Neslihan Hancıoğlu; Bu durumdan rahatsız olmayan ya kördür ya da umursamaz

Neslihan Hancıoğlu; Bu durumdan rahatsız olmayan ya kördür ya da umursamaz
12 Mart 2020 17:45
A+
A-

Türkiye’de, gelir adaletsizliğinin büyük biz arttığını vurgulayan CHP Samsun Milletvekili
Neslihan Hancıoğlu, ‘; Bu tabloyu görmeyen, bu durumdan rahatsız olmayan; ya kördür ya da umursamaz…’ dedi.

CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, artan gelir adaletsizliğine işaret etti. Bu konuda TBMM bünyesinde bir araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin verilen önerge üzerine CHP Grubu adına konuşan Hancıoğlu, şunları söyledi:

‘Gelir adaletsizliği, dünyanın her yerinde toplumları buhrana sürükleyen, sosyal, siyasal ve ekonomik alanda yaşanan krizleri kronikleştiren bir olgudur. Bu durum, bugün ülkemiz için çok tehlikeli bir duruma ulaşmıştır. Özellikle son 17 yıllık süreçte israf, keyfilik ve siyasi ihtiras ve hırslarla, günü kurtarma amacıyla yürütülen plansız politikalar; ülkemizde bugün gelir adaletsizliğini zirveye taşımıştır.

‘Gelir adaletsizliğinin bugün ulaştığı boyutu, hangi sosyo-ekonomik verilerle yorumlayabiliriz?’sorusunun cevabı şudur:
Nesnellik ve bilimselliği sıkça tartışılsa da Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı bir ‘yaşam memnuniyeti araştırması’ var. Bu araştırmaya göre hayatından, yaşam kalitesinden, ekonomik koşullarından memnun olan vatandaşlarımızın oranı 2011 yılında yüzde 62 düzeyindeyken bugün bu oran yüzde 52’ye kadar düştü. Sadece 2018 yılı içinde geçim sıkıntısı sebebiyle 246 vatandaşımız intihar etti. Geleceğinden umudunu kesmiş olan gençlerimizin oranı yüzde 60 düzeyine ulaştı. Geçen yıl Ekim ayında tam 210 bin gencimize, Kredi ve Yurtlar Kurumu borcu nedeniyle e-haciz uygulandı. Son iki yılda, bireysel kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 1 milyon 905 binden, 2 milyon 536 bine ulaştı. Bugün icra dairelerinde 20 milyondan fazla icra dosyası var.

Uluslararası veriler, Türkiye’deki gelir adaletsizliği için ne diyor? Dünya Bankası’nın yaptığı beşli sınıflandırmaya göre Türkiye gelir dağılımında, en kötü dördüncü grupta kendisine yer bulabildi. 38 OECD ülkesi arasında Türkiye’nin yeri 34’üncülük! Gelir dağılımındaki adaletsizliğinin hesaplama aracı olan Gini göstergesine göre Türkiye’de 2007 yılında 0,38 iken, gösterge bugün 0,42 oldu. Yani gelir adaletsizliği giderek artıyor. Bugün ülkemizde en yüksek gelir grubunun toplam gelirden aldığı pay yüzde 47,4’tür. Peki en düşük gelir grubu toplam gelirden ne kadar pay alıyor? Yüzde 6,3. Ve bu uçurum her geçen gün derinleşiyor. Bütün bu rakamlar, oranlar Türkiye’de ne kadar büyük bir gelir adaletsizliği yaşandığının kanıtıdır. Bu tabloyu görmeyen, bu durumdan rahatsız olmayan; ya kördür ya da umursamaz…

Bütün bu verileri inkar ediyorsanız, bu araştırma önergesine HAYIR dersiniz.
Şayet ‘bunlar doğrudur’ diyorsanız, Araştırma önerisine EVET demelisiniz…’

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.