resim yükle

MSKÜ Öğrencileri TEKNOFEST 2024’te Finale Kaldı

MSKÜ Öğrencileri TEKNOFEST 2024’te Finale Kaldı
24.07.2024
A+
A-

MSKÜ Öğrencileri TEKNOFEST 2024’te Finale Kaldı

S Cemal SÜZEROĞLU/MUĞLA-BHA

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ), TEKNOFEST TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalarında “DepoZinciri: Blok Zincir Tabanlı Doğal Afet ve Depo Yönetim Sistemi” projesi ile “Bilgi ve İletişim Teknolojileri” alanında finale kaldı.

Danışmanlığını Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Enis Karaarslan’ın yaptığı projenin ekibinde MSKÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri Fatih Emre Yıldız, İrem Alaiye ve Halim Ceylan yer aldı.

Üniversiteyi en iyi şekilde temsil ettiklerini ifade eden proje danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Enis Karaarslan, “2019 yılından beri afet ve afet kaynak yönetimi olarak çalışmalarımızı sürekli yeniliyor ve iyileştirmeler üzerine çalışıyoruz. DS4H blokzincir araştırma ağımız üzerinde prototipler çalışıyor. Daha önce de afet yönetimi alanında projelerimiz çeşitli yarışmalarda derece aldı. Bu konuda çeşitli yayınlarımız var. Çalışmalarımıza MSKÜ ALM Metaverse Laboratuvarında devam ediyoruz. Öğrencilerimizin fikri afet kaynak yönetimi alanında fark yaratmayı amaçlıyor. Bunu merkeziyetsiz ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirmeyi hedefliyorlar. Onlar Üniversitemizi en iyi şekilde temsil ettiler” dedi.

TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalarında ilk değerlendirmeleri geçen 9 kategoride toplam 90 proje değerlendirmeye alındı. Her kategoride jürilerin verdiği karar neticesinde 27 proje ödüle layık görülecek. Derece alan projeler, çalışmalarını TEKNOFEST 2024 kapsamında sergileyecek ve ödüllerini alacak.

Proje hakkında

Proje dünyada ve ülkede maddi manevi büyük kayıplara sebebiyet veren doğal afetlerde kaynak yönetimi sorununa etkili bir çözüm olmak amacıyla geliştirildi. Bütünleşik afet yönetimini esas alır. Bütünleşik afet yönetimi; afet öncesi, afet sırası ve afet sonrasından oluşur. Afet öncesi süreçte istatistiksel veriler kullanılarak her bölgenin analizi çıkarılır ve önceden hazır hale gelinir. Sistem afet sırasında afetzedeler ve yardımseverleri bir araya getirir. Bunu yaparken kişisel verileri koruma kanuna (KVKK) uyumlu bir şekilde verileri yönetir. Afet sonrasında ise etkili bir kaynak yönetimi sunar. Blok zincir tabanlıdır ve merkeziyetsizdir. Akıllı sözleşmelerle süreçler otonomlaştırılır. Yapılan her bir işlem şeffaftır, halka açıktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.