Kolonya kullanımında dikkat edilmesi gerekenler! Sağlığınızdan olmayın

Kolonya kullanımında dikkat edilmesi gerekenler! Sağlığınızdan olmayın

2019 yılında siyanürden meydana gelen ölümler, şimdi ise Istanbulda sahte rakı üretimi neticesi 20 kişinin hayatını kaybetmesiyle yeniden kimyasalların dağıtımı ,depolanması ,satışı hususlarının kontrollü ve mesleki denetimlerinin önemi bir kez daha gündeme gelmiştir.

Kimya Mühendisleri Odası Samsun şubesinden yapılan açıklamada; Kısa bir süre içerisinde Çin’in Wuhan eyaletinde başlayarak dünyaya yayılım gösteren ve pandemiye yol açan Coronavirüsü (COVİD-19) ile ilgili ciddi ve üzücü sonuçlar ortaya çıkmakta, ülkemizde de ne yazık ki hayatını kaybeden vatandaşlarımız olmaktadır.

Dünyada böyle bir salgın meydana gelmişken ülkemizde gözleri paradan başka hiçbir şeyi görmeyen ve insanlıktan nasibini almamış mahluklar tarafından ya merdiven altı diye tabir edilen ve insan sağlığına uygun olmayan birçok kimyasalın kullanıldığı sahte ürünler yada kolonya,el dezenfektanı,maske vb. ürünler fahiş fiyatla piyasaya sürülmüş yada sürülmek üzere stoklandığı görülmektedir.

Gerek el dezenfektanlarında gerekse kolonyalarda İzo-propil alkol yada etil alkol kullanılmış olması gerekmektedir. Halkımızın bunları alırken özellikle etiketlerindeki içeriklere dikkat etmesi ve metilalkol (metanol) içerikli ürünlerden uzak durması gerekmektedir. Kolonyalar, %70-80 etil alkol içeren çözeltidir. İçine çeşitli koku verici maddeler eklenmiştir. El dezenfektanları ise izopropil alkol çözeltisidir (%60 ve üzeri olması önerilir).

En iyi kişisel temizlik ve hijyen su ve sabun ile yapılabilir. Kaliteli suyun önemi çok daha anlaşılması gerekmektedir.Bunun için şehir şebeke sularının, İnsani içme ve kullanma suyu yönetmeliğine uygun olması bu günlerde daha da önemli bir hale gelmiştir.

Değerli Halkımız yukarıda özetlediğimiz sebepler doğrultusunda;
– Kişisel temizlik ve hijyen için su ve sabun kullanmak yeterlidir. Ellerinizi sabunlu su ile daha sık yıkayınız.

– Kolonya ve diğer dezenfektan ürünleri; su ve sabuna ulaşılamayan durumlarda kullanılabilir.
– Aşırı kolonya kullanımı cildi tahriş eder. Çocuklarda ve hassasiyeti olanlarda dikkatli kullanılmalıdır.

– Ellerde yara var ise alkol kullanılmamalıdır.

-Ev temizliğinde dikkat etmemiz gereken önemli unsurlar var.

1-Kimyasal madde içeren ürünleri satın alırken mümkün olduğunca daha az zehirli, daha az tehlikeli malzemeleri tercih edin!

2-Aldığınız ürünün etiketini inceleyin ve kullanma talimatlarını mutlaka okuyun!

3-Ürünleri, sadece etiketinde belirtilen kullanım amacına uygun kullanın!

4-Ürünleri orijinal kaplarında, kapakları iyice kapalı şekilde, mümkünse kilitli dolaplarda muhafaza edin!

DİKKAT-Daha iyi temizleneceği inancı ile çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç sökücüler, lavabo açıcılar, sirke gibi maddelerin birbirleri ile karıştırılmaları veya aynı yüzeye art arda uygulanmaları, ölümcül derecede zehirli gazlar çıkarabilmektedirler. Bu gazlara maruz kaldığında bayılanlar, baygın halde aynı gazı solumaya devam ederek ölüme
kadar zehirlenebilir!

DİKKAT: Yüzey temizleyicilerini, çamaşır suyu ile

ASLA TEMAS ETTİRMEYİNİZ.
Çünkü yüzey temizleyicideki “amonyak” ile çamaşır suyundaki “klor” birleşince, ciddi solunum problemlerine ve hatta ölüme sebep olabilecek kloramin gazı ortama yayılır.
-Bir üründe tehlike işareti bulunmaması, güvenli olduğu anlamına gelmez! Kimyasal madde içeren tüm ürünleri dikkatli kullanın!
– Hem kişisel hijyen için, hem ev temizliğinde aşırı malzeme kullanmak
tehlikelidir. Daha fazla temizlik ürünü, daha fazla hijyen anlamına gelmemektedir.denildi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber