A+
A-

Yeni Zelanda’da 2008’den sonra doğan kişilerin sigara içmesini tamamıyla yasaklayan tütün yasası yürürlüğe girdi.

Wellington yönetimi, parlamentodan geçen yasa ile gençlerin sigara satın almasına ömür boyu yasak getirdi.

Yasaya göre 1 Ocak 2009 ve sonrasında doğan kişilere tütün satılamayacak ve sigara satın alma yaşı da giderek yükselecek.

Teorik olarak, bundan 50 yıl sonra bir paket sigara satın almak isteyen birinin en az 63 yaşında olduğunu kantlaması gerekecek.

O zamana kadar sigara alışkanlığının ortadan kalkacağını uman sağlık yetkilileri, Yeni Zelanda’yı 2025’e kadar sigara kullanımının tarihe karıştığı bir ülke haline getirmeyi hedefliyor.

Yürürlüğe giren yasa ile tütün satma hakkı olan perakendeci sayısı yaklaşık 6 binden 600’e düşerken tütündeki izin verilen nikotin miktarı da azaltılıyor.

Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Ayesha Verrall Parlamento’da milletvekillerine yaptığı açıklamada, “Kullananların yarısını öldüren bir ürünün satılmasına izin vermek için iyi bir neden yok” dedi.

Verrall, tasarının nesiller arası bir değişim yaratacağını ve sağlık sisteminin kanser, kalp krizi ve felç gibi sigaranın neden olduğu hastalıkları tedavi etmek zorunda kalmayarak milyarlarca dolar tasarruf edeceğini söyledi.

Yeni Zelanda’da şu anda sadece 18 yaş üstündeki bireyler sigara satın alabiliyor. Paketler üzerinde marka bulundurulmasına izin verilmezken, sağlık uyarılarının yapılması zorunlu tutuluyor.

Ülkede ayrıca son dönemde sigara ürünlerine ağır vergi zamları da uygulanmış durumda.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber