OMÜ’lüler Doğaya Saygı için Yürüdü

OMÜ’lüler Doğaya Saygı için Yürüdü
08.06.2021
A+
A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörlüğünün Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkeziyle (ÇEVSAM) birlikte “Dünya Çevre Günü” kapsamında düzenlediği “OMÜ Doğaya Saygı Yürüyüşü”, Rektörlük Binası önünde yapılan törenle başladı, Üniversitenin yetiştirdiği çiçeklerin dikimi ve yürüyüşle tamamlandı. 

Geçen hafta planlanan ancak hava muhalefeti nedeniyle 8 Haziran’da gerçekleştirilen etkinliğe; Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhan, Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, İlkadım Belediyesi Başkan Yardımcısı Şerif Mırık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Fehmi Yazıcı ve Prof. Dr. Recep Sancak, Genel Sekreter Prof. Dr. Hüseyin Gençcelep, ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardalı, OMÜ Senato Üyeleri, ilgili kamu kurum yetkilileri, idari ve akademik personel ve öğrenciler katıldı. 

OMÜ’nün çocukları şarkılar ve pankartlarla çevre duyarlılıklarını gösterdi

OMÜ Vakfı Koleji anaokulu öğrencilerinin, çevre duyarlılığına ve doğa sevgisine dikkat çektikleri gösteri ve açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlik, protokol üyeleriyle birlikte gerçekleşen çiçek dikme seremonisinin ardından OMÜ orman yolundan Kampüs Camii’ne kadar yapılan yürüyüşüyle sona erdi. 

Etkinlikte öğrenciler adına doğaya saygı sözünü seslendiren OMÜ Çevre Topluluğu Başkanı ve Sıfır Atık Lideri Batuhan Ateş “Doğaya sevgi anlayışımızın odağında, insana ve bütün canlılara saygı yer alıyor. Çevre topluluğu olarak da hedeflerimizi, sürdürülebilir yaşam ve sürdürülebilir çevreyle uyumlandırıyoruz. “ dedi.

OMÜ Dağcılık Arama Kurtarma Topluluğu Başkanı Yıldıray Ortahisar da konuşmasında, başta deprem olmak üzere Türkiye’de yaşanan doğal afetlere karşı alınması gereken tedbirlere değinerek bu konuda sosyal farkındalık oluşturmak için yapıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi ve desteklerinden dolayı Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal’a teşekkür etti.

“Çevreyi korumak bizim çocuklarımıza karşı sorumluluğumuz”

Türkiye’de yaşanan kuraklık ve iklim değişikliği gibi çevre sorunlarına dikkat çeken Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci de “Coğrafyamıza sahip çıkmamız gerekiyor. Çevreyi korumak bizim çocuklarımıza karşı sorumluyuz. Bu konuda hassas olmalıyız. Rektör Hocamızın düzenlediği bu etkinlik de OMÜ’nün bu konudaki duyarlılığının sesi oldu.” ifadelerini kullandı.

Etkinlik sayesinde, çevre konusunda farkındalık sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ise “ Kampüsler kentin herhangi bir mekânından farklı olarak; geleceğin doktorunu, mühendisini, siyasetçisini yetiştiren laboratuvarlardır. Çünkü burada geleceği biçimlendirecek, geleceğin estetik, mimari ve felsefi ufkunu geliştirecek beyinler yetiştir. Bu nedenle bir eğitim kurumu olarak idealimiz; burada öğrendiklerini meslek hayatlarında uygulamaları için tüm öğrenci arkadaşlarımızı yaptığımız çalışmalarda sürece dâhil etmektir.” diye konuştu. 

“Bugünden itibaren geleceğe yönelik bir perspektif oluşturulmalı”

Marmara Denizinde yaşanan çevre felaketine de değinen Rektör Ünal şöyle devam etti “Bu yaşananlardan ibret almamız gerekiyor. Bugün Marmara’da yaşanan çevre sorununun yarın Karadeniz’de olmaması için hiçbir sebep yok. Çünkü imar etmek yerine ihmal ettik. Dünya Çevre Gününü esas almak suretiyle bugünden itibaren geleceğe yönelik bir perspektif oluşturulmalı. Artık bu insani bir zorunluluktur. Her birimiz, çevrenin kirletilmesine izin vermeyecek bireyler olmak zorundayız. İnsan olarak tüketiyoruz ve tüketmek zorundayız ama herhangi bir mülkün sahibi olmanız, o mülkü istediğiniz gibi kirletme hakkını size vermez. Çünkü bu mülk geçici olarak size verilmiş bir emanettir ve gelecek nesiller için korunmalıdır.”

“Yaşayan ve yaşanabilir bir kampüs imar edeceğiz”

İklim değişikliği ve kuraklığın, ilerleyen zamanlarda iklim göçleri gibi sorunlara yol açabileceğine de işaret eden Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal “Özellikle Senato üyelerimize seslenmek istiyorum. OMÜ’yü temsil eden, OMÜ’nün en stratejik kararlarının alındığı bir odak noktası olması nedeniyle Senatomuzun çevre konusunda duyarlılığını arttırarak sürdürmesini istiyoruz. Bu Üniversitenin tüm şehre örnek olması gerekiyor. OMÜ, Türkiye’nin nadir güzellikteki kampüslerinden birine sahip. OMÜ, Samsun’un ürettiği en önemli değerdir. Bu nedenle Samsun’un ürettiği değerin, Samsun’a değer katması gerekiyor. Bu da bizim sorumluluğumuz ve sorumluluk makamında yer aldığımız için önce yaşayan ve yaşanabilir bir kampüsü imar edeceğiz. Kampüsün içindeki her bir noktaya dokunarak insanın yaşam konforunu arttırırken nitelikli ormanlara kavuşmak ve nitelikli orman bilincine ulaşmak temel hedefimiz olacak.” şeklinde konuştu.

Kampüs içinde yer alan ormanın ve bitki örtüsünün iyileştirilmesi ve kampüsün güzelleşmesi için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Rektör Ünal “En azından yakın çevremizdeki alanların estetik değerine katkı sağlamayı önemsiyoruz ve bu süreçte sizin de yer almanızı bekliyoruz.” dedi.

“OMÜ birçok hizmette ve birçok faaliyette de öncülük yapıyor”

Üniversitelerin şehirlerin lokomotifi olduğunu ifade eden Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç ise “OMÜ de Samsun’un lokomotifi konumunda yer alarak birçok hizmette ve birçok faaliyette öncülük yapmaktadır. Bir süre önce, hâkim ve savcıların yüksek lisans ve yabancı dil eğitimi konusunda OMÜ ile imzaladığımız protokol de Türkiye’ye örnek olarak diğer illerimizde de uygulanmaya başlandı. Üniversitemizle işbirliğimiz sadece bu konuda değil her konuda devam edecek. Geçen yıl OMÜ ile birlikte yürüttüğümüz fidan dikme faaliyeti sonunda da ilimizde en fazla fidan diken kurum olarak Orman Bölge Müdürlüğümüzden teşekkür plâketi aldık. İnşallah bu yıl da yeni bir rekora imza atarak en fazla fidanı dikeceğimizi ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

OMÜ’nün doğaya ve çevreye duyarlı olma konusunda da öncülük ettiğini kaydeden Başsavcı Mehmet Sabri Kılıç, Üniversiteye her konuda destek vermeye hazır olduklarını belirterek etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

OMÜ’nün yetiştirdiği çiçekler toprakla buluşturuldu ve doğa için yürüyüş yapıldı

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ve beraberindeki protokol üyeleri Rektörlük önündeki alana yine üniversitede yetiştirilen çiçekleri dikerek can suyunu verdi. Daha sonra Merkez Kampüste orman yolu olarak bilinen alanın girişinden başlayan “doğa yürüyüşü”, Gözlem Evinin karşında, Kampüs Camii’nin hemen alt bölümünde yer alan yeşil alanda son buldu. 

Keyifli sohbetler ve diyaloglara sahne olan yürüyüş sırasında OMÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Ferit Bulut’un seslendirdiği şarkılar ise  yaklaşık 2 buçuk km’lik yürüyüşe renk kattı.  Yürüyüş sonunda varış noktasına ulaşan katılımcılar, verilen tatlı, çay ve su ikram eşliğinde yer minderi ve sandalyelerde dinlenme imkânı buldu. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber