İsrail’in Yeni Yapay Zeka Ölüm Makinesi: “Gospel”

İsrail’in Yeni Yapay Zeka Ölüm Makinesi: “Gospel”
25.01.2024
A+
A-

İsmi İbranice İncil anlamına gelen Hasbora’dan gelen Gospel’in kullanım amacı beslendiği istihbarat verileriyle hedef tespiti yapmak. Yapay zeka destekli hedef tespit platformu Gospel, günlük hayatta kullandığımız CheatGpt gibi yapay zekalarda olduğu gibi makine öğrenmesini kullanarak büyük miktarlarda veriyi analiz ediyor ve saldırı yapılması gereken konumları İsrail ordusuna bildiriyor.

İsrailli Devlet kaynaklarından alınan bilgilere göre Gospel, İsrail ordusundan ve İsrail gizli sevisi Mossad’dan gelen bütün veriler Gospel tarafından analiz ediliyor. Gospel istihbarat kaynaklarından gelen tüm bu bilgiyi işliyor, analiz ediyor ve vurulması gereken vurulması gereken tüm hedefleri yüksek doğrulukta tespit ediyor.

Alınan bilgilere göre Gospel ortalama olarak yüz adet hedef tespiti yapabiliyor. Hedefler arasında silah atölyeleri, cephanelikler ve Hamas yöneticilerinin saklandığı yerler komuta kademesine bildiriliyor. Ve belirlenen hedefler vuruluyor.

İsrailli ordu yetkililerine göre Gospel’in en büyük artısı sürati. Yapılan açıklamada yapay zeka veri analizini insanlardan çok daha hızlı, çok daha doğru bir şekilde yapıyor. Veriler makine öğrenmesi ile elde edildiği için yapılacak olası bir saldırıda sivil zayiatların önüne geçildiği iddia edildi.

Ancak Gospel’in sivil kayıpları azaltmak yerine daha da arttırdığını söyleyenler de var. Gazzeli araştırmacı Dr. Nour Naim , İsrail’in Gazze’de Gospel adlı yapay zeka sistemiyle hedef belirlemesinin sivil ölümleri daha da artırdığını belirtiyor.

nour naim
Filistinli Dr. Nour Naim

Dr. Nour Naim:

İsrail, Gazze’de belki de hiç ulaşamayacağı tek bir hedef için binlerce kişiyi öldürüyor. Savaş sırasında yapay zeka kullanımının vahşetine doğrudan tanık olduk. Bir kişi düşük askeri rütbeye sahip bile olsa onunla ilgili her şey hedef alınıyor. İsrail, belirlediği kişinin, resmi kurum, hastane veya eczane gibi sivil tesislere girdiğini ve etrafında sivillerin bulunduğunu bilmesine rağmen hedef almaktan çekinmiyor. Modern çağdaki savaşlarda daha önce kullanılmamış vahşi yapay zeka teknolojisinin kullanılması sonucu çok sayıda kişi yaralandı ya da hayatını kaybetti.

2021’de İlk Defa kullanılmıştı

İsrail ordusuna bağlı hedefleme birimimi tarafından kullanılan “Gospel” resmi kaynaklardan alınan bilgilere göre 2021 yılından beri aktif olarak kullanılıyor. İsrail yapay zeka destekli sistemi ilk defa 2021 yılında “Duvarların Koruyucusu” operasyonlarında kullandığını açıklamıştı. On bir gün süren bu operasyonlarda Gospel günde on hedef belirliyordu ve bu hedeflerin yarısı aynı gün içerisinde vuruluyordu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.