OMÜ, Türkiye’deki İlk 35 Üniversite Arasında Yer Aldı
OMÜ; TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde 11 Basamak Birden Yükselerek Türkiye’nin İlk 35 Üniversitesi Arasında Yer Almayı Başardı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ); Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 2022 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde, 2021 yılına göre 11 basamaklık bir sıçrayışla Türkiye’deki üniversiteler arasında 35. sıraya yerleşti.
Üniversitelerin yenilikçilik ve girişimcilik faaliyetlerinin tetiklenmesi ve bu alandaki performanslarının ölçülmesi amacıyla Türkiye’de ilk kez 2012 yılında TÜBİTAK tarafından hazırlanan Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nin on birincisi 1 Nisan 2023 tarihinde açıklandı.
Üniversiteler 4 boyut altında 23 göstergeye göre derecelendirildi
Endeks kapsamında en girişimci ve yenilikçi 50 üniversite; “Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Yetkinliği”, “Fikrî Mülkiyet Havuzu”, “İş Birliği ve Etkileşim” ile “Ekonomik ve Toplumsal Katkı” boyutları altında 23 göstergeye göre sıralanarak kamuoyu ile paylaşıldı.
OMÜ, 46. sıradan 35. sıraya
OMÜ, 2014 yılında ilk defa 50. sıradan girdiği Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde daha sonraki yıllarda sıralamaya girememişti. 2021 yılında ise endekste 46. sırada yer alan OMÜ, 1 yıl gibi kısa sürede büyük bir çıkış yakalayarak 35. sıraya tırmandı. Endeks sıralamasında bir taraftan 2 yıl arka arkaya kendine yer bulan OMÜ, diğer yandan 11 basamaklık bir ilerleyişle kararlılığını ve istikrarını tescil etmiş oldu.
287 kurumun katkısıyla 1 milyon hücrelik veri seti, 9 aylık sıkı bir çalışma sonucunda toplandı
Türkiye’de öğretim üyesi 50’nin üzerinde olan 192 üniversitenin dâhil edildiği 2022 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi için gerekli verilerin toplanmasında 287 kurum katkı sundu. Endeksin hazırlanması sürecinde 1 milyon hücrelik veri seti, 9 aylık sıkı bir çalışma sonucunda toplandı ve farklı kontrollerden geçirilerek değerlendirmeye alındı.
Rektör Ünal “Başarıda emeği geçen tüm OMÜ ailesi üyelerine teşekkür ederim”
Endeksin açılanmasıyla birlikte OMÜ’nün gösterdiği performanstan dolayı büyük bir memnuniyet ve mutluluk duyduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “2014 yılında ilk defa 50. sıradan girdiği Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde daha sonraki yıllarda sıralamaya giremeyen OMÜ, 2021 yılında yeniden sıralamaya girerek 46. sırada yer almış, 2022 yılı için açıklanan endeks sonuçlarına göre ise 35. sıraya yükselerek büyük bir başarı göstermiştir. Böylece Üniversitemiz, 2 yıl üst üste sıralamada yer alırken sıralamadaki yerini ilerletmeyi de sürdürmüştür. Bu başarıda emeği geçen tüm OMÜ ailesi üyelerine teşekkür ederim.” dedi.