Karaaslan: Danimarka’dan müjdeyle dönüyoruz

Karaaslan: Danimarka’dan müjdeyle dönüyoruz
27.10.2018
A+
A-

AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, TOKİ Başkanı Ergün Turan, AK Parti Çevre, Şehir ve Kültür Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan ile AK Parti Çevre, Şehir ve Kültür Başkan Yardımcısı Mustafa Kenan Yılmaz Danimarka’da bir dizi ziyaretlerde bulundu.

Danimarka Büyükelçiliği’nin davetiyle ülkedeki çevre ve iklim dostu çalışmalar ile sürdürülebilir şehircilik deneyimini görmek üzere Danimarka’ya giden Türkiye heyeti ilk olarak, 100’den fazla ülkede 24.000 çalışanıyla soğutma, iklimlendirme, ısıtma gibi hizmetler sunan Danfoss’un Sönderborg şehrindeki Genel Merkezinde, şirketin çözümleri hakkında bilgi aldı, daha sonra farklı türde yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak bölgesel ısıtma yapan Dünya’nın en büyük kombine termal güneş enerjisi ve ısı pompası özelliğini taşıyan Grasten Bölgesel Isıtma Tesisi’ndeki çalışmaları yerinde inceledi.

Ziyaretin ikinci gününe Kopenhag Belediyesi’ni ziyaret ederek başlayan heyet burada; enerjinin verimli kullanımı, çevresel iyileştirme ve sürdürülebilir ulaşımda dönüşüm yaşayan başkent Kopenhag’ın çevre ve şehircilik hikâyesini dinledi. Daha sonra mimarlık, şehir planlama ve kentsel tasarım çalışmalarının sergilendiği, ülkedeki tasarım faaliyetlerinin merkezi konumundaki Danimarka Ulusal Mimarlık Merkezi’ni ziyaret etti.

Yeşil alanları ve sosyal imkânlarıyla her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan, elektrik ihtiyacını yenilenebilir enerjiden sağlayan, 175 yıllık tarihiyle Dünya’nın en eski eğlence merkezi ve bahçelerinden Tivoli Bahçeleri’ni gezen heyet daha sonra yeni yaşam alanlarıyla İskandinavya’nın en büyük kentsel gelişim projesi olarak bilinen Nordhavn bölgesi ile tam ölçekli akıllı şehir laboratuvarı EnergyLab’daki işleyiş ve çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

3 gün süren Danimarka programına ilişkin değerlendirmelerini paylaşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, “Enerji verimliliği, atık yönetimi ve akıllı şehir konseptiyle çevre ve sürdürülebilir şehircilikte ciddi bir dönüşüm yaşayan Danimarka’daki ziyaretlerimiz sırasında oldukça verimli görüşmeler yaptık, yatırımları yerinde inceledik. Türkiye heyeti olarak Danimarka’dan yeni yatırımların ve güçlü işbirliklerinin müjdesiyle dönüyoruz. Danfoss Yönetim Kurulu Başkanı Jörgen Mads Clausen ve şirket yetkilileriyle Türkiye’ye yönelik yatırımlarını konuştuk. 50 yıldan fazla süredir Türkiye’de bulunan Danfoss’un Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye’nin sahip olduğu doğal sermayesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla geleceği parlak bir ülke ve yatırım için iyi bir tercih olduğunu; yeni dönemde Türkiye’de bölgesel ısıtma ve soğutma yatırımlarına ağırlık vereceklerini söyledi. Jeotermal, güneş, rüzgâr ve yeraltı kaynakları bakımından oldukça zengin bir ülkede yaşıyoruz. Enerjide atacağımız yeni adımlar sayesinde, temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağı olan jeotermal kaynaklarımızla üreteceğimiz elektrikle şehirlerimizin ısıtılmasını da büyük ölçüde başarabiliriz.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.