İş kuracak gençlere devlet desteği!

İş kuracak gençlere devlet desteği!
14.08.2019
A+
A-

Kendi işini kurarak piyasaya girmek isteyen gençlerin de pek çok masrafı devlet tarafından karşılanıyor.

İşini kaybedenler, kendi maaşlarından kesilen fon üzerinden geçici aylık alıyor. İşsizlik sigortasından yararlanmak için şu şartlar aranıyor.

PATRONA İSTİHDAM DESTEĞİ
Özellikle genç işsizliğini engellemek için özel sektöre yönelik bir dizi destek bulunuyor. Bu kapsamda 18 yaş ve üzeri kadınları istihdam eden işverenlere 24 ila 54 ay, 18-29 yaş arası erkekleri istihdam eden işverenlere 12 ila 54 ay boyunca prim desteği veriliyor. Bu destek, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor.

MESLEK KURSLARI VAR
İşsizlere meslek edindirerek iş bulmalarını sağlayan kurslar da bulunuyor. Bu kapsamda açılan mesleki eğitim kursları, işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu tüm mesleklerde işsizlerin niteliklerini geliştirerek istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla düzenleniyor.

Kurslar için 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile hizmet merkezlerine başvuru yapılabiliyor. Kurslara katılanların kursiyer zaruri gideri (günlük 30 -50 TL), iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi, genel sağlık sigortası prim giderleri devlet tarafından karşılanıyor.

ÇALIŞANA AGİ İMKANI
Çalışanların maaşına ise değişen oranlarda asgari geçim indirimi (AGİ) yansıtılıyor. Buna göre işçilere şu oranlarda AGİ veriliyor:

– Bekar 191,85 TL
– Evli eşi çalışmayan 230,22 TL
– Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu 259 TL
– Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu 287,78 TL
– Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu 326,15 TL
– Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu 326,15 TL
– Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu 326,15 TL
– Evli eşi çalışan 191,85 TL,
– Evli eşi çalışan 1 çocuklu 220,63 TL
– Evli eşi çalışan 2 çocuklu 249,41 TL
– Evli eşi çalışan 3 çocuklu 287,78 TL
– Evli eşi çalışan 4 çocuklu 306,96 TL
– Evli eşi çalışan 5 çocuklu 326,15 TL

GİRİŞİMCİ BEYİNLERE HANGİ DESTEKLER VAR?
İş arayanların yanı sıra kendi işini kurmak isteyen gençlere de devletten yardım yapılıyor. Yeni girişimcilere verilen destekler arasında kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım, işletme giderleri, sabit yatırım giderleri desteklemesi var.

Yeni Girişimci Desteği ile girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulması amaçlanıyor. Pazara yeni girenlere yönelik programla işletme kuruluş giderleri, kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım giderleri destekleniyor.

KADINLARA AVANTAJ
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi (UGE) eğitimine katılan girişimcilerin kurduğu işletmeler, İş Geliştirme Merkezi’nde (İŞGEM) yer alan işletmeler teşviklerden yararlanabiliyor.

KOSGEB üzerinden 50 bin TL hibe ile 100 bin TL kredi veriliyor. 1. ve 2. teşvik bölgelerinde yüzde 60, 3., 4., 5., 6. bölgelerde yüzde 70 oranına kadar destekleme yapılabiliyor. Kadın Girişimci, gazi, birinci derecede şehit yakını veya engelli girişimciye yüzde 20 avantaj sağlanıyor.

PAZARI ÖĞRENİYORLAR
Ticaret Bakanlığı yeni işletmelerin pazarı öğrenmesine de yardımcı oluyor. Bir yıl içerisinde hazırlatılan ya da satın alınan rapor harcamalarının yüzde 60’ı, 200 bin dolara kadar karşılanıyor. 200 bin dolarlık bütçe her yıl yenileniyor.

Üretime geçip ürünlerini Türkiye’deki fuarlarda görücüye çıkarmak isteyenler için de bakanlıktan destek sağlanıyor.

Yurt içi fuar desteği ile Türkiye’deki her fuar için yer kirası ve stant masraflarının yarısını geri alınabiliyor. Fuar başına 38 bin TL’ye kadar destek veriliyor. Üreticiler ya da bir üreticiyle pazarlama sözleşmesine sahip olanlar, sektörüyle ilgili ihracatçı birliğine başvurarak 3 ay içinde desteğe ulaşabiliyor.

YOL PARASI İLE SAÇ TIRAŞI DEVLETTEN!
18-55 yaş arasındaki çalışabilir durumdaki sosyal yardım faydalanıcısının iş görüşmesine gitmesi için (yol parası, tıraş ücreti vb için) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı tarafından yılda en fazla üç defa 40-100 TL arasında para yardımı yapılıyor.

TASARIMA MİLYONLUK ‘FON’
Kendi ürününü tasarlamak isteyenler için de önemli bir destek bulunuyor. Bu kapsamda ürün geliştirme kapasitesini artırmak, ürünleri farklılaştırmak ve tasarım değeri yüksek ürünler üretebilmek adına geliştirilecek projeler için 1 milyon doların üstünde destek sağlanıyor.

Bu destekle tasarımcı, modelist ve mühendis brüt maaşlarının yüzde 50’si, 1 milyon dolara kadar verilirken, alet, teçhizat, malzeme ve yazılım harcamalarının yüzde 50’si, 250 bin dolara kadar karşılanıyor.

Ticaret Bakanlığı’nın desteği 5 yıla kadar sürdürülebiliyor. Bakanlığın şirketi yerinde incelemesinin ardından 3-5 ay sonra tasarlama ürüne yönelenler desteğini alabiliyor.

(Milliyet)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber