Merkez Bankası’ndan kripto para uyarısı

Merkez Bankası’ndan kripto para uyarısı
01.06.2021
A+
A-

Merkez Bankası kripto paralara ilişkin rapor hazırladı. Hazırlanan raporda yatırımcılara uyarıda bulunuldu.

Kripto Varlıklar ismi verilen raporda, kripto paralarla ilgili önemli konular hakkında yatırımcılara uyarılar yer aldı. Milliyet’ten Önder Yılmaz’ın kaleme aldığı yazıya göre, kripto varlıkların başta ödeme sistemleri olmak üzere finansal hizmetler alanındaki uygulamalar üzerindeki olası etkilerinin değerlendirildiği raporda, dünya merkez bankalarının bu konuda başlattığı uygulamalara vurgu yapılıyor.

Kripto paraların asli değeri olmadığı ve olan değerinde çok oynak olduğuna yer verilen raporda, dünyada 370’in üzerinde kripto para varlık borsası olduğu belirtildi. Bu alanda hizmet sağlayıcıların düzenlenmemesinin dolandırıcılık ve suiistimallere yol açtığı, vatandaşların büyük kayıplar yaşadığı hatırlatıldı. Dünya merkez bankalarının pilot araştırmalar yaptığı kripto varlık sistemlerine dair Türkiye’de Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda çalışmalar yapıldığı, bunun sonucunda da yasal düzenlemelerin hayata geçirildiği aktarıldı. Raporda ayrıca şu ifadeler yer aldı: Ayrıca, günümüzdeki haliyle, işlemlerden yüksek ücret alınması ve işlemlerde performans kaynaklı gecikmeler yaşanması gibi nedenlerle daha çok bir yatırım aracı olarak kullanılmaktadır. Bu nedenlerle kripto paralar başta FSB (Financial Stability Board) olmak üzere düzenleyici finansal otoriteler tarafından kripto varlık (crypto-asset) olarak tanımlanmaktadır.

Bitcoin sisteminde kullanıcılar arasındaki işlemler herhangi bir merkezi otoritenin aracılığı olmaksızın doğrudan eşler (kullanıcılar) arasında gerçekleşir. Güvenirlilik ve güvenlik kırılması oldukça zor, açık kaynak kodlu şifreleme algoritmaları ile sağlanır. Bitcoin altyapısında sınırlı bir emisyon hacmi (toplamda 21 milyon adet Bitcoin üretilebilecektir), bu emisyonda yer alan Bitcoin üretiminin zamana bağlı olması, her yeni Bitcoin üretimi için önceden bilinmeyen özel bir matematiksel hesaplamanın yapılması gibi gereksinimler bulunmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber