Kanser riskini artıran gıdalardan uzak durulmalı

Kanser riskini artıran gıdalardan uzak durulmalı
27.09.2018
A+
A-

Türkiye’de her yıl 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu ifade eden Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Onkolojik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, Kanser illeti ülkemizde olduğu kadar tüm dünyada da artış göstermekte olduğunu söyledi.

Kanserin, Dünyada ve Türkiye ‘de en sık görülen ölüm nedenleri arasında olduğunu ifade eden Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Onkolojik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol , kanserin ölüm nedeni olarak kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi. Türkiye’de her yıl 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu ve bu durumun oldukça düşündürücü olduğunu belirten Prof. Dr. Serdar Yol, yine de bu rakamlara karşın kanserin, yüzde 30-­40 oranında önlenebildiğini, kanseri önlemede erken tanı ve yeterli cerrahi girişimin önemli olduğunu vurguladı.

Kanserin nedenleri ve kansere karşı alınacak önlemleri sıralayan Prof. Dr. Serdar Yol, şunları söyledi:

YÜZDE 87 SİGARADAN SORUMLUDUR
“Kanserden ölümlerin yüzde 30’undan, akciğer kanseri vakalarının yüzde 87’sinden sigara sorumludur. Ayrıca sigara; ağız, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, pankreas, mide, böbrek, idrar kesesi kanserine de yol açmaktadır. İçinde 100’e yakın kansere yol açan madde içeren bu sigaradan uzak durmak kanserden koruyucu önlemler arasında başta gelmektedir.”

RİSKLİ GIDALARDAN UZAK DURULMALI
“Kanser riskini artıran gıdalardan uzak durmak, kısa zamanda yüksek ateşte pişirme gibi yöntemlerden kaçınmak önemlidir. Kanserle savaşan besin ögeleri içeren gıdalar tüketilmeli, günde en az 2 buçuk litre su içilmelidir. Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak durulmalıdır. Günde 13 gramdan fazla tuz tüketmemek gerekir. Fazla kırmızı et tüketimi, kalın bağırsak kanseri riskini artırdığı için haftada en fazla yarım kilo kırmızı et tüketilmeli, bunun yerine; balık, tavuk, hindi gibi beyaz etler tercih edilmelidir. Bakla, kuru fasulye, nohut, börülce, mercimek gibi bitkisel proteinler sofralardan eksik olmamalıdır. Şeker ve yağ tüketimine de dikkat edilmelidir. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve yenilmelidir. Ispanak, karalahana, brokoli, pazı, marul gibi koyu yeşil; domates, pancar, nar gibi koyu kırmızı; havuç, bal kabağı, kayısı gibi koyu sarı­-turuncu; kırmızı lahana, patlıcan gibi mavi-­mor; sarımsak, soğan gibi beyaz sebzeler meyveler ile beslenilmeli yani sofralar renkli olmalıdır. İşlenmiş tahıl ürünleri yerine tam buğday, tam çavdar, tam yulaf tercih edilmeli yani kanserden koruyucu besinleri almak için ‘tam’ beslenilmelidir.”

EN KISA ZAMANDA DOKTORA BAŞVURULMALI
“Açıklanmayan kilo kaybı, ateş, halsizlik, ağrı, deri değişiklikleri, bağırsak ve idrar alışkanlıklarındaki değişiklikler, beklenmedik ve anormal kanamalar ile akıntılar, iyileşmeyen yaralar, vücutta ele gelen kitleler, şişlikler, yutma güçlükleri, hazımsızlık ve ses kısıklığı kanserin belirtileri olabilir. Bu belirtiler fark edildiğinde en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır.”Diyerek sözlerine son verdi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.